Web Analytics

Să râdem sau să plângem? Managerul Poghirc: „E o valoare relativă frigul. Mie mi-e frig, ţie îţi e cald”

de | 6.12.2018 13:01 | Actualitate

# ”În replică, maestrul de sunet Valentin Popa Nica spune: ”În Sala Studio 125 e un frig de te găsește boala” # Cert e că a apărut un nou scandal în lumea teatrului argeșean, după mutarea spectacolelor de la “Așchiuță” la Teatrul “Davila”

De aproximativ o lună, scena Teatrului “Așchiuță” din Pitești a suferit niște modificări. Motiv pentru care spectacolele pentru copii au fost mutate în Sala “Studio Liviu Ciulei” de la etajul cinci al Teatrului “Davila”. Numai că aici, conform spuselor maestrului de sunet Valentin Popa-Nica, oamenilor le este mai greu să urce, mai ales celor vârstnici, care îi însoțesc pe micuți. Angajatul care ne-a sesizat se plânge de lipsa căldurii și se teme că lucrările din Sala “Așchiuță” nu se vor termina rapid.

Managerul Poghirc: „Scaunele de la «Așchiuță» au o vechime de 60 de ani”

Pe de altă parte, managerul Nicolae Poghirc spune că aceste lucrări erau necesare și că aduc îmbunătățiri scenei și jocului actorilor.
„Sunt doi pereți care limitau scena, n-au nicio legătură cu structura de rezistență. Limitau culisele de public. Lărgim spațiul de joc și vom avea o scenă funcțională, pentru că acei pereți erau puși în mijlocul scenei, oblic, plecau de la o deschidere de patru metri și ajungeau la trei metri în spate și, din acest motiv, spațiul de joc era impropriu, spectacolele sufereau. Prin deschiderea scenei, nu facem decât să îmbunătățim condițiile de joc și, în felul acesta, să aducem normalitatea și pe scena Sălii «Așchiuță». Totodată, nu dăm doar acei pereți jos, ci reparăm întreaga sală. Este vorba de o igienizare a Sălii «Așchiuță», pentru că dorim ca publicul tânăr să aibă condiții normale, decente, atunci când vine la teatru. Scaunele de la «Așchiuță» pe care le vom înlocui au o vechime de 60 de ani. După 60 de ani, cred că este normal să le înlocuim și să dăm vopseaua de pe pereți jos. Nu cred că cineva, acasă la el, își vopsește pereții în ulei”, ne-a explicat managerul Nicolae Poghirc.
Lucrările de igienizare au început în luna noiembrie a.c., înaintea Festivalului Internațional al Teatrului de Studio și de Forme Noi 2018. Managerul teatrului spune că sunt realizate din fondurile teatrului, cu „bani prevăzuți pentru igienizarea spațiilor care nu au fost igienizate de ani de zile” și că vor fi gata până în ianuarie.

Nicolae Poghirc: „În ianuarie, publicul va reveni în Sala «Așchiuță»”

„Aceste lucrări de igienizare au început cu puțin timp înainte de festivalul nostru. Am mutat temporar festivalul la Sala «Studio» de la ultimul etaj al teatrului, acolo unde vin spectatorii spătămână de săptămână sau în deplasare, la Buzău, Tâgoviște și în alte părți. Pentru că nu e vorba de lucrări de amploare, ci de lucrări de igienizare, la revenirea din minivacanța de Crăciun, lucrările vor fi terminate. Mai exact, în ianuarie, publicul va reveni în Sala «Așchiuță»”.
În ceea ce privește frigul… „Centrala a fost pornită. E o valoare relativă frigul. Mie mi-e frig, ție îți e cald”, continuă managerul Teatrului „Al. Davila”.

Maestrul de sunet Valentin Popa-Nica: „Când vin copiii e frig. Există centrală, dar nu i-au dat drumul nici în ziua de azi”

Pe acest subiect am stat de vorbă și cu maestrul de sunet Valentin Popa-Nica, artistul care lucrează de 40 de ani la Teatrul „Al. Davila”. Angajatul spune că a fost frig în Sala Studio, în care au fost mutate temporar spectacolele de la “Așchiuță”. „Nu există niciun fel de logică, a spart 2 pereți ca în trei zile să fie gata și să se joace tot în Sala «Așchiuță», dar nu s-a jucat acolo, ci în Sala «Studio» 125, unde copiii urcă cinci etaje. A surpat doi pereți și a lăsat așa. Fără căldură nici la ora actuală. Fără să pornească centrala, nimic. Este îngheț acolo și te duce de colo-colo; te scoală noaptea la 3-4, să pleci la Buzău pentru spectacole. Omul acesta nu are niciun fel de respect pentru oamenii muncii. Ne ține câte 17-18 ore, unii au plecat, pe alții i-a dat afară. Și acum la Sala «Studio 125» e un frig de te găsește boala. Cand vin copiii e frig. În noiembrie nu era frig, dar există centrala, căreia nu i-a dat drumul nici în ziua de azi. Zilele trecute am avut o repetiție și am înghețat acolo. N-a fost frigul de acum. Se plâng bunicii care vin cu copiii. I-am auzit spunând: «Să vină mă-ta cu tac-tu, că nu mai pot să urc până la etajul cinci». Aici, la «Așchiuță», era jos, acolo, la Sala «Studio» de la «Davila» urcă 5 etaje. Să urci scările cu copii mici e chin. A nenorocit o sală, care nu știu dacă se va reabilita. Oamenilor le e frică. A mai rămas un singur mașinist. Aici trăiesc, aici am trăit de 40 de ani. Nimic nu este corect și în regulă. Statul trebuie să respecte omul, să îi creeze condiții”.

Sunetistul, despre managerul Poghirc: „E un Terminator”

Sunetistul mai spune că nu a primit o explicație din partea conducerii teatrului cu privire la această situație: „El hotărăște, el e buricul pământului, e o bătaie de joc. «Nu te interesează pe tine», ăsta e răspunsul managerului Poghirc. E un Terminator. (…) Este o dictatură maximă, numai el hotărăște, nu poți să spui nimic”, povestește angajatul.
Amintim ca în acest an au fost mai multe disensiuni între managerul teatrului, Nicolae Poghirc, și câțiva angajați ai secției de Estradă a Teatrului „Al. Davila”, în frunte cu dansatorii Andreea Dragnea, Mihai Dragnea și Dragoș Ionescu, care l-au acuzat pe managerul Nicolae Poghirc de abuz de putere și nerespectarea drepturilor salariaților.

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii