Web Analytics

„Protocoalele dintre SRI şi DNA au readus România într-un stat cu accente securistoide”

de | 30.08.2018 14:00 | Politica si Administratie

# Andrei Gerea reacţionează după scrisoarea lui Rudolph Giuliani

Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea reacționează după ce Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor Parchetului General – SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. Giuliani a mai vorbit și despre protocoalele secrete dintre DNA și SRI.

Iată ce spune Andrei Gerea: ”Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor Parchetului General – SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. Giuliani a mai vorbit și despre protocoalele secrete dintre DNA și SRI. Protocoale care, secrete fiind, au readus România într-un stat cu accente securistoide din perioada comunistă. Este pentru prima dată când cineva din SUA face o radiografie corectă a situației din Justiția din România. Experiența de procuror federal într-un stat unde democrația este respectată i-au permis lui Rudolph Giuliani să vorbească clar despre situația din România. Nu mai discutăm aici despre susținerile pro-bono ale unora dintre reprezentanții Americii pentru fostul șef al DNA. Discutăm despre o analiză a ceea ce s-a întâmplat în România. Această situație este și unul din motivele pentru care sunt convins că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a decis analiza activității lui Augustin Lazăr. Nu discutăm despre niciun fel de imixtiune politică. Așa s-a spus și la momentul în care Laura Codruța Kovesi a fost schimbată din funcție. Să faci abuzuri și să închei protocoale secrete între parchete și serviciile secrete în numele statului de drept nu înseamnă democrație. Nici pe departe. Să ai parchete independente, funcționale, servicii secrete care se ocupă de ceea ce spune legea, să ai dosare rezolvate cu celeritate atunci când există suspiciuni asupra unor procurori și judecători, asta înseamnă stat de drept într-o democrație”.

„Știu, din experiența de ministru, că mediul de afaceri american este atent la ceea ce înseamnă respectarea legii”

Tot vicepreședintele ALDE mai precizează: ”Ce luptă împotriva corupției este aceea în care sute de procurori și judecători aveau dosare nesoluționate de ani de zile la DNA, ei instrumentând sau dând sentințe în alte dosare înainte de DNA? Presiunile de orice fel trebuie eliminate. ALDE a susținut încă de la înființare că, pe lângă creșterea economică și investițiile în infrastructura țării, avem nevoie de o justiție independentă și eficientă, în care abuzurile să fie la un nivel cât mai mic, iar erorile să fie îndreptate. Niciodată, nimeni din ALDE nu a susținut ca vreo persoană, politician, om de afaceri sau de orice fel, suspectată de acte de corupție să scape. Am susținut permanent ceea ce a susținut acum, prin această scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, și Rudolph Giuliani. Și ALDE a susținut existența unor mecanisme profesionale și independente pentru Parchetul General, DNA, SRI, un control parlamentar real, pentru a elimina aceste abuzuri și pentru a fi convinși că cetățenii care sunt judecați în țara noastră vor avea parte de procese corecte, transparente şi de respectarea legii. Știu, din experiența de ministru, că mediul de afaceri american este atent la ceea ce înseamnă respectarea legii. Și cred că trebuie ca acei care, conform legii, pot fi verificați, să nu mai comenteze cu accente politice și să răspundă la întrebările care le sunt puse. Ei nu sunt puși acolo ca să facă politică, ei sunt puși acolo ca să asigure respectarea statului de drept, a legii și a Constituției României. Îmi exprim încrederea că un astfel de semnal despre starea de fapt din țara noastră, asupra căreia noi am tot atras atenția, venit însă acum de la o importantă figură a aliatului nostru strategic, va avea un altfel de efect asupra președintelui României”.
A.C.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Tocmai a ieșit la iveală faptul ca Giuliani a luat bani sa spună ce a spus.. ce zice Gerea acum??