Web Analytics

Producţia de nuci de anul acesta, mai mică cu circa 30% faţă de anul trecut

de | 27.09.2022 09:27 | Actualitate, Economie, Home

Un an cu mai puţină producţie de nuci, dar cu preţuri mult mai mari. Plantaţiile de nuci din ţara noastră nu mai sunt la fel de roditoare ca în anii trecuţi, iar asta are consecinţe în preţul de pe tarabele din piaţă sau în cel al produselor de patiserie.

Kilogramul de miez de nucă se vinde acum cu preţ dublu faţă de anul precedent, acesta ajungând să coste între 40 şi 60 de lei.

Citește și: Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii: Vița de Vie, Cargo și Antract cântă alături de chitariști din toată țara, în weekend, la Timișoara Guitar Meeting

Producţia de nuci de anul acesta este în scădere cu circa 30% faţă de 2021, spun pomicultorii. O producţie mai mică înseamnă preţuri mai mari în pieţe şi supermarketuri. Kilogramul de nucă în coajă se vinde acum cu un preţ cuprins între 20 şi 30 de lei, cu cel puţin 10% mai mult faţă de anul trecut. O majorare de aproape 50% o simţim la miezul de nucă – costă peste 50 de lei kilogramul în Bucureşti.  Pomicultorii speră totuşi să-şi vândă fructele. Momentan, pe plan intern. Preţul este valabil doar direct la producător, pentru că el creşte ulterior cu circa 50%. Iar asta se traduce în costuri suplimentare pentru cei care fac produse de patiserie.

Citește și: SEMNIFICAȚIA ZILEI: 26 septembrie – Astăzi este marcată ziua europeană a limbilor

Conform ultimelor date Eurostat, ţara noastră ocupa în 2021 primul loc în Uniunea Europeană la producţia de nuci, cu peste 60.000 de tone. Cea mai mare cantitate este produsă de China, reprezentând mai mult de 50% din producţia globală. 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *