Web Analytics

Protest Declic la Cotroceni. A fost lansat imnul ”Plagiamus Igitur”

de | 26.01.2023 17:48 | Actualitate, Home, Opinii, Politica si Administratie

Joi, 19 ianuarie, am fost la Cotroceni să deranjăm liniștea cu imnul „Plagiamus Igitur”. I-am cerut președintelui Klaus Iohannis să iasă din adormire și să-l revoce din funcție pe ministrul plagiator Lucian Bode. Cristian, poate nu ai auzit imnul. Noroc că am înregistrat totul. Vrei să vezi ce a ieșit?

Da, vreau să văd

Ne-am dus la Cotroceni pentru că președintele nu a scos un cuvânt despre tot scandalul cu plagiatul lui Lucian Bode. Trecuse mai bine de o săptămână de la verdictul de plagiat dat de Universitatea Babeș-Bolyai și la Administrația Prezidențială erau închise luminile. Dar nu pentru că ar fi crescut factura la energie, ci pentru că întunericul ajută când vrei să ascunzi ceva. De exemplu, plagiatul ministrului de Interne.

Citește și: Un scandal stă să izbucnească la Biblioteca Judeţeană! Apar încă trei posturi de conducere

Nu era o opțiune să fierbem de nervi în fața ecranelor și să urmărim cum impostorul cu diplomă de doctor rămâne pe poziții, ajutat de pasivitatea președintelui. Așa că ne-am gândit foarte bine cum să procedăm. Căile legale nu erau ușor de abordat, le știam bine pentru că le-am parcurs recent, la plagiatul primului ministru. Un protest seara, când lumea iese de la lucru, ar mai fi fost o variantă. Dar ne-a fost teamă că vom fi prea puțini și va râde de noi presa de partid. Adică o foarte mare parte din presa din România.

Așa că ne-am gândit ce am putea face, în timpul orelor de lucru, pentru a transmite un mesaj al cetățenilor. Am vrut să fie un mesaj usturător. Pe cât sunt ei de impostori, pe atât ne-am propus și noi să fim de creativi. Ajutați de un umorist am transformat versurile de la Gaudeamus Igitur în Plagiamus Igitur.

Organizarea protestului a fost pusă la punct în doar 2 zile. Și, deși comunitatea fost anunțată din scurt, câțiva membri și membre Declic s-au mobilizat grozav. S-au învoit câte o oră de la serviciu și au venit să cânte imnul plagiatorilor. În astfel de momente, până și o jumătate de oră e de ajuns. La următorul apel la acțiune, gândește-te te rog și tu dacă totuși nu poți veni la un astfel de protest. Nu sunt atât de dese încât să-ți creeze probleme mari la lucru, iar efectul poate fi unul imens.

Manifestăm foarte des în mediul online și asta ajută foarte mult. Dar nu este suficient. Pentru a fi vizibili, trebuie să fim în stradă. Iar dacă vrem să transmitem un mesaj funcționarilor publici, ar fi bine sa fim acolo în timpul orelor de program. De data aceasta am putut să ne exprimăm disprețul față de politicienii care s-au făcut scut ca să-i apere pe plagiatori, cu doar câteva zeci de membri în stradă. Imaginează-ți cum ar fi fost dacă eram sute…

Protestul Declic a fost relatat în presa centrală și locală. Chiar și în presa bulgară și maghiară. Mesajul a fost auzit și, împreună, am arătat că proiectul de suflet al președintelui Klaus Iohannis s-a transformat din România Educată în România Plagiată.

Vocilor noastre li s-au alăturat altele, la fel de nemulțumite de nedreptate. După protestul Declic, presiunea publică pe ministrul plagiator Lucian Bode a crescut. Chiar și un sindicat din Poliție i-a cerut președintelui Iohannis să-l demită pe Bode. [1].

Liderii liberali încă nu au avut o reacție, dar în presă au apărut informații că situația ministrului de Interne va fi tranșată în prima ședință a Biroului Politic Național PNL.

Pentru mine, acest protest nu a fost doar despre plagiatul ministrului de Interne, Lucian Bode. A fost și despre echipa de plagiatori care se află acum la Guvern, în frunte cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. Am făcut un imn pentru plagiatorii de pretutindeni, pentru cei descoperiți sau cei care urmează să apară. Video-ul rulează deja ca reclamă plătită pe social media, pentru a ajunge la și mai mulți oameni. Dacă n-ai apucat să-l vezi, uită-te acum rapid. Durează foarte puțin.

Cel mai probabil, vom mai auzi de plagiatori descoperiți după ce au ajuns în funcții publice. Industria plagiatelor a produs mulți doctori de carton în ultimii ani. Dar, dacă fiecare dintre noi se implică venind la acțiuni offline sau distribuind acțiunile Declic, poate trăim și ziua în care vom fi guvernați de o echipă integră, care intră în pământ de rușine la gândul că cetățenii își iau liber de la serviciu ca să le cânte impostura.

Vrei să vezi ce am reușit de data aceasta?

Da, vreau să văd

Fără doctori de carton,
Ana și echipa Declic

PS: Oficial, a fost depășită încă o bornă a penibilului. Într-un discurs cu ocazia Unirii Principatelor Române, președintele Iohannis s-a comparat cu Alexandru Ioan Cuza. Domnitorul care a creat prima lege modernă a învățământului. În mod asemănător, proiectul România Educată „va revigora” educația, a spus Iohannis [2]. Ce am avut noi să-i spunem în legătură cu asta poți vedea aici.

(Articol preluat)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *