Web Analytics
scris duminică, 29.12.2013

Război total pe fondul de vânătoare Dârmăneşti

# Final de an încins la AJVPS Argeş şi cu multe gloanţe pe ţeavă. Câţiva vânători s-au adunat vinerea trecută, la fel ca de două săptămâni încoace, de când bat potecile până la sediul AJVPS, pentru a solicita, fără succes, obţinerea autorizaţiei de vânătoare pe fondul cinegetic 28 Dârmăneşti. Este vorba despre o parte a grupei Valea Mare-Mărăcineni, condusă de Ştefan Osiac. Vânătorii spun că este vorba despre un abuz al directorului Constantin Istrătescu, pentru că ei vânează acolo de 40 de ani, nu au comis braconaj niciodată, şi-au plătit cotizaţiile care se ridică la circa 11 milioane de lei pe an şi şi-au îndeplinit îndatoririle faţă de fond construind şi întreţinând hrănitori pentru vânat.

Război total pe fondul  de vânătoare  Dârmăneşti

Memoriu cu scântei: 17 vânători cer dreptul de a vâna pe fondul pe care vânează de 40 de ani

Într-un memoriu înaintat preşedintelui AJVPS Argeş, 17 membri vânători îşi cer dreptul de a vâna pe terenurile pe care vânează de 40 de ani. „Vă rugăm să luaţi în considerare demersul nostru din data de 9.12.2013 privind eliberarea autorizaţiilor de vânătoare pe fondul 28 Dârmăneşti. În această zi, grupa de vânătoare s-a prezentat la sediul Asociaţiei noastre, purtând o discuţie cu domnul director Istrătescu Constantin, în urma incidentului produs în data de 6.12.2013, când grupei Valea Mare-Mărăcineni nu i s-a eliberat, pe nedrept, autorizaţie de vânătoare colectivă. Menţionăm că această grupă, cât şi predecesorii ei, au vânat pe acest fond de cel puţin 40 de ani, fără să se fi iscat nici cea mai mică discuţie vreodată. Din discuţia purtată cu domnul Istrătescu, am înţeles că au apărut pe fond vânători noi şi trebuie respectată corelaţia număr de vânători-număr de hectare. Suntem de acord, dar cei noi trebuie să accepte situaţia de a se fi făcut vânători pe fondurile unde existau hectarele necesare, nu în detrimentul vânătorilor care ocupau acest fond şi şi-au îndeplinit îndatoririle faţă de asociaţie, fără cusur. Ba, mai mult, această grupă de vânătoare, prin şeful ei, şi-a gospodărit şi administrat exemplar fondul, construind în această perioadă şi întreţinând anual cel puţin 30 de hrănitori, lucru care se poate dovedi oricând în teren.În plus, această grupă, cu eforturi proprii şi susţinere financiară de la şeful ei (este vorba despre Ştefan Osiac), a construit şi întreţinut un adăpost pentru materiale de întreţinere şi hrană, sare şi altele necesare gospodăririi fondului şi habitatului pentru vânat… Faţă de cele relatate, vă rugăm să luaţi în seamă acest demers, grupa considerând că sunt destule argumente ca să nu mai apară discuţii pe această temă.”

Scandal între cei doi șefi de grupe – Osiac și Mihalcea

Discuţii au apărut însă pentru că, reiterându-şi solicitarea de a obţine liber la împuşcat pentru următoarele două week-end-uri succesive, respectivii vânători s-au izbit de acelaşi refuz al conducerii AJVPS. Aceştia cred că motivul pentru care sunt respinşi sistematic este faptul că o altă grupă de vânători, respectiv grupa de la Ştefăneşti condusă de viceprimarul localităţii, Ion Mihalcea şi care vânează pe fondul 34 Căteasca, învecinat celui de la Dârmăneşti, a pus ochii pe iepurii şi mistreţii lor pentru că pe la ei nu prea mai sunt. De altfel, Ştefan Osiac susţine că, în urmă cu doi ani, i-ar fi prins pe cei din grupa lui Mihalcea luând animale în cătarea puştii pe terenurile lor, fără a avea autorizaţie.

Ștefan Osiac: „Vânătorii noștri sunt amenințați de viceprimarul de la Ștefănești”

„Vor să desfiinţeze grupa Valea Mare Mărăcineni, se fac presiuni asupra oamenilor care sunt chiar ameninţaţi de către viceprimarul Mihalcea, deși nu e treaba lui să se ia de membrii altor grupe de vânătoare! Conducerea AJVPS ne privează de un drept al nostru. Este un drept al nostru să avem autorizații pentru că această grupă nu a avut nicio abatere și și-a făcut exemplar datoria privind gestionarea fondului cinegetic. Această grupă nu poate să fie dizolvată pentru că potrivit statutului, dizolvarea se poate face ca urmare a unor abateri repetate, or noi nu am avut nicio abatere. De 40 de ani nu a avut loc nicio discuție. Aceste probleme sunt iscate acum de dânșii din alte considerente. Astea sunt abuzuri pentru că noi nu ne ocupăm de braconaj, de prostii. Fondul este gospodărit de noi, de ce să îl ia altcineva?”, mai spune Ștefan Osiac, fostul director al FPS Argeș. Unul dintre cei mai vechi membri ai grupei este Sofronie Pascu, fost paznic de vânătoare pe acele meleaguri și spune cătrănit: „De 40 de ani, așa am găsit fondul, așa l-am întreținut până acum. Întotdeauna vicele de la Ștefănești a intrat pe fondul nostru de vânătoare. Am lucrat la ei, la AJVPS Argeș, vreme de 34 de ani. Pe mine m-a pensionat, pe alții nu i-a pensionat. Sunt multe lucruri care se fac în afara statutului. Istrătescu are 85 de ani, este de 40 de ani șef la Asociație. El taie și spânzură. Parcă este bătut în cuie!”
Iată ce declară, în completare, și Gheorghe Neacșu care îi găsește vină directorului Istrătescu pentru că nu a reușit să dezamorseze scandalul dintre cei doi șefi de grupă. „Conducerea Asociației a decis să nu ne acorde autorizație și așa au început discuțiile. Ni s-a spus că este prea mare numărul vânătorilor față de suprafața alocată. Totul provine de la un scandal între șefii de grupe, respectiv domnii Osiac și Mihalcea. O perioadă nici nu m-am mai dus la grupa asta pentru că eu mă duc la vânătoare să mă relaxez, nu să mă întorc neapărat cu vânat acasă. Sunt intrigat de ceea ce se întâmplă!”

Directorul AJVPS Argeș, Constantin Istrătescu: „Sunt obligat să respect hotărârea luată de Consiliul Asociației”

Fondul cinegetic de vânătoare 28 Dârmănești are alocată o suprafață totală de 15.026 hectare de teren care se regăsesc pe raza localităților Mioveni, Dârmănești și Micești. Dintre acestea, conform contractului cu administratorul statului, respectiv ITRSV Ploiești, 10% trebuie să constituie refugiu pentru animale. Potrivit contractului de gestionare a fondului, unui membru vânător din zona de dealuri trebuie să îi fie alocate cel puțin 250 de hectare. Scăzând zona de refugiu, rezultă că pe respectivul areal își pot hăitui și împușca prada un număr de 54 de vânători, ne explică directorul AJVPS Argeș, Constantin Istrătescu. Însă, continuă acesta, „Sunt 59 de oameni. Este un număr mai mare față de prevederile legale. Pe de altă parte, eu sunt obligat să respect hotărârea luată pe data de 18 decembrie a.c de Consiliul Asociației, în sensul rezolvării situației.” Ce spune respectiva hotărâre? O parte dintre membrii grupei să fie repartizați pe fonduri unde obișnuiesc să vâneze de obicei, respectiv, Relu Procopiu la Bârla, Gheorghe Neacșu la Lunca Corbului, Constantin Sofican împreună cu fiul acestuia și Constantin Marinescu, la Suseni, Gheorghe Vasile, Ion Ică și Ion Panait, la Mioveni, iar Dan Cârje pe fondul Șerboieni. Cei care domiciliază în zona Valea Mare vor vâna cu grupa Ștefănești”.

Osiac vrea să facă plângere penală împotriva lui Istrătescu pentru abuz în serviciu

Directorul Istrătescu mai precizează că în afilierea la grupe trebuie să se țină cont și de domiciliul vănătorului pentru că nu poate fi trimis unul din Micești, de exemplu, să vâneze în altă parte, dacă nu își dorește să o facă. Ștefan Osiac nu este însă de acord cu decizia luată considerând-o tardivă și neavenită și, pentru că spune domnia sa, nu era de competența Consiliului, ci a Adunării Generale să stabilească asemenea măsuri. Mai mult, acesta e decis să facă plângere penală împotriva directorului Constantin Istrătescu, pentru abuz în serviciu.
Alina Crângeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită