Web Analytics

Războiul apei între Mihăeşti şi Stâlpeni provoacă victime colaterale. Orice defecţiune la reţea lasă oamenii fără apă zile la rând

de | 25.07.2019 13:42 | Politica si Administratie

Încă un actor mic de pe scena alimentării cu apă din judeţ îşi va încheia cariera în folosul comunităţii după doar câţiva ani de activitate. Apă Servutil Stâlpeni Mihăeşti SRL, societate înfiinţată în anul 2012 prin asocierea administraţiilor locale ale celor două localităţi, este pe cale de desfiinţare, comunele învecinate de pe DN73 ajungând în situaţia de a nu se mai înţelege asupra afacerii. La mijloc, dincolo de orgolii, se iţesc nereguli care duc către preferinţa aleşilor locali de a scăpa de firmă. Primul pas a fost făcut de cei de la Stâlpeni, iar acum contraatacă şi reprezentanţii Mihăeştiului.

Un simplu incident petrecut în această lună a scos în evidenţă situaţia riscantă în care se află beneficiarii serviciului de furnizare a apei potabile. Timp de mai multe zile, locuitorii din satul Valea Popii, din Mihăeşti, au rămas fără apă, iar apelurile lor la societate au rămas fără niciun rezultat. O defecţiune la sistem a provocat avaria, noroc că satele au surse separate de apă, altfel toată comuna ar fi rămas pe uscat. După cum ne-a declarat unul dintre cei afectaţi, Viorel Niţescu (foto), problema are repetiţie, nefiind prima dată când oamenii nu au apă de băut, de menaj sau pentru lucrat la casă, aşa cum a păţit-o unul dintre vecinii lui.
După cum am precizat, problema are în spate neînţelegeri intervenite între acţionari, adică între cele două administraţii, consiliile locale deţinând părţile sociale ale firmei. Acesta este motivul pentru care se intervine greu la avarii, dar şi pentru faptul că sunt unii abonaţi care nu au mai plătit de ani de zile apa, fiindcă nimeni nu le-a mai cerut-o. Au apărut şi „isteţi” care ocolesc racordul la reţea şi, implicit, la apometru, astfel că apa curge fără bani, Apa Servutil devenind în timp un prestator de servicii pe minus.
Curtea de Conturi i-a verificat activitatea, iar concluziile au fost năucitoare. În 2016, citez, „nu au fost stabilite, evidenţiate, urmărite la încasare şi raportate, în totalitate, veniturile cuvenite societăţii din apa potabilă extrasă din subteran, achitată şi distribuită în comunele Stâlpeni şi Mihăeşti. Astfel, nu a fost facturată şi încasată cantitatea totală de 338.869 m.c., care, evaluată la preţurile stabilite prin hotărârile celor două consilii locale, asociaţi ai societăţii, reprezintă suma de 1.023.095 lei”. Din acest total, circa şase sute de mii de lei reveneau Stâlpeniului, iar patru sute de mii de lei, Mihăeştiului. Mai mult, s-a constatat faptul că „personalul cu atribuţii de colectare a contravalorii apei potabile livrate nu a depus la nivelul real, la casieria societăţii, sumele încasate de la abonaţi, existând o diferenţă în minus între contravaloarea chitanţelor emise şi totalul încasărilor din fişa de monetar”. Altfel spus, încasatorii, numiţi în acte operatori de reţea, adunau o anumită sumă de bani de la abonaţi, dar depuneau la firmă o sumă mai mică! Să nu mai spunem de faptul că nu a existat control managerial, control financiar de gestiune şi… multe altele. Nici măcar bugetul anual nu a fost aprobat de acţionari, în speţă de consiliile locale.

„Divorţ” la Tribunal

La finalul anului trecut, comuna Stâlpeni a scos sabia din teacă şi a acţionat în instanţă atât societatea Apă Servutil, cât şi localitatea Mihăeşti. Cauza aflată pe rolul Tribunalului Specializat Argeş are ca obiect retragerea din firmă a Consiliului Local Stâlpeni. Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, existenţa unor inadvertenţe a dus la înaintarea cererii în instanţă. Secretarul Primăriei, Marius Dinculescu, receptat de instanţă ca „reprezentant convenţional al reclamantului UAT comuna Stâlpeni, ne-a declarat că şi Curtea de Conturi a recomandat separarea celor două localităţi în privinţa prestării serviciului de apă-canal, pentru o mai bună gestionare a acestuia. Şi, oricum, la Stâlpeni a fost creat un serviciu care deserveşte reţeaua de apă şi canalizare ca operator propriu al localităţii”. Deci, „divorţul” este ireversibil! Căci de divorţ vorbeşte şi primarul comunei Mihăeşti, Gheorghe Matei, care este de părere că multe dintre problemele cauzate localnicilor provin din modul de funcţionare a societăţii. „Este vorba nu doar de defecţiuni care sunt remediate târziu, ci şi de o implicare corespunzătoare a angajaţilor.
Oamenii se ocupă doar să încaseze, aşa că răul trebuie tăiat de la rădăcină, e nevoie de o societate responsabilă”, susţine primarul Matei. Iar Mihăeştiul nu va rămâne cu Apa Servutil după ieşirea Stâlpeniului din firmă, deoarece nu dispune nici de banii necesari organizării activităţii de apă-canal, nici nu are oameni specializaţi. Societatea creată în 2012 va dispărea, iar de apa de la Mihăeşti se va ocupa fie Edilul CGA Câmpulung, fie Apă Canal 2000 Piteşti, cu înclinare a balanţei către prestatorii de servicii din municipiul reşedinţă de judeţ.
Cătălin Ion Butoiu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii