Web Analytics

Proiectele eco-voluntarilor, premiate în tabăra de mediu organizată de A.D.I. SERVSAL Argeş

de | 15.09.2016 14:41 | Actualitate

În acest week-end, la Bughea de Sus, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SERVSAL Argeş, responsabilă de managementul deşeurilor în judeţul nostru, alături de voluntarii a două ONG-uri implicate în ecologie și protecția mediului dar și de câțiva jurnaliști au participat la un eveniment cu tematică de mediu. Astfel, timp de trei zile, pensiunea Casa Bella a găzduit Tabăra Ecovoluntarilor, ajunsă la cea de a patra ediție. Participarea la tabără a fost un cadou pentru cei mai inimoși și activi voluntari de mediu, de până acum, dar și un prilej de concurs de proiecte eco. Cei care s-au calificat la această tabără au fost elevi de la Colegiul Național C.D Nenițescu, Colegiul Național Ion Cantacuzino și Colegiul Brătianu, toți membri ai ONG-ului „Zimbrul Carpatin”, condus de Ionuț Codrea, dar și de la „IngMed” – Asociația studenților de la Ingineria Mediului din cadrul Universității Pitești.

Tinerii voluntari, elevi și studenți din Pitești au împărțit cu entuziasm, în comună, sacii pentru deșeuri reciclabile

Tabăra nu a fost doar distracție, muzică și foc de tabără, drumeții și timp liber, ci și muncă! Voluntarii au participat, vineri, la împărțirea de pliante și saci pentru deșeurile reciclabile la sute de gospodării din comuna Bughea de Sus. De remarcat entuziasmul tinerilor care și-au consumat ultimul week-end din vacanță încercând să contribuie la conștientizarea semenilor pe teme de ecologie. Este vorba despre noua campanie ADI SERVSAL Argeș, prin care se dorește conștientizarea cetățenilor din mediul rural despre importanța colectării PET-urilor, hârtiei, metalului și sticlei, separat de deșeurile menajere și deșeurile biodegradabile. Week-end-ul eco-voluntarilor a continuat cu un concurs de proiecte! Ei au trebuit să își pună în valoare cunoștințele, creativitatea, ideile, viziunea despre mediu și viitor, având ca temă campanii de informare și conștientizare privind importanța selectării deșeurilor, reciclării și refolosirii. Premiul cel mare, pentru care s-au luptat cele șapte echipe constituite ad-hoc, a fost chiar finanțarea proiectului pentru punerea lui în practică. Iar ADI SERVSAL Argeș a pus la bătaie suma de 1000 de lei. Pe lângă premiul cel mare, finanțarea proiectului, celelalte premii au constat în rucsaci pentru activitatea de ecovoluntari, echipament pentru drumeții și materiale informative. Plus un bonus substanțial pentru câștigători: participarea, pentru toți membrii echipei, la o conferință națională pe teme de mediu, la Târgu Mureș.

„Dă undă Verde Vieții”, proiectul câștigător, presupune organizarea unui miniparc tematic în parcul Trivale

Câștigătoare a fost echipa „Inimioarelor verzi”, cu un proiect intitulat frumos „Dă undă Verde Vieții”, un proiect extrem de interesant prin care se propune constituirea, în parcul Trivale din Pitești, a unui mini parc tematic pentru copii de toate vârstele. Un parc unde cei mici, dar și cei mari, pot învăța cum să transforme un deșeu într-un obiect util, o ramă foto sau o brățară, se pot întrece în concursuri gen „reciclează mai multă hârtie” și unde pot afla care este importanța reciclării deșeurilor și protejării mediului. Gabriel Moiceanu, director executiv ADI SERVSAL ARGEȘ: „Unul dintre programele organizate în cadrul taberelor noastre este „Sacul pentru reciclare la fiecare gospodărie”. Nu era o idee nouă, însă am ajuns cu implementarea acestui proiect în 30 de localități din județul Argeș iar în momentul de față este un obiectiv  al Asociației de Dezvoltare – reciclarea în fiecare gospodărie, separarea la sursă, sacul pentru fiecare gospodărie, compostoare biodegradabile. O mare parte din ideile acestor proiecte care se implementează și sunt finanțate sunt dintre ideile tinerilor pentru  că ei au idei frumoase și nu doar idei, ci se și implică să le implementeze alături de noi, merg cu noi pe ulițele satului, le explică oamenilor ce trebuie să facă și ce să pună în sacul albastru, ce să pună în sacul galben și cum putem să păstrăm mediul curat și să reducem cantitățile de gunoi depozitate. Voluntari sunt elevi, sunt studenți și nu numai, sunt oameni interesați de acest fenomen Eco ce ține de  normalitate. Noi credem că aceste lucruri ar trebui să fie normale, să se întâmple în fiecare zi și fiecare dintre noi, cetățeni ai localității, ai județului, ai țării, să fim interesați de ce se întâmplă în jurul nostru, o responsabilitate cetățenească ce trebuie să se dezvolte astfel încât să nu mai fim nevoiți să tragem semnale de alarmă să strângem gunoaie în acțiuni de ecologizare după niște cetățeni certați cu bunul simț, cu legile. Aceste lucruri la un moment dat trebuie să se termine prin niște amenzi. Măsurile coercitive întotdeauna au adus rezultate și dincolo de semnalul pe care noi îl tragem, un semnal de alarmă trebuie să vină și acele măsuri coercitive”.
A.C.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii