Web Analytics

Profesorul Costache a lansat romanul „Prima staţie înainte de Paradis”

de | 19.07.2012 21:14 | Cultură

# Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” a organizat joi, 12 iulie, începând cu ora 18.00, în Sala de Conferinţe, lansarea romanului „Prima staţie înainte de Paradis”, semnat Lucian Costache.

Mihai Octavian Sachelarie:„Este imaginea unei societăți în căutare de identitate”

Profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional I.C. Brătianu, Lucian Costache a publicat de-a lungul timpului versuri, traduceri, critică literară, eseu, cronică plastică, în reviste precum „Convorbiri literare”, „România literară”, „Cronica”,  „Ateneu”. Dintre volumele reprezentative, amintim: „Soare – ochi de Dumnezeu”, „Poeţii banilor”, „Fantaseria”, „Miniaturi”, Elogiu Regelui, Poetul (eseu bilingv), pentru acesta din urmă, primind, în anul 1995, Premiul Oraşului Cholet (Franţa). La lansare au participat Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu”, Adrian Sămărescu, directorul Editurii Tiparg şi editorul cărţii, poetele Denisa Popescu şi Mona Vâlceanu, Iudita Dodu Eremia, poetă, prozatoare şi profesor de limba română la Colegiul Brătianu, precum şi editorul George Rotaru.
În deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie a ţinut să menţioneze că volumul lansat de scriitorul Lucian Costache este o carte foarte actuală: „Este nu numai o imagine asupra a ceea ce suntem, dar şi asupra unei societăţi în căutare de identitate. În această carte sunt descrise situaţii deosebite de viaţă şi, de aceea, pot spune că este vorba de un existenţialism asumat, iar domnul profesor Costache posedă toate mijloacele asupra unei asemenea literaturi.”

Editorul cărţii, Adrian Sămărescu: „Romanul oferă câteva chei de lectură”

Editorul cărţii, Adrian Sămărescu, a încercat să descripteze mesajele acestei cărţi: «Este un roman simbolic, alegoric, cu foarte multe metapersonaje. Cartea oferă câteva chei de lectură. La nivel de adâncime, simbolistica este profundă. Autorul a avut o schemă logică bine pusă la punct. Sunt aparent nişte formule care dezarmează cititorul în acţiunea de a capta textul. Textul oferă cele mai multe informaţii. Plasarea într-un tren este una dintre găselniţele autorului. Nu trenul este însă important, ci faptul că personajul, după ce află „adevărul”, se destăinuie.»
Despre lucrare, poeta Mona Vâlceanu a afirmat că „aceasta este interesantă nu numai în ceea ce priveşte conţinutul, dar şi structura. Cartea conţine două mari părţi: adevărul şi spovedania aproape egale. Trenul nu este o metaforă, ci un motiv literar. Sunt două trenuri: un tren în care nu este aproape nimeni şi alt tren plin de figuri familiare, care vine din trecut spre viitor. Această carte nu este un roman, ci o lecţie extraordinară despre univers, despre om, despre timp, despre destin, o lecţie cu o încărcătură profund religioasă.”
Poeta Mona Vlăsceanu a nuanţat câteva idei mai generale asupra lucrării: „Cartea domnului Costache este o carte născătoare de cărţi. Asistăm la lupta unui om cu propriile sale gânduri, acesta posedând o conştiinţă teoretică asupra lumii. Trenul este un binecunoscut simbol al trecerii, al ieşirii din cotidian, dar şi al modernităţii. Personajele care urcă şi coboară din tren sunt voci interioare ale aceluiaşi personaj.”

Lucian Costache: „Ultima stație nu și-o dorește nimeni”

Autorul a dedicat acest volum prietenilor cărora le datorează starea lui emoţională care a facilitat scrierea acestei cărţi: „Am avut orgoliul unei formule de roman complet nouă. Mi-am dorit ca această carte să cuprindă şi fizică, matematică, poezie, desen, religie, în aşa fel încât formula românească să fie deblocată şi să atragă o generaţie nouă de cititori, una care doreşte o carte românească mai accesibilă, mai pragmatică. Lucrarea este o ficţiune, dar cu multe elemente care pot părea din imediata realitate. Personajul principal, Sebastian, este matematician. Ultima staţie nu şi-o doreşte nimeni. Aici personajul refuză ultima staţie şi se reîntoarce spre paradis. Naşterea noastră e o intrare în paradis. Veţi întâlni şi imagini ale Piteştiului de acum 40-50 de ani.”
Iubitorii de literatură beletristică românească pot gusta din plăcerea lecturării acestei cărţi la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş.
C.Vandici

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii