Web Analytics

Reacția ABAAV despre mașina purtată de apă pe râul Argeș

de | 8.08.2018 16:18 | Actualitate

Duminică, un autoturism a fost luat de ape în aval de barajul Bascov. Șoferul își parcase mașina la mică distanță de râu. Un echipaj al IJSU Argeș a intervenit pentru scoaterea autovehicului din apă. Conducerea Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea (ABAAV) trimite un răspuns redacției noastre, în care precizează că: „Incidentul petrecut pe râul Argeș, în aval de barajul Bascov, nu a fost cauzat de neglijența angajaților Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea, care exploatează lacurile de acumulare în baza unui Regulament aprobat, ci mai degrabă de neglijența unor cetățeni față de propria securitate.”
În perioada 3 – 7 august, s-a desfășurat concursul de kaiac – kanoe pe pista lacului de acumulare Bascov, iar în data de 04 august, adică ziua când mașina a fost purtată de ape, au fost efectuate „manevrele obișnuite cu echipamentele hidromecanice pentru evacuare unui debit de aproximativ 25 – 30 mc/s și nu pentru golirea lacului de acumulare”, informează ABAAV.

Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea, referitor la accidentul petrecut, duminică, pe râul Argeș:

„Un autoturism parcat pe malul râului Argeș în aval de lacul de acumulare Bascov a fost surprins de această ușoară majorare de debit, fiind nevoie de intervenția echipelor de la IJSU Argeș pentru scoaterea autovehiculului din apă. Faptul că la acest debit ușor crescut autoturismul a fost cuprins de apă, duce la concluzia că staționarea acestuia era ilegală, în albia minoră a râului Argeș. La solicitarea telefonică a IJSU Argeș, pentru scoaterea autovehiculului din apă, dispeceratul ABA Argeș Vedea a dispus oprirea debitelor evacuate din lacul de acumulare Bascov pentru aproximativ o oră. (…) În conformitate cu prevederile Regulamentului de exploatare în vigoare al lacului de acumulare Bascov – râul Argeș, dispeceratul bazinal are competențe în a decide evacuarea debitelor de până la 200 mc/s pe râul Argeș. Având în vedere cele prezentate mai sus, menționăm faptul că Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea are obligația anunțării la evacuarea unor debite de viitură în aval de barajul Bascov > 200 mc/s și nu la orice pornire/oprire a centralei hidroelectrice sau la deversarea unor debite normale din punct de vedere al gospodăririi apelor”, se arată în comunicatul Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea.

În răspunsul conducerii de la ABAAV, se menționează faptul că este interzisă spălarea, în cursurile de apă sau în lacuri și pe malurile acestora, a vehiculelor și autovehiculelor sau a altor utilaje. Nu este permisă, de asemenea, circulația cu vehicule, trecerea cu animale sau staționarea acestora pe baraje, diguri sau canale, cu excepția locurilor anume destinate în acest scop sau pentru intervenții operative.
Conducerea Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea mai spune că a transmis mesaje publice în fiecare sezon călduros, pentru a avertiza populația că scăldatul în cursurile de apă neamenjate în acest scop înseamnă expunerea la pericolul de înec.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii