Protecția avertizorilor de integritate: CE trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către România și alte 3 state membre

de | 30.09.2022 08:29 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Home, Politica si Administratie

Comisia Europeană a decis ieri, 29 septembrie, să trimită un aviz motivat în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei (INFR(2022)0011), Austriei (INFR(2022)0004), României (INFR(2022)0167) și Sloveniei (INFR(2022)0181) pentru netranspunerea integrală a „Directivei privind protecția avertizorilor de integritate” (Directiva 2019/1937).

Citește și: Dezvăluiri. Comandantul Cristian Mihalcea loveşte din nou: „Am înţeles că dl ministru Bode a cerut personal dosarul meu”

Termenul-limită pentru transpunerea directivei de către statele membre a fost 17 decembrie 2021. În ianuarie 2022, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 24 de state membre pentru că nu au transpus directiva și nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere până la termenul-limită necesar. În iulie 2022, Comisia a trimis avize motivate unui număr de 15 state membre care nu comunicaseră încă transpunerea integrală.

Astăzi, Comisia a decis să trimită avize motivate și acestor patru state membre, care nu au notificat încă integral măsurile de transpunere.

Statele respective au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde. În cazul unor răspunsuri nesatisfăcătoare, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Citește și: Încurcate sunt căile popii de la Crucişoara! Avem plângerea făcută la Arhiepiscopie / Popa Hari a mutat morţii din cavou fără ştirea rudelor

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *