Publicaţiile Centrului Europe Direct Argeş – o soluţie pentru şomajul în rândul tinerilor

de | 9.08.2012 13:40 | Cultură

Din anul 2010, Centrul Europe Direct Argeş editează un buletin informativ (Newsletter ED@rges) care are ca obiectiv principal creşterea gradului de informare cu privire la Uniunea Europeană, temele şi subiectele de interes european.
Această revistă apare lunar, este distribuită către un număr de aproximativ 200 de abonaţi/ lună şi se adresează publicului general, autorităţilor locale, bibliotecilor publice.
Încă de la începutul apariţiei acestei reviste, temele abordate au fost de interes general, concursuri, informaţii despre drepturile cetăţenilor europeni, oportunităţi de finanţare, dar şi diverse acţiuni organizate de centrul de informare europeană.
Începând cu anul 2012, structura teoretică şi design-ul revistei s-au schimbat, împărţind totodată subiectele pe mai multe tematici.
Astfel, subiectele abordate în cuprinsul revistei sunt foarte diverse:
– „Ştiri de interes european”, în care sunt reliefate cele mai importante ştiri la nivel internaţional, ştiri care trebuie cunoscute de toţi cetăţenii UE (un exemplu important ar fi numirea lui Martin Schultz ca preşedinte al PE);
– „Activităţile Centrului Europe Direct Argeş”, prin care aducem la cunoştinţă publicului ce fel de acţiuni se derulează în luna respectivă, fie că este vorba de campanii de informare, cursuri de instruire, activităţi educative, expoziţii sau alte tipuri de evenimente;
– O rubrică specială intitulată „Tânăr în Europa” se adresează tinerilor, fie că este vorba de elevi, studenţi sau masteranzi; aceasta conţine cele mai recente programe, concursuri, stagii şi burse prin care cei interesaţi pot aplica în diverse ţări ale Uniunii Europene;
– „Uniunea Europeană pe înţelesul tuturor” aduce în atenţia cititorilor reţelele europene de comunicare, în cazul în care doresc să studieze, să facă voluntariat în străinătate sau să lucreze în străinătate, cunoscând, de asemenea, şi serviciile care le oferă posibilitatea de a-i ajuta în cazul în care le este încălcat un drept. Exemple de astfel de reţele: pornind de la Eures – reţeaua europeană a locurilor de muncă, Eurodesk – serviciul de informare pentru tineri, Solvit – reţeaua care oferă  ajutor cetăţenilor în soluţionarea diferitelor probleme etc.
Pentru cei care sunt interesaţi de „oportunităţile de finanţare”, sunt expuse cele mai variate surse de finanţare prin care se pot aplica proiecte ce abordează diferite tematici;
Să nu uităm de „Legislaţia comunitară”, în care sunt prezentate directivele, deciziile şi regulamente adoptate în cadrul Parlamentul European.
Un alt material informativ util tinerilor care se află în căutarea unui job fie în România, fie în alt stat-membru al Uniunii Europene este broşura „Încheie un contract cu viitorul. Informează-te!”, concepută şi editată de Centrul Europe Direct Argeş. Indiferent de etapa profesională în care ne aflăm, este important de ştiut care sunt instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a valorifica oportunităţiile viitoare şi pentru a putea face faţă provocărilor de tot felul, astfel încât să dobândim satisfacţie şi împlinire profesională.
Având în vedere că sediul Centrului Europe Direct Argeş deţine un număr suficient de materiale informative despre domeniile de activitate ale Uniunii Europene, este important să existe şi un mijloc de promovare a acestor broşuri. Acest mijloc este reprezentat de rubrica „Biblioteca de carte europeană”, în care sunt prezentate informaţii succinte din conţinutul materialului, pentru a stârni interesul cititorilor cu privire la ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană.
Toate aceste materiale pot fi consultate de către toţi cei interesaţi fie în mod direct, la sediul Centrului Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş, fie online, la adresa www. Edarges.ro, secţiunea Publicaţii.
Georgeta Elena Ştefan Nicolescu, C. Vandici

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii