Web Analytics

Profesori batjocoriţi şi ore ţinute la secret de Bratu

de | 1.12.2011 17:56 | Dezvăluiri

# Învăţământul argeşean geme de posturi nescoase la concurs. # Acestea sunt ingredientele unui nou scandal care zguduie din temelii ograda lui Gabriel Bratu. # Sufocat de reclamaţii la minister şi poliţie „generalul” recunoaşte că a trebuit să scuture sacul cu orele păstrate la sertar. Aproape că nu trece zi de la Dumnezeu în care să nu apară un nou scandal în învăţământul păstorit de Gabriel Bratu, de parcă şcoala argeşeană ar fi arenă de concurs pentru astfel de combinaţii. Ultima bubă s-a spart la Grupul Şcolar Colibaşi, acolo unde săptămâna trecută au fost trimişi pe post doi profesori suplinitori pentru specialităţile tehnice, pentru că aferent anului şcolar 2011-2012 nu fuseseră vacantate şi scoase la concurs mii de ore, după cum chiar „generalul” Bratu ne-a confirmat. Cazul nu este singular, situaţii similare fiind întâlnite şi în alte instituţii de învăţământ cum ar fi Grupul Şcolar Astra, Grupul Şcolar Dacia sau Grupul Şcolar Construcţii Montaj 2 (CM 2), toate din Piteşti.

Orele disponibile, la discreţia directorilor şi Inspectoratului

Teoretic, astfel de situaţii în care unii profesori pot avea ore suplimentare până la un maxim de o normă şi jumătate, în timp ce alţii, cu note mari la examenele din sistem, nu prind nici măcar o oră, sunt perfect legale. Aceasta pentru că regulamentul dă posibilitatea directorilor de şcoli să mărească norma titularilor dacă orele suplimentare nu au fost solicitate la vacantare de niciun cadru didactic care avea dreptul legal să le obţină. Practica este ca aceste ore să nu fie vacantate, bineînţeles şi cu acordul tacit al Inspectoratului Şcolar pentru că ne e greu să credem că se întâmplă ceva fără ştirea lui Gabriel Bratu, şi drept urmare să fie împărţite între oamenii casei. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini Colibaşi, acolo unde, acum la sfârşit de noiembrie, doi suplinitori au fost trimişi să ocupe o parte din orele nescoase la concurs. Aşa cum era de aşteptat, au apărut tensiunile, pe de o parte fiind tabăra titularilor cu ore suplimentare apăraţi de sindicat, iar de cealaltă parte, cea suplinitorilor care s-au prezentat la post. Şcoala arată acum ca o fortăreaţă ale cărei porţi nu se deschid  decât pentru cei care au acordul direcţiunii.

Doina Zafiu, lider SIPA Muntenia din Grupul Şcolar Colibaşi: „Directorul şi «generalul» Bratu nu sunt străini de această situaţie”

Liderul Sindicatului SIPA Muntenia din Grupul Şcolar Colibaşi, Doina Zafiu, consideră că „este inacceptabil să vii acum, la două luni şi jumătate, aproape trei luni de la începerea anului şcolar şi să impui nişte suplinitori. Ştiţi că, potrivit ordinului ministrului, titularii şi suplinitorii pot lua o catedră şi jumătate, care se aprobă de directorat la începutul anului, apoi de ISJ Argeş. S-au făcut demersurile acestea, cum să mai vină cineva în timpul anului şcolar, să ne ia catedra? De ce n-a trecut prin şedinţele publice? Dacă se vor lua orele de la profesori, vor fi bulversaţi şi elevii, şi părinţii, şi noi toţi.Vă daţi seama că se vor pierde şi din bani, din venitul nostru. Aceşti doi suplinitori nu mai au ce căuta acum! Dacă vreţi un răspuns la această situaţie, trebuie să îl căutaţi la conducerea şcolii şi la Inspectorat, directoarea şi „generalul” nu sunt străini de această situaţie!”

Gabriel Bratu, inspector şcolar general: „Aveam plângeri la minister şi poliţie, trebuia să rezolv problema”

Deşi, de data aceasta, recunoaşte că la adresa sa şi a instituţiei pe care o conduce există şi reclamaţii bazate pe adevăr, „generalul” Gabriel Bratu o întoarce ca la… Piteşti şi din nou găseşte vinovaţii în altă parte: „Sindicatul acuză, că de-asta e sindicat şi pentru că e pesedist, dar nu e cazul să facem politică acum. Într-adevăr, este corect tot ce îmi spuneţi despre Colibaşi dar trebuia să rezolv problema. Acolo sunt doi suplinitori, Mihaela Avram, care a primit o normă întreagă (654 ore pe an), şi Stoian Cristian, care a primit jumătate de normă (327 ore pe an). Trebuia să rezolv problema pentru că Avram a făcut o serie de plângeri şi la minister, şi la poliţie, împotriva Inspectoratului, a mea, a colegului de la resurse umane (n.r. Dragoş Dinculescu) şi mi s-a cerut să fac ordine. Până la urmă şi ea, om cu 17 ani  la catedră, şi celălalt aveau tot dreptul să fie în învăţământ pentru că aveau note mari dar nu e vina mea că directorii ţin orele şi nu le declară vacante. Acolo, la Colibaşi, am găsit 10 profesori care aveau normele exagerat de încărcate, cu încă jumătate de normă. Acum ştiu că acestora nu le convine pentru că pierd bani dar şi cei doi au dreptate. Cred că vinovaţi sunt şi fostul director Aurel Şerban, şi actuala directoare Mariana Vladu, dar voi face o anchetă să văd dacă vina e egală sau unul e mai vinovat decât altul. Dacă nu scotoceam eu după orele lor, nu aş fi aflat nici până acum că au 10 posturi umflate exagerat. Am şi eu informaţii că şi la şcolile pe care le-aţi pomenit, şi la alte şcoli, şi la CM2 aici în curtea nostră, spre ruşinea noastră, ar fi nişte ore suplimentare, unii profesori având peste 700 sau 800 de ore. Este o practică a directorilor.”

Mihaela Avram, suplinitor:  „Nu cred că e corect să fie acuzat directorul şcolii”

Unul din cei doi suplinitori care au deranjat apele la Colibaşi, Mihaela Avram, este de părere că vina nu trebuie căutată în ograda şcolii: „Este adevărat că am făcut plângeri împotriva Inspectoratului şi la minister, şi la poliţie, dar nu pentru aceste ore de la Colibaşi, ci pentru că am fost ţinută pe margine până în acest moment, deşi legal aveam dreptul la post încă de la începutul anului, pentru că am nota 7,60. Nu doamna director (n.r. Mariana Vladu) este vinovată, ba, dimpotrivă, domnia sa, care este de puţin timp în funcţie, este un om foarte corect. Cred că e şi meritul domniei sale că aceste ore au fost scoase, vinovaţi fiind cei dinainte care nu le-au vacantat şi asta cu ştirea Inspectoratului. A trebuit să merg până în pânzele albe cu plângerile pentru ca Inspectoratul să-mi facă dreptate. Problema mea nu este cu colegii de aici sau cu această şcoală, problema mea este cu Inspectoratul care nu mi-a asigurat dreptul la muncă încă de la începutul anului, aşa cum era legal”.

Directoarea Grupului Şcolar nu vrea să comenteze

Fostul director al Grupului Şcolar Colibaşi, Aurel Şerban, nu a putut fi contactat iar actualul director, Mariana Vladu, ne-a transmis că deocamdată nu doreşte să comenteze situaţia din instituţia pe care o conduce. Surse din interiorul şcolii ne-au informat că domnia sa consideră totul doar o încercare a sindicatului de a arăta că are putere şi nimic mai mult. Mai trebuie spus că, potrivit spuselor şefului de la ISJ, numai la Colibaşi au fost găsiţi 10 profesori care aveau norma suplimentată cu încă jumătate, ceea ce înseamnă 5 locuri de muncă pentru profesori cu norma întreagă sau 10 locuri de muncă pentru profesori cu jumătate de normă. Tot „generalul” are informaţii că şi în alte şcoli, inclusiv la CM2, „în curtea noastră”, a ISJ , ar fi aceeaşi situaţie. Asta înseamnă că învăţământul argeşean geme de posturi nescoase la concurs în timp ce profesori care au luat note mari la concursuri nu-şi găsesc locul la catedră.Cine răspunde? Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii