Web Analytics
scris miercuri, 22.07.2015

Protestele piteştenilor faţă de proiectul de reabilitare urbană se înmulţesc

# În câteva zone, Primăria a avut reacție față de nemulțumiri, modificând proiectul

Protestele piteştenilor faţă de proiectul de reabilitare urbană se înmulţesc

Mai sunt aproximativ cinci luni până când controversatul proiect de reabilitare urbană a Piteștiului va fi gata, însă nemulțumirile cetățenilor sunt departe de a se fi redus, ba dimpotrivă s-au înmulțit și vizează în primul rând tăierile masive de copaci, dalele înierbate și faptul că multe dintre zonele unde se lucrează nu sunt împrejmuite și reprezintă un pericol pentru pietoni. În câteva situații, Primăria Pitești a avut reacție și a modificat proiectul. Însă în restul situațiilor, faptul că proiectul este deja foarte avansat face modificările imposibile.

Reclamații de la persoanele cu dizabilități

Săptămâna trecută,  filialele Argeș ale Fundației Star Hope și ASCHFR au depus la Primărie o reclamație în numele a sute de persoane cu dizabilități care sunt afectate de dimensiunile necorespunzătoare ale trotuarelor și bordurilor. ”Dimensiunile trotuarelor nu respectă legea și în destule cazuri nu sunt adaptate și pentru persoanele cu dizabilități. Există acte normative în acest sens ce trebuie aplicate. Este vorba de Legea 448/2006 reactualizată și Ordinul 189/2013 al primului-ministru. Acolo se specifică clar faptul că dimensiunile trotuarelor trebuie adaptate și pentru persoanele cu handicap. Bordurile trebuie să fie înclinate acolo unde persoanele cu handicap intră pe trotuar”, spune domnul Horațiu Stancu, persoană cu handicap grav și președintele Filialei Argeș a Fundației Star Hope.

Strada Crinului a fost blocată o săptămână cu un rând de borduri

În urmă cu câteva săptămâni, capătul străzii Crinului ce dă înspre strada Gheorghe Șincai fusese blocat în mod nejustificat cu un rând de borduri. Iar cei care doreau să iasă, trebuia să ocolească câteva sute de metri până pe strada Sf. Vineri. O anomalie ce s-a lăsat cu protestele a zeci de locatari din zonă. Din fericire, Primăria Pitești a reacționat și după numai o săptămână rândul de borduri inutile a fost dat la o parte.

Teii din capătul Căii București au fost tăiați

Multe nemulțumiri a stârnit și faptul că zeci de tei din capătul Căii București (în zona ”Regent”) au fost tăiați săptămâna trecută pentru a se lărgi carosabilul la trei benzi pe fiecare direcție pentru viitorul sens giratoriu de la Podul Viilor care va fi gata în decembrie. Dincolo de raderea spațiilor verzi, o mare problemă va fi aici reprezentată de faptul că prin lărgirea Căii București se vor reduce drastic locurile de parcare dintr-o zonă și așa ultraaglomerată.

Șantierele, neîmprejmuite și pline cu ”capcane” pentru pietoni. ITM Argeș, Garda de Mediu și Inspectoratul în Construcții dorm

Nereguli sunt și în ceea ce privește organizarea șantierelor. De plidă, în spatele blocurilor-turn de pe Calea București, acolo unde este una dintre cele mai mari zone de intervenție, șantierul nu este împrejmuit, așa cum ar fi normal. Iar denivelările și gropile reprezintă adevărate ”capcane” pentru sutele de pietoni-locatari ce trec zilnic pe acolo. Ca să nu mai vorbim de faptul că în câteva locuri porțiuni de asfalt vechi s-au prăbușit sub greutatea utilajelor, căzând peste țevi de termoficare și lăsând mici cratere. Dacă s-ar fi lucrat ca la carte, acolo ar fi trebuit să fie perdele de apă și panouri împrejmuitoare. Însă nimeni nu s-a preocupat de asta, iar praful şi zgomotul de acolo sunt peste limitele suportabilității. Ne întrebăm firesc de ce deocamdată ITM Argeș, Garda de Mediu și Inspectoratul în Construcții dorm și nu fac verificări la sânge pe șantierele proiectului de reabilitare urbană.

O platformă de gunoi amplasată în mijlocul unei parcări ar putea fi desființată

Și tot în cele două parcări din spatele blocurilor-turn de pe Calea București, alte ”ciudățenii”: două platforme de gunoi amplasate chiar în mijlocul parcărilor și la distanță de nici treizeci de metri una de alta. Dacă în cazul uneia dintre platforme nu se mai poate face nimic, ea fiind deja realizată în procent de 50%, în cazul celei de-a doua s-ar putea găsi o soluție, cel mai posibil cea a desființării, urmând ca în loc să se facă mai multe locuri de parcare. Viceprimarul Cornel Ionică s-a deplasat acolo la sfârșitul săptămânii trecută împreună cu o echipă din Primărie și s-a arătat deschis la propunerile mai multor locatari de a desființa respectiva platformă – aflată deocamdată doar în stadiul de schelet. O decizie definitivă va fi luată în următoarele două săptămâni. Și tot viceprimarul Cornel Ionică a fost de acord cu anularea amplasării unei platforme de gunoi chiar lângă un bloc, fapt ce ar fi contravenit normelor UE, ce spun că aceste platforme trebuie amplasate la minimum 10 metri de imobile.
Denis Grigorescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...