Web Analytics

Protestul anti-urşi de la Rucăr a ajuns în presa din Polonia

de | 28.11.2019 14:31 | Actualitate

# Tot săptămâna trecută, ursul a coborât în centrul Dâmbovicioarei, a alergat un om, a dat iama în vaci şi a omorât cinci oi
În noaptea dinaintea mitingului anti-urs de la Rucăr, o sălbăticiune a făcut prăpăd în Dâmbovicioara, chiar în centrul satului. Afectat a fost consilierul local Sever Ţenţu, cunoscut crescător de animale, dar şi un vecin al său. Dacă vecinul s-a ales cu pagubă mică, ursul lăsându-l fără şuncă, dar şi cu sperietura care l-a făcut să fugă din calea animalului, în gospodăria lui Ţenţu au fost atacate cinci oi. Pe una a rupt-o pe loc, două au fost mursecate, iar cu alte două a fugit spre pădure, resturile fiind găsite sâmbătă dimineaţă. Acum omul aşteaptă să-şi recupereze paguba şi stă cu teama că ursul va reveni la celelalte animale pe care le are.

„A venit vineri noaptea, de fapt sâmbătă dimineaţă, pe la două şi era să-l omoare pe vecin, că omul a ieşit la el cu un băţ. A dat buzna la el în afumătoare, unde avea nişte şuncă, apoi a trecut la mine şi a făcut prăpăd printre oi. Două le-a luat, s-a dus peste râu şi le-am găsit resturile a doua zi. Nu mi-e de alta, dar am nişte porci şi mi-e teamă că mă lasă fără ei. S-a dat şi la vaci, dar n-a avut ce să le facă, dar mai ştii?”, povesteşte Sever Ţenţu. „A doua seară a venit iară şi acum sunt nevoit să fac planton noapte de noapte”, se îngrijorează omul.
Iar Sever Ţenţu e nemulţumit de cum merg lucrurile în asemenea cazuri. Să faci cerere să se constituie comisia care stabileşte dacă primeşti sau nu despăgubiri, n-ai unde să o duci sâmbătă sau duminică, aşa că stai cu leşurile pe lângă casă. Aşa că omul l-a sunat pe Florin Stancu, de la Garda Forestieră Ploieşti, şi, susţine el, a primit o replică ce l-a înfuriat. Oricum, a venit veterinarul, a luat în evidenţă câteva dintre animalele omorâte, a făcut necropsia, iar luni Sever Ţenţu a dus la Primărie cererea de despăgubiri. Ca şi mulţi alţii din zona Rucăr-Dâmbovicioara.

„Unde să mai stea ursul dacă se taie pădurea?!”

„Sunt mulţi urşi în pădurile de aici, de sub Piatra Craiului. Unde să mai stea ursul dacă se taie pădurea? Să veniţi odată la mine, să staţi şi să vă uitaţi pe drum, să vedeţi ce prăpăd e, cum trec! Nu mai echilibrăm natura, aşa că de-aia coboară sălbăticiunile la noi. Şi nu doar ursul, a fost şi vulpea zilele trecute, să nu mai zic de râşi”, spune Sever Ţenţu. Şi are un oarecare regret să lucrurile nu se mai rezolvă ca înainte, cum se făcea pe vremea de dinainte de 1989. „Acum, dacă a venit ursul la tine, poţi să rămâi şi cu paguba, şi cu teama că se va nărăvi la animalele tale. În loc să-l ia, să-l ducă, autorităţile ocrotesc mai mult ursul decât omul! Înainte, dacă venea sălbăticiunea o dată, maximum de două ori, imediat veneau vânătorii să ne scape de ea. Acum…”, ne declară Ţenţu.

Florin Stancu, Garda Forestieră: „În niciun caz nu m-am bucurat de necazul lui”

Am luat legătura şi cu reprezentantul Gărzii Forestiere Ploieşti în Argeş, cel care se ocupă de vânătoare, consilierul Florin Stancu, contactat de Sever Ţenţu în ziua de sâmbătă.
„Eu îi înţeleg nemulţumirea şi îi înţeleg pe toţi cei care sunt păgubiţi în acest fel, dar şi oamenii trebuie să înţeleagă faptul că nu noi suntem cei care putem lua măsuri imediate. Pentru acordarea de despăgubiri se constituie o comisie mixtă, din care face parte şi un reprezentant al Gărzii Forestiere Ploieşti, dar care nu decide singur. Se adună probe, se verifică starea de fapt şi se ia o hotărâre unanimă. Apoi, pentru relocare sau recoltarea unui animal care provoacă pagube, hotărârea se ia de către Ministerul Mediului, după ce reprezentanţii teritoriali solicită acest lucru”, ne-a declarat acesta.
Şi a făcut referire şi la faptul că a fost acuzat că ar fi luat în derâdere ceea ce i s-a întâmplat consilierului local din Dâmbovicioara: „Nu i-am replicat «Foarte bine» când m-a înştiinţat despre ce s-a întâmplat. I-am spus aşa ceva când mi-a spus că a anunţat televiziunea şi Jandarmeria, că doar nu avea cum să mă bucure ceea ce a păţit…”.

Autorităţile române au reacţie târzie

Procedura în cazul relocării unui urs este complicată, în condiţiile în care asemenea derogări intervin după întocmirea unei documentaţii stufoase, cu implicarea mai multor instituţii, până se ajunge în vârf, la Ministerul Mediului. În timp ce se fac actele şi nu ştii dacă va apărea ordinul de ministru, animalele sălbatice continuă să constituie o ameninţare la adresa oamenilor şi a gospodăriilor. Disperarea este cu atât mai mare cu cât, potrivit primarului de la Dâmbovicioara, Dumitru Secăreanu, o ursoaică cu trei pui a ajuns până în centrul satului. Şi iată că acum a venit şi un singur urs pus pe prăduit. Când îi surprind, oamenii îi gonesc ca în Antichitate, cu foc, furci şi câini, expunându-se unui pericol mare.
Tot din cauza urşilor au ieşit la protest şi rucărenii sâmbăta trecută spre prânz. Asta după ce sălbăticiunile le-au ajuns până la treptele caselor. Iar dacă situaţia pare să nu provoace reacţii de rezolvare din partea autorităţilor, problema urşilor din România a ajuns şi subiect de presă în alte ţări. Săptămâna trecută, o publicaţie din Polonia a relatat cazuri de la Rucăr şi incidentul cu ursul agonizând pe şoseaua dintre Praid şi Sovata.
C.I.B.

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii