Web Analytics

Profesorul Petre Calotă de la FC Argeş: ”Am antrenat în oraşul Wuhan şi am fost de mai multe ori în piaţa de unde a plecat coronavirusul”

de | 20.02.2020 13:35 | Sport

Profesorul Petre Calotă de la FC Argeș a rememorat pentru Jurnal de Argeș un episod foarte interesant din viața sa. Puțini sunt cei care știu că Petre Calotă, Ion ”Ață” Voicu, Mihai Georgescu și Nicolae Dobrin au mers și au antrenat copii și juniori în urmă cu exact 20 de ani în orașul chinez Wuhan, locul de unde a izbucnit coronavirusul. Mai mult decât atât, Petre Calotă își amintește că a fost chiar de mai multe ori în piața de unde se spune că a plecat acest coronavirus.

”M-am uitat la televizor și am văzut câteva clădiri pe care le știam, podurile peste fluviul Albastru…”

Iată ce spune Petre Calotă: ”Am plecat în iunie 2000 în China și am venit în țară în luna iunie 2001. Am antrenat acolo cu Ion Voicu timp de un an, dar cu noi au mai mers și Mihai Georgescu și Gică Dobrin. Profesorul Georgescu a stat două săptămâni și Dobrin a stat doar o săptămână. Am antrenat chiar în orașul Wuhan din provincia Hubay, un oraș foarte frumos. Am fost primiți foarte călduros de chinezi, probabil și datorită relațiilor politice care au fost de-a lungul timpului între cele două țări. Îmi pare foarte rău că tocmai acolo a început coronavirusul acesta pentru că cetățenii chinezi sunt niște oameni foarte speciali, niște oameni foarte prietenoși și loiali. Nu vreau să mă gândesc ce este acolo. Vă dați seama că atunci când am fost noi acolo erau 10 milioane de locuitori și vreo 3 milioane în tranzit. Aeroport, gări, autogări etc. M-am uitat la televizor și am văzut câteva clădiri pe care le știam, podurile peste fluviul Albastru… Pot să spun că am fost de mai multe ori chiar acolo de unde a plecat virusul, din piața aceea… E o imensitate de piață… Este adevărat că în China tot ce mișcă se mănâncă, tot ce e vietate se mănâncă… Am mâncat și noi atunci produse specific chinezești, dar nu câini, pisici, maimuțe sau mai știu eu ce alte animale… Vă spun că și acum, după 20 de ani, m-aș duce acolo, pentru că m-am simțit foarte bine și sunt sigur că specialiștii chinezi, americani, europeni vor da de cap acestui virus nenorocit”.

”Clădirile existente acolo te luau cu ameţeli. Cred că nici în America nu sunt asemenea clădiri”

În anul 2011, Ion ”Ață” Voicu povestea, printre altele, într-un reportaj pentru Jurnal de Argeș despre aventura din China: ”Am plecat împreună cu chinezii de la Școala «Dobrin» care trebuiau să se întoarcă în ţara lor şi cu Mihai Georgescu şi Petre Calotă. Am ajuns în oraşul Wuhan, exact în centrul Chinei. Vreau să vă spun că împreună cu noi trebuia să vină şi Gicu Dobrin, dar acesta a mers la finala campionatului european din Belgia şi Olanda, unde fusese invitat. Gicu a venit ceva mai târziu în China… Totul a fost nemaipomenit, viaţa ieftină, gândiţi-vă că cinci persoane mâncam o zi întreagă cu un dolar, iar clădirile existente acolo te luau cu ameţeli. Cred că nici în America nu sunt asemenea clădiri. Cred că stăteam mai mult de 12 luni dacă patronul acelei şcoli la care noi lucram nu avea probleme cu nu ştiu ce delapidări de fonduri. De fapt, pentru că fusese arestat am decis ca împreună cu Petre Calotă să părăsim China. Puteam să mă întorc astă primăvară în China, când chiar am avut o ofertă serioasă de 1.500 de dolari pe lună, plus alte prime, dar am zis că nu mă pot duce de unul singur…”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole