Web Analytics

Se complică situaţia lui Vasile Tofan. În procesul deşeurilor de la ARO s-a schimbat încadrarea juridică

de | 31.10.2019 13:27 | Dezvăluiri

După ce a scăpat de condamnare în dosarul privind deşeurile de la Glina prin aplicarea legii mai favorabile, Vasile Tofan, incriminat împreună cu firma Global Eco Center, se confruntă acum cu o altă modificare în cursul unui proces. Judecat pentru situaţia de la Câmpulung, acolo unde, în 2013, pe fosta platformă ARO au ars deşeuri depozitate, lui Tofan i s-a schimbat încadrarea juridică, dar nu în sens favorabil lui.

Trimis în judecată în anul 2016 în baza unui rechizitoriu al procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, Vasile Tofan a primit, în primă instanţă, o condamnare de cinci ani de închisoare, iar firma Global Eco Center a fost amendată cu 600.000 de lei. El fusese acuzat de săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, substanţe pe care le-a transportat de la Câmpulung la depozitul de la Glina. Inculpatul a făcut apel, instanţa a rejudecat cauza, a schimbat încadrarea juridică, Tofan fiind acuzat în baza unei legi mai noi şi mai favorabile, şi s-a constatat că, fiind îndeplinit termenul de prescripţie al răspunderii penale, procesul trebuie să înceteze. Prevederile legale sub care intraseră Vasile Tofan şi Global Eco Center erau cele din Legea nr. 211 privind regimul deşeurilor, iar acum acelaşi temei legal stă la baza inculpării în procesul în care se judecă cele întâmplate pe fosta platformă ARO la depozitul de deşeuri.

Pedeapsa în noul dosar este de la 6 luni la 5 ani

Noul dosar este instrumentat de Judecătoria Curtea de Argeş, după ce a fost transferat de la Câmpulung. Acuzaţiile, aşa cum am mai precizat, sunt bazate pe Legea 211 din 2011, în drept fiind vorba despre articolul 63, alineatul 1, litera b: „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase”. Pedeapsa în acest caz este închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau amendă, individualizarea acesteia urmând să fie făcută de către instanţa de judecată, ţinând cont de caracteristicile faptelor incriminate şi de circumstanţe. Procesul a început în vara anului trecut, s-a blocat din cauza atitudinii experţilor solicitaţi să clarifice aspectele contabile şi de mediu ale cauzei, iar acum se află în faza completării expertizelor. Numai că instanţa, înainte ca procesul să intre pe fond, a adus modificări încadrării juridice.

De la infracţiune simplă, la infracţiune continuă

La finalul acestei luni, magistraţii de la Curtea de Argeş au dispus schimbarea încadrării juridice în temeiul căreia sunt judecaţi Tofan şi firma. Articolul de lege a rămas acelaşi, doar că s-a apreciat că în cauză nu este vorba de o infracţiune simplă, ci de una continuă. Altfel spus, fapta incriminată a avut un caracter continuu, în sensul că, odată fiind iniţiată, ea a continuat să se prelungească în timp fără ca făptuitorul să intervină pentru a o sista. Această situaţie nu constituie neapărat o circumstanţă agravantă în defavoarea autorilor, dar, la momentul luării hotărârii, dacă va fi vorba de condamnare, instanţa va avea în vedere durata faptei pentru a individualiza pedeapsa. Practic, Tofan va fi responsabil pentru faptul că, după ce a comis fapta pentru care este acuzat, a continuat să acţioneze în acelaşi mod, fără a interveni ca activitatea de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase de la ARO să se desfăşoare conform legii.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii