Web Analytics

Proiectul staţiunii Molivişu, pe buza prăpastiei

de | 26.03.2014 20:16 | Dezvăluiri

# A fost aprobat acordul de finanţare, dar nu şi cel de construire # Văzut ca viitoarea emblemă a turismului montan argeșean, proiectul stațiunii Molivișu stă pe un butoi cu pulbere gata să explodeze. După ce s-a împlinit un an de zile de când trebuia să se înceapă lucrările de amenajare a stațiunii, startul construcțiilor a fost tot timpul amânat. În calea proiectului au intervenit procedurile greoaie pentru scoaterea terenurilor din fondul forestier, dar și întârzierea obținerii creditului pentru cofinanțarea proiectului.
Dacă problema creditului pare ca și rezolvată, așa cum ne-a precizat Pavel Bârlă, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivișu, scoaterea terenului din fondul forestier se află în situația unui butoi cu pulbere plin, iar asociații proiectului sunt gata să explodeze dacă în perioada următoare nu se vor lua măsuri. Lucrarea capătă din ce în ce mai mult același tip de resort tipic românesc, cusut cu ață albă: proiect început cu surle și trâmbițe pe hârtie, dar rătăcit în sertarele mari și importante ale instituțiilor din România.

„Avem toate avizele obținute pentru proiect, dar nu se mișcă deloc instituțiile statului. Nu pot să mă duc să defrișez dacă nu-mi acordă nimeni scoaterea suprafeței din circuitul de fond forestier. Actualmente, de doi ani de zile ne chinuim să facem scoaterea din fond forestier și nu găsim niciun fel de înțelegere și deschidere politică, mai ales politic, că acolo suntem blocați”, a precizat destul de iritat de toată această situație Pavel Bârlă.

„În maxim 30 de zile o să primim creditul pentru finanțarea proiectului”

Dacă pe partea construcțiilor la stațiunea turistică nu s-a mișcat deloc, în ceea ce privește partea financiară, Consiliul Județean Argeș a depus o cerere la Banca Europeană de Investiții pentru un împrumut de 47 de milioane de euro. Suma include toate cheltuielile, inclusiv legătura cu drumul de acces din Transfăgărășan. E un credit cu dobândă de 1,5% pe minim 30 de ani – maxim 70, cu perioadă de grație pe durata executării lucrărilor. După ce se termină proiectul se va începe și plata ratelor.
Singura inconveniență rămâne scoaterea suprafeței din fond forestier, iar în acest sens în cursul acestei săptămânii reprezentanții proiectului vor merge la Ministerul Mediului pentru a vedea în ce stadiu se află documentația.
„Am depus o cerere la Banca Europeană de Investiții. Ni s-au mai cerut niște completări, iar în maxim 30 de zile o să avem OK-ul pentru acest credit. Documentația este în curs de evaluare și suntem aproape de obținerea acordului finanțării. Dacă nu reușim să obținem scoaterea din fond forestier nu știu ce vom putea face. Am făcute adrese peste tot, inclusiv la prim-ministru. I-am explicat situația și nu ni s-a transmis nimic, nici răspuns, nici hotărâre. Dacă ne mai ține încă două sau trei luni de zile, noi nu mai avem decât să constatăm că nu se dorește”.

„Nu am fost chemat niciodată la DNA”

La un moment dat, în ceea ce privește proiectul „Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu, comuna Arefu, judeţul Argeş” s-a vorbit și de o vizită la DNA a principalilor asociați din cadrul proiectului, lucru ce a fost infirmat de președintele ADI Molivișu:
„Nu este adevărat. Nu există așa ceva. Nu am fost niciodată chemat la DNA. Nici primarul nu a fost. S-ar putea să se încerce să se facă și treaba asta pentru că eu mă aștept la orice. Nu se vrea să se facă nimic în Argeș. Nici autostradă, nici dezvoltarea turismului montan. Nimic!”, a mai precizat Pavel Bârlă.
Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii