Web Analytics
scris miercuri, 16.03.2016

Profesori celebri ai şcolii Normale Carol I de la Câmpulung (partea II)

Demersurile strămutării Şcolii Normale Carol I din Bucureşti la Câmpulung au început în anul 1887. Terenul pe care urma să se construiască un local propriu a fost ales de Dimitrie Sturza şi Spiru Haret, lângă Biserica Flămânda din Câmpulung, unde fusese o şcoală cu întreţinere gratuită pentru cei ce învăţau, încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Tratativele pentru cumpărarea a 10 hectare s-au purtat între Dimitrie A. Sturza, ministrul Instrucţiunii Publice, şi Istrate Rizeanu, primarul oraşului Câmpulung, ca reprezentant al Consiliului Comunal. Planul construcţiei şcolii a fost întocmit de arhitectul Socolescu, iar lucrările de construcţie au fost conduse de Giovani Batista Dreina. Piatra fundamentală a monumentalei clădiri s-a pus pe 26 octombrie 1892. În cele ce urmează vă prezentăm a doua parte a unora dintre cei mai cunoscuți profesori ai Școlii Normale Carol I de la Câmpulung.

Profesori celebri ai şcolii Normale Carol I de la Câmpulung (partea II)

Profesorul Ioan Gh. Marinescu (1879-1954) – ştiinţele naturii, director

Figură de seamă a învăţământului românesc, a fost în perioada interbelică în patru rânduri director al Şcolii Normale Carol I din Câmpulung, inspector general al Învăţământului Normal Primar din România, apoi primar al Câmpulungului (1942-1946). A scris numeroase cărţi, între care se distinge monumentala monografie „Şcoala Normală Carol I din Câmpulung-Muscel. Trei pătrimi de veac de activitate”, tipărită în 1943 (919 pagini). A donat şcolii întreaga sa bibliotecă.

Profesorul Dimitrie Baciu (1883-1946) – limba franceză şi latină, director

Eminent pedagog câmpulungean, care după absolvirea Facultăţii de Litere din Bucureşti a urmat cursuri de perfecţionare la Sorbona şi Collège de France. A predat la Şcoala Normală Carol I din Câmpulung (1911-1913), apoi la Liceul „Dinicu Golescu” (1913-1944), fiind în două rânduri director al liceului. A cerut să fie înrolat ca voluntar în Primul Război Mondial, deşi în calitate de director putea rămâne la catedră. S-a remarcat printr-o intensă activitate publicistică în revistele câmpulungene, cu subiecte dedicate rolului şcolii.

Profesorul Ion D. Ţicăloiu (1891-1970) – limba română

Unul dintre profesorii străluciţi ai şcolii româneşti, a făcut studii de filologie romanică la Universitatea din Berlin (1911-1915) şi a obţinut titlul de doctor în filologie la Universitatea din Hamburg (1924). A fost profesor la Liceul „Dinicu Golescu” din Câmpulung (1922-1948), iar în perioada interbelică a publicat numeroase studii lingvistice în reputate reviste din Germania şi România. S-a bucurat de preţuirea unor savanţi ca Nicolae Iorga, Ioan Bianu sau Alexandru Rosetti. Dat afară din învăţământ în 1949 pentru atitudinea sa faţă de regimul comunist, a executat doi ani de detenţie politică severă (1952-1954) în lagărul de la Canalul Dunăre – Marea Neagră.

Profesorul Gheorghe Mitu (1903-1979)  fizică şi chimie, director

Unul dintre cei mai preţuiţi şi iubiţi profesori de la Şcoala Normală Carol I din Câmpulung, unde a predat între 1927 şi 1949. A fost directorul acestei prestigioase instituţii în două rânduri: 1935-1937 şi 1939-1940. Elevii normalişti şi-l amintesc ca pe un părinte pentru felul în care s-a îngrijit de ei toţi. Model de punctualitate, a fost respectat de cei din jur pentru deosebita sa pregătire profesională. Aşa cum mărturisea un fost elev al său (Nicolae Oprescu), a ştiut să fie director în cabinetul directorului şi profesor în cancelaria profesorilor.

Profesorul Ilie Stănculescu (1906-1977) – pedagogie, director

Premiant întâi în toate clasele şi şef de promoţie al Şcolii Normale Carol I din Câmpulung, şi-a început cariera în 1926 ca învăţător la şcoala pe care a absolvit-o. A fost un strălucit profesor de pedagogie, psihologie şi practică pedagogică, director al şcolii de aplicaţie (1942-1950) de pe lângă Şcoala Normală, director al Şcolii Normale (1950-1960). Şi-a pus talentul şi dăruirea în slujba învăţământului câmpulungean o jumătate de veac, perioadă în care 50 de serii de învăţători au primit îndrumarea sa competentă. A elaborat studii şi manuale, este unul dintre coautorii monografiei „Câmpulung-Muscel, ieri şi azi” (1974). Pentru activitatea sa didactică de excepţie a primit titlul de „Profesor emerit”. „Opera” sa de căpetenie este însă reprezentată de cei peste 2000 de învăţători pe care i-a format, fiind supranumit „un dascăl al dascălilor”.

Profesorul Alexandru Cristescu (1909-circa 2000) – ştiinţele naturii

Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Naturale din Bucureşti, şi-a început cariera la liceele „I. C. Brătianu” din Piteşti şi „Dinicu Golescu” din Câmpulung. A fost apoi profesor 30 ani la Şcoala Normală Carol I, unde s-a bucurat de aprecierea deosebită a colegilor şi elevilor săi. Decorat pentru fapte de arme în al Doilea Război Mondial, şi-a încheiat cariera ca lector universitar la Institutul Pedagogic din Piteşti. Autor de studii şi articole, şi-a predat cu mare pasiune disciplina. Pentru activitatea sa prodigioasă i s-a acordat titlul de „Profesor emerit”.

Profesorul Benone Săvoiu (1910-1973) – limba română

Student al marilor profesori Nicolae Cartojan, Dimitrie Caracostea ori C. Rădulescu-Motru, absolvent în 1936 al Facultăţii de Filozofie şi Litere a Universităţii din Bucureşti, a predat la Liceele „Gh. Şincai” din Bucureşti, „Moise Nicoară” din Arad şi la Liceul de Aviaţie din Mediaş. În 1940 s-a stabilit în oraşul natal, Câmpulung, unde a fost profesor la Şcoala Normală Carol I (1940-1944) şi la alte instituţii de învăţământ. Toate seriile de elevi şi l-au amintit ca pe un profesor integru, cu o solidă formaţie intelectuală. Pasionat de profesiune şi dedicat meseriei sale, a străbătut scrâşnind din dinţi anii grei de după reforma învăţământului din 1948. Teza sa de licenţă „Mateiu I. Caragiale – omul şi opera” (1936), prima cercetare care vizează ansamblul operei mateine, a fost publicată postum în 2007 de Adrian Săvoiu la Editura Ars Docendi din Bucureşti.
M.I.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...