Web Analytics

Prozatorul George Rizescu a lansat „Mic tratat de prostologie” la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş

de | 5.11.2015 17:42 | Cultură

# George Rizescu: „Trăim într-o lume un pic complicată, care își are bolile ei. Dacă aș spune că am luat «prostul» ca idee generală, aș greși. Prostia este omniprezentă, ea este general-umană”

Joi, 29 octombrie, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat evenimentul de lansare a cărții „Mic tratat de prostologie” (Editura Tipo Moldova, Iași, 2015), autor George Rizescu. Despre caracterul inedit al acestei lucrări și despre noutatea sa în spațiul literar românesc, au vorbit Aurel Ștefanachi, editorul cărții, publicistul Gheorghe Frangulea și managerul bibliotecii, Octavian Mihail Sachelarie.

„Acest tratat este o satiră socială, o încununare a unei pleiade de volume și de tratate, o amplă panoramă a ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii 20 de ani. În acest volum, autorul realizează nu doar o istorie a prostologiei, ci ne oferă niște axiome, o analiză a prostologiei, această «calitate» umană care ne înconjoară din ce în ce mai mult. Este vorba de o trăsătură umană perversă din punct de vedere al insinuării cu care ne «seduce» Este o lucrare consistentă care abordează o problemă foarte serioasă pentru România. Prostia din România cumulează agresivitate, dorință de putere, care duce la un model cultural foarte trist. Este o dominație a prostiei, a ignoranței, a inculturii”, a afirmat, în deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie.
„Prostul este un personaj flexibil, agreabil, productiv. În momentul în care ar dispărea, ar fi un gol imens. Ce era moș Teacă? Un simbol al prostiei sau un individ care ne insufla bună dispoziție? George Rizescu caută să prindă firul tragic al prostiei. Este o carte de citit și de căzut pe gânduri”, a spus Aurel Ștefanachi.
«Stilul umoristico-sarcastic al autorului este inconfundabil. El reflectează asupra esențelor general-umane, descoperă „pleava verbală” și o pune în esență. Prostia este elementul care ne unește; prostologia este singura știință care ne unește, singurul liant pe care-l avem. După ce ai terminat această carte, afli că ești mai bogat, că știi să te aperi și că nu ești singur pe lumea asta», a subliniat publicistul Gheorghe Frangulea.
Autorul George Rizescu a încheiat în stilul său satiric: „Trăim într-o lume un pic complicată, care își are bolile ei. Dacă aș spune că am luat «prostul» ca idee generală, aș greși. Așa cum a spus atât de frumos prietenul meu, Gheorghe Frangulea, atunci când am fost senator am intrat în lumea bună a prostiei. Trăim într-o lume ciudată, extrem de periculoasă, o lume care ne dă de gândit. Nu e de vină doar alesul, ci și alegătorul. Dacă veți citi această carte, precis nu veți pierde nimic. Tratatul în sine nu e tocmai vesel, el este trist. Prostia este omniprezentă, ea este general-umană”. Sabina BUSUIOC

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii