Web Analytics
scris miercuri, 24.06.2015

Profesorul Gabriel Irimia: „Câţi bărbaţi realizaţi cunoaşteţi care au curajul să ia în căsătorie o femeie foarte inteligentă?”

# Convorbiri neconvenţionale

Profesorul Gabriel Irimia: „Câţi bărbaţi realizaţi cunoaşteţi care au curajul să ia în căsătorie o femeie foarte inteligentă?”

# Că eraţi un tânăr frumos şi mintos, nu aveţi niciun merit. Aşa a fost să fie. Mă contraziceţi?
– NU!
# Dar că ştiţi să îmbătrâniţi frumos, asta e altceva. Pe acest prag de vârstă, spre senectute, pe nenumăraţi bărbați îi întâlnesc resemnaţi, fără pic de speranţă, abandonaţi, răutăcioşi, privirile şterse, care nu mai aşteaptă decât împlinirea finală, cocârjați, epuizaţi…. Cum reuşiţi, domnule profesor, să treceţi prin viață cu atâta seninătate şi demnitate? Ce va ţine în această situaţie?
– Obligaţiile zilnice, activitatea diversificată împreună cu familia mea, soţia, cei doi fii, nepoţii – trei la număr. Toate acestea mă ţin în priză!

„Am fost şi sunt un perfecţionist împătimit”

# Aţi lăsat urme pe unde aţi trecut? Cu ce fapte, cu ce împliniri? Cu ce probe, cu ce dovezi puteţi pleda în apărare la ora bilanţului?
– Am fost şi sunt un perfecţionist împătimit. M-am numărat printre puţinii directori de şcoală din judeţ, cu vechime de 34 de ani, în mod continuu, construind 3 şcoli noi în mediul rural la Răteşti, Valea Ursului şi Bascov, dotându-le şi organizându-le prin muncă benevolă a locuitorilor din acele zone şi nu din fondul centralizat de stat. Am păstorit, în acest timp, peste 300 de cadre didactice cu înaltă calificare şi cca. 40 de generaţii de elevi. Mi-am încheiat cariera ca profesor de biologie şi director al Şcolii Generale nr. 5 „Nicolae Iorga” din Piteşti pe care o modernizasem astfel ca după 1990 să devină una dintre şcolile de elită ale Argeşului prin dotarea şi organizarea la nivel european, reflectate în rezultatele de excepţie ale absolvenţilor. Rămân plăcut surprins, zilnic aproape, întâlnind persoane ce îşi amintesc cu simpatie timpul când mi-au fost elevi!
# Pornit din văile şi de pe dealurile unde în copilărie aţi păscut vitele, aţi mai şi colindat lumea în lung şi-n lat. Prin ce ţări, prin ce oraşe, cu ce ocazie?
– Îmi face plăcere să colind lumea, ori de câte ori am ocazia, cu soţia mea. Am putut compara fostele ţări socialiste cu „vestul imperialist”. M-am simţit bine în Grecia, Italia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Thailanda  etc. Am deprins până şi avantajele vârstei de „senior” în escapadele turistice răsfrânte în reduceri substanţiale de preţ!
# Şi o întrebare inevitabilă când este vorba de familia Irimia: cum spulberaţi aprecieri de felul „Iată bărbatul care trăieşte în umbra femeii!”. Ce faceţi ca să menţineţi echilibrul? Cu ce compensați diferenţa? Ce se află dincolo de această evidenţă?
– „Umbrele” sunt o problemă de reciprocitate între parteneri. Este mult mai importantă complementaritatea. De altfel, câţi bărbaţi realizaţi cunoaşteţi dumneavoastră care au curajul să ia în căsătorie femei foarte inteligente?
Adevăratul succes este atunci când doi oameni pot spune că, sprijinindu-se între ei, au dat infinit mai mult vieţii decât dacă s-ar fi „contabilizat” individual.

(Prof. Marin Ioniţă)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...