Web Analytics

Radiografia lui Brătianu va fi expusă la muzeul din Ștefănești, după 112 ani de la atentat

de | 15.10.2021 09:38 | Cultură, Actualitate

Radiografia făcută de medici lui Ionel Brătianu, după atentatul în care a fost împușcat, va fi expusă, în premieră națională, la Muzeul Național Brătianu, în Ștefănești, Argeș. Imprimată pe hârtie fotografică, arată glonțul ce a rămas în corp și cu care Ionel Brătianu a și murit, după aproape 20 de ani. Nu a fost expusă niciodată în România, pentru că era la familie Acum, a fost donată Muzeului, relatează jurnalul.ro.

Radiografia a fost făcută în decembrie 1909, atunci când un individ a tras asupra lui Ionel Brătianu două focuri de revolver. Prim-ministrul se întorcea spre casă de la o ședință a Senatului și a fost rănit în umărul stâng, în spate și în torace. Gheorghe Stoenescu Jelea, un membru al Sindicatului Muncitorilor, a fost arestat la acel moment. El și-a recunoscut fapta.

„Muzeul Național Brătianu vă invită să faceți cunoștință cu un obiect inedit aflat în patrimoniul său, și anume radiografia făcută în urma acestui atentat. Radiografia a fost imprimată pe hârtie fotografică fiind, în fapt, o fotografie alb-negru, realizată prin utilizare unei emulsii de halogenuri de argint suspendate în gelatină. Mai apoi, fotografia a fost lipită pe un carton de culoare gri închis. A fost executată în atelierul fotografic Voinescu, conform textului din colțul din dreapta jos al fotografiei”, a spus Mihai Alexandrescu, directorul Muzeului Național Brătianu. Conducerea Muzeului a mai povestit pentru jurnalul.ro că a fost nevoie de o reamenajare a spațiului pentru ca obiectul să își găsească locul cuvenit. Radiografia va face parte dintr-o expoziție permanentă ce va fi deschisă peste o lună.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii