Web Analytics

Procurorul Antonia Diaconu, despre crimele oribile de la Caracal: „Orice poliţist, chiar şi cel mai “nenorocit”, dacă ar sta în faţa unei curţi şi ar auzi strigăte de ajutor ar intra”

de | 27.07.2019 14:43 | Actualitate

Antonia Diaconu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi fost prim-procuror al Parchetelor de pe lângă Judecătoria Piteşti şi Judecătoria Topoloveni, a postat pe contul de Facebook un text legat de crimele de la Caracal, care au revoltat opinia publică.

Iată ce a scris Antonia Diaconu, vineri 26 iulie, pe pagina sa de socializare, menţionând în prealabil că deşi nu îşi permite niciodată să comenteze o anchetă în curs, de această dată „trebuie lămurite nişte date înainte de a se revolta din nou mii de oameni”:

„1. Nimeni în afară de anchetatori – poliţişti şi procurori – nu cunoaşte toate datele anchetei

  1. “Cineva” a zis că poliţiştii ar fi aşteptat în faţa unei porţi, iar dinăuntru s-ar fi auzit strigăte. Nimeni nu confirmă asta, nimeni nu ştie cine a zis asta, nimeni din cei ce comentează nu a fost acolo, dar aproape toată lumea înjură poliţiştii pentru nişte vorbe spuse de cineva, dacă le-a spus. Fără nicio probă. E ca şi cum aş condamna pe cineva pentru că aşa vreau eu.
  2. Orice poliţist, chiar şi cel mai “nenorocit” cum ar spune unii, dacă ar sta în faţa unei curţi şi ar auzi strigăte de ajutor ar intra. Legea îi dă voie.
  3. Percheziţiile s-au făcut întotdeauna între 06.00- 20.00 cu anumite derogări. Nu e ceva nou.
  4. Vă închipuiţi că poliţiştii cu girofare şi lumini stăteau în faţa porţii şi criminalul acţiona în continuare, deşi avea poliţiştii la uşă?

 

  1. Ar fi super ca localizările să fie ca în serialele de pe Netflix unde cineva dintr- un birou superdotat bagă nişte date în laptop şi îi apare locaţia cu precizie matematică şi echipajele dotate la fel cu de toate ajung în 2 min la faţa locului. Realitatea e alta şi nu numai realitatea românească.
  2. Localizarea se face pe celule, adică pe nişte zone extinse, care într- un oraş, de exemplu se poate întinde pe lungimea unor străzi, bulevarde, cartiere, în funcţie de releele pe care se plimbă semnalul. În zonele rurale poate fi mai complicat.
  3. Dacă facem poliţiştii in corpore incompetenţi şi mai ştiu eu cum, nu ne vom lovi decât de o disoluţie a autorităţii care a început deja şi asta nu profită nimănui.
  4. Nimeni nu se joacă când e vorba de victime minori.
  5. Posibil să fi fost greşeli, dar nimeni nu le ştie la momentul asta. Cerem anchete probate, dar ne aruncăm să dăm verdicte fără minim de probatoriu.
  6. Sunt foarte multe probleme, puţine dotări, legislaţie precară, oameni nepregătiţi sau rău intenţionaţi în funcţii importante, să nu mai adăugăm şi noi alte probleme care poate nu există. Să învăţăm să nu judecăm, înainte de a asculta.
  7. Este o tragedie incomensurabilă, să lăsam ancheta să curgă. Să nu mai credem în scenarii SF, sunt probe ce nu se mai pot schimba (apelurile la 112 se înregistrează), deci adevărul va ieşi la iveală”.

Reamintim că poliţiştii români anchetează în prezent unul dintre cele mai grave cazuri de presupus omor petrecut în România în ultimele decenii. Două adolescente – Mihaela Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu-ar fi fost răpite de un bărbat din Caracal, care le-ar fi ucis, după care le-ar fi tranşat şi incendiat o parte din rămăşiţele trupeşti.

Criminalul este cunoscut drept George „Popicu’“, are 65 de ani şi la el acasă au fost găsite hainele fetei de 15 ani, din localitatea olteană Dobrosloveni, dar şi mai multe oase calcinate, într-un butoi metalic.

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii