Web Analytics

Radiografia sistemului medical din Argeş. „La nivelul judeţului, ar fi câteva probleme care se văd din avion”

de | 19.12.2019 14:34 | Politica si Administratie

# Susţine dr. Alexandru Guiță, președintele Comisiei de Sănătate PNL Argeș

În această toamnă, dr. Alexandru Gigel Guiță, fostul comandant al Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu” Pitești, s-a înscris în PNL. După puțin timp, acesta a fost numit președintele Comisiei de Sănătate din PNL Argeș. Doctorul Guiță încă profesează la un spital privat din capitală. Ședințele Comisiei de Sănătate vor avea loc cel puțin o dată pe lună, la sediul PNL Argeș, în funcție de disponibilitatea membrilor. Doctorul Guiță a propus ca această comisie să fie formată din 5 membri, care vor reprezenta fiecare zonă din Argeș.
L-am contactat pe dr. Alexandru Guiță pentru o scurtă radiografie a sistemului medical din Argeș, în calitatea de președinte al Comisiei de Sănătate PNL Argeș, iar răspunsurile primite oferă soluții potrivite pentru rezolvarea unor probleme stringente și actuale din societatea noastră.

„Există personal medical insuficient pe partea de Unitate de Primiri-Urgențe”

# Jurnalul de Argeș: Ce proiecte aveți în calitate de președinte al Comisiei de Sănătate?
– Identificarea nevoilor și problemelor populației. După ce se identifică problemele și necesitățile populației, disfuncționalitățile care sunt în sistem, atunci, împreună cu cei care sunt în comisie, identificăm soluții și propunem soluții de rezolvare a acestor disfuncționalități, mergând pe principiul că nu există problemă care să nu aibă și o soluție în spate, mai mult sau mai puțin vizibilă.
Apoi, aceste soluții pot fi acceptate, agreate inclusiv de societatea civilă, mă refer la Asociațiile Pacienților, la Colegiul Medicilor, Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor, comunitățile locale. În perioada asta, majoritatea celor cu care am stat de vorbă recunosc că la nivelul sistemului medical sunt niște disfuncționalități, dar, spre surprinderea mea, sunt și unii, nu puțini, care susțin că lucrurile merg foarte bine. După părerea mea, nu merg foarte bine. La nivelul județului Argeș, ar fi câteva probleme care se văd din avion, zic eu. În primul rând, foarte mulți pacienți din județul nostru se orientează către serviciile medicale oferite de capitală, fie că sunt de stat sau privat, foarte mulți merg acolo. Foarte mulți studenţi care termină medicina rămân în București și nu se mai întorc, asta e la nivel macro.
Printre aceste probleme se numără și specialitățile lipsă din județul nostru.
Pentru orice am convingerea că există soluții.
# Jurnalul de Argeș: Ce soluții propuneți pentru fluidizarea Unității de Primiri Urgențe din Argeș?
– Într-adevăr, există personal medical insuficient pe partea de Unitate de Primiri Urgențe sau compartiment de primiri urgențe, dar, prin decizii administrative ale conducerii spitalelor respective, cred că poate fi rezolvată și treaba asta până la aducerea și completarea normativelor de personal. De exemplu, una dintre soluții, la fiecare spital, în momentul în care se adresează un pacient Unitații de Primiri Urgențe, acesta este preluat și codificat după un cod de urgență. Prioritatea o au urgențele majore, cei care se prezintă cu un accident vascular cerebral, cu un politraumatism sau cu un traumatsm care afectează o zonă vitală și se merge pe diferite grade. Cei care nu sunt urgențe majore rămân la urmă și așteaptă.
De exemplu, un pacient care se prezintă cu o plagă destul de mică, vizibilă, urmează să aștepte, se va rezolva, dar medicul de la personalul de urgențe l-a văzut pe acel pacient, știe despre ce e vorba. În spitalul respectiv e un medic chirurg care face de gardă pe secția Chirurgie, acel medic poate coborî la urgență să rezolve și astfel de urgență, dacă medicii de la UPU sunt ocupați cu alte cazuri mai grave, pentru ca pacientul să nu aștepte până când îi vine rândul la consultație. Asta e o decizie administrativă a managerului sau a consiliului medical și se rezolvă foarte simplu, cu personalul pe care îl are încadrat unitatea respectivă.

„Trebuie reorganizat sistemul medical în ansamblu”

# Jurnalul de Argeș: Cum vedeți o reorganizare a spitalelor din Argeș?
– Nu trebuie reorganizate doar spitalele. După părerea mea, trebuie reorganizat sistemul în ansamblu, la nivel macro, național. Poți să îl organizezi și la nivel județean, dar, automat, această reorganizare trebuie să cuprindă și ambulatoriile, medicii de familie, și ei sunt în sistemul medical, inclusiv sistemul privat, pentru că poate fi o colaborare între sistemul de stat și privat în beneficiul pacienților.
# Jurnalul de Argeș: Ce soluții propuneți pentru eficientizarea serviciilor medicale?
– E binecunoscut că un procent însemnat din pacienții care se adresează unităților sau compartimentelor de primiri urgentă, de fapt, nu sunt urgențe, ei se duc ori pentru că nu s-au putut adresa medicului de familie sau unui ambulatoriu în timpul programului de lucru al acelora, pentru că au avut serviciu și nu au putut să plece, ori a survenit problema de sănătate în timpul week-end-ului, sâmbăta, duminica, atunci când ambulatoriile și medicii de familie nu lucrează.
Se poate crea, după părerea mea, un sistem în care pacienții care nu sunt, practic, urgențe să aibă niște ambulatorii sau centre medicale la care să se adreseze până să ajungă la Unitatea de Primiri Urgențe.
# Jurnalul de Argeș: Cine ar putea lua această inițiativă?
– Ar putea fi o inițiativă luată de Consiliul Județean, de Consiliul Local, se poate realiza foarte ușor la nivel local.
# Jurnalul de Argeș: Unde ar putea fi organizat un astfel de ambulatoriu?
– Nu neapărat în incinta spitalelor. Acestea au deja ambulatorii, cred că absolut toate, dar aceste ambulatorii nu au urgențe, medici de familie, sunt numai la nivelul spitalelor. Pot fi făcute ambulatorii în Pitești, pe cartiere, pe zone mari de populație și zonal poate fi organizat ceva.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole