Web Analytics

Ratele românilor explodează: IRCC va depăși pragul de 4%

de | 27.09.2022 19:42 | Actualitate, Economie, Home

Urmează o lovitură uriașă pentru românii care au trecut de pe ROBOR pe IRCC ca să plătească rate mai mici. La sfârșitul acestei săptămâni, indicele se va actualiza și va depăși pragul de 4%. În unele cazuri, oamenii vor plăti rate chiar și de două ori mai mari.
Față de anul trecut, ratele s-au dublat, iar cei aproape 14 mii de oameni care și-au trecut creditele de pe ROBOR pe IRCC nu scapă de povara sumelor uriașe pe care le datorează băncilor. De la 1 octombrie, indicele IRCC va depăși pragul de 4 procente.
Concret, în cazul unui credit de 250 de mii de lei luat pe 30 de ani, rata lunară este acum 1.289 de lei raportat la valoarea IRCC de 2,65%. Din octombrie, pentru același credit se va plăti peste 1.500 de lei. Economiștii avertizează că anul viitor indicele IRCC ar putea ajunge la 8%, ceea ce înseamnă că ratele vor fi mai mari chiar și cu 800 de lei.

Citește și: Primarul Gentea: ”Din momentul demolării, construirea noului stadion va dura doi ani”


Analiștii spun că oamenii pot plăti rate mai mici dacă cer o refinanțare pentru a obține dobândă fixă. Potrivit datelor BNR, aproximativ 450 de mii de oameni au credite legate de IRCC.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *