# Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională
Asociaţia Munţii Făgăraş implementează proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş, proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu în cadrul Axei Prioritare nr. 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii. Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea premiselor aplicării unui management eficient în vederea menținerii și îmbunătățirii statutului de conservare a 27 de tipuri de habitate naturale de interes comunitar, a 33 de specii de plante și animale, precum și a 25 de specii de păsări de importanță comunitară din interiorul siturilor Natura 2000 Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș.
În scopul creşterii gradului de implicare a localnicilor în protecția mediului înconjurător, au fost organizate activități de consultare, informare și conștientizare. Din această serie de activități, accentul a fost pus pe cele care vizează impulsionarea copiilor în a dobândi o conștiință și o atitudine în concordanță cu sustenabilitatea. Prin urmare, 40% din totalul elevilor claselor de gimnaziu (aproximativ 3000 de elevi), din cadrul a 57 de școli aflate în perimetrul celor două situri Natura 2000, au fost incluși în activitatea numită “Caravana Naturii”. În activităţile cu copiii sunt utile atât informațiile care trebuie promovate pentru înțelegerea importanței protejării mediului înconjurător, dar mai ales aplicarea celor mai eficiente metode prin care aceste mesaje ajung la copii. Aspectele importante pe care am încercat să le promovăm, precum: Natura 2000, modalități de protecție și reguli de comportament în natură, conservarea biodiversității, semnificația dezvoltării durabile și pericolul pe care schimbările climatice îl reprezintă pentru întreaga lume, au fost abordate într-o manieră agreabilă prin intermediul a 15 activități de conștientizare în teren. Aceste excursii s-au derulat în perimetrul siturilor Natura 2000 Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș și au fost destinate unui număr de 300 de elevi din școlile care au participat la Caravană.
Din cadrul școlilor județului Argeș au fost selectați 60 de elevi care au fost implicați în activitățile de conștientizare în natură în zona Văii Vâlsanului și a Văii lui Stan. Prin intermediul hărților acestor arii protejate și a determinatoarelor de păsări, mamifere și alte specii de animale și plante de interes comunitar protejate în zonă, specialiștii au desfășurat discuții privind regulile de orientare în natură, aspecte legate de biologia, ecologia, etologia speciilor, și necesitatea conservării habitatelor de hrănire, adăpost, cuibărire și creștere a puilor acestor specii.
Cu ajutorul binoclurilor și a lunetei, elevii au realizat observații ornitologice și, alături de specialiști, au depistat presiunile și amenințările cauzate de activitățile umane exercitate în zonă și modalitățile prin care acestea pot fi stopate. Pe lângă activitățile descrise, elevii au realizat drumeții în cadrul cărora au dispus de aparate de fotografiat și de carnețele handmade în care și-au notat impresiile călătoriei. Jocurile au conferit continuitate temelor abordate, iar cunoștințele elevilor despre problemele mediului înconjurător, astfel, s-au îmbunătățit.
Este important ca fiecare să conştientizeze, în urma acestor excursii, că fiecare plantă, animal sau habitat are propriul loc și rol în natură, dar și în viața oamenilor, iar orice pierdere atrage după sine modificări care pot afecta iremediabil echilibrul în natură.
Mai multe informații legate de activitățile proiectului pot fi accesate pe site-ul Asociației Munții Făgăraș www.fagaras-natura2000.ro sau pe pagina facebook Asociația Munții Făgăraș.
0 Comentarii