Web Analytics

Pro şi contra sporurilor şi a voucherelor de vacanţă. Ce spun patronii argeşeni

de | 25.02.2021 13:20 | Actualitate, Economie

Am fost curioși să aflăm cum comentează mediul privat argeșean eliminarea voucherelor de vacanță și sporurilor din sistemul bugetar. În acest sens, am vorbit cu importanți oameni de afaceri din județ, dar și cu liderul Sindicatului Autoturisme Dacia, Ion Iordache. Pe toți i-am întrebat cum văd măsura luată recent de Guvern.

„Ce vrem? Economie de piață sau înapoi la nemuncă?”

Emil Enescu, manager proprietar hotel Victoria: ”Dacă cei de la privat nu au vouchere de vacanță, cei de la stat au și salarii mai mari și vouchere. Nu prea e normal. Ce vrem? Economie de piață sau înapoi la nemuncă? Cum să poată să susțină aceste sporuri și vouchere privatul, când noi, de exemplu, anul trecut am fost închiși? Mă refer la Horeca și la alte ramuri. Concurența la nivel de Uniune Europeană nu mai este loială, este concurență neloială, atâta timp cât nouă ni se distrug fabrici și ni se distrug obiective prin care putem să producem, să exportăm”.

„E un lucru bun. Cei care lucrează la stat nu prea justifică banii”

Dan Lazăr, manager Com Divers Auto Ro: „Eu cred că este un lucru bun, pentru că cei care lucrează la stat nu prea justifică banii, la modul cum le-au mărit salariile și facilitățile pe care le au. Noi plătim angajații în funcție de performanță, nu cu sporuri din astea mascate. Remunerația la noi este pe măsura muncii pe care o prestează fiecare angajat”.

„Sunt de acord. Trebuie reformat sistemul bugetar și eliminate unele facilități”

Virgil Dumitru, manager Comesad: „Eu sunt de acord că în acest moment trebuie reformat sistemul bugetar și eliminate unele facilități care nu sunt performante în sistemul bugetar. Trebuie echilibrat cât mai repede sistemul bugetar cu sistemul privat, pentru că este un decalaj prea mare astăzi, după ce în 2020 am avut și o criză și în 2021 criza se va adânci. În același timp, trebuie ajutat urgent sistemul privat, acolo unde sunt multe domenii de activitate care au fost foarte afectate în această criză. Pentru pornirea economiei trebuie neapărat ca sistemul privat din foarte multe domenii să fie ajutat. Normal că eliminarea acestor facilități, și mă refer la voucherele de vacanță, afectează sistemul privat, mai ales Horeca, dar, în același timp, trebuie să vii cu niște măsuri de echilibru pentru a reporni unele sectoare private din economia românească, așa cum fac foarte multe țări din Uniunea Europeană”.

Citește și Eliminarea voucherelor de vacanță, o nouă lovitură pentru turismul românesc

Citește și Adrian Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș: „Este un act iresponsabil eliminarea voucherelor de vacanță!”

„Eliminarea voucherelor e una dintre măsurile greșit luate”

Gheorghe Badea, manager Grupul Industrial Componente: „Eu consider că eliminarea voucherelor este una dintre măsurile greșit luate, pentru că acești bani însemnau o dezvoltare și o menținere a locurilor de muncă, o dezvoltare a turismului românesc, cel care are o componentă importantă în PIB și mai ales în volumul locurilor de muncă. Acești bani, în mare parte, se întorceau tot în bugetul statului. Celelalte sporuri consider că sunt rațional luate. Cu un calculator lucrează oricine în ziua de azi, nu doar funcționarii din administrație, cu tot felul de sporuri plătite. Cu atât mai mult în administrație, unde trebuie să fie muncă în mare parte nenormată, ca și la șefii din administrație, ca să nu mai vorbesc de alte sporuri de pericole, de risc… Când ți-ai ales meseria, nu știai de ele? În mediul privat sunt numeroase cazuri concrete mult mai îndreptățite să primească sporuri. Cred că nu găsești un cetățean care să nu fi fost de acord cu menținerea acestor vouchere de vacanță, indiferent că se află în mediul privat sau cel bugetar. Ele trebuiau menținute, pentru că s-a demonstrat eficiența lor. Mare lucru este și că aceste vouchere îndrepta cetățeanul către turismul românesc și, automat, către economia românească”.

„Probabil că nu sunt bani la buget, însă o mare parte din aparatul bugetar merită aceste sporuri”

Cătălin Grosu, manager Catali Shoes: „Probabil că nu sunt bani la buget la momentul actual, dar, din punctul meu de vedere, se va reveni, pentru că o mare parte din aparatul bugetar merită aceste sporuri. În domeniul privat se depinde foarte mult de banii care vin la buget în perioada aceasta. Și probabil că în această perioadă vin mai greu”.

iordache„Mediul privat românesc nu poate susţine aceste vouchere şi sporuri, plătind cele mai mari impozite din UE”

Ion Iordache, liderul Sindicatului Autoturisme Dacia: ”Trebuie știut că salariații din industria privată au, în marea lor majoritate, salariul minim pe economie. Iar salariații din industria privată de la noi înregistrează cele mai mari impozite pe salariu, pe muncă, din Europa. Considerăm că impozitele pe care le plătim către statul român trebuie folosite în mod just pentru a creea infrastructură, și mă refer la autostrăzi, în special la autostrada Pitești-Sibiu, infrastructură pentru crearea de noi locuri de muncă. E o problemă care s-a acutizat, în sensul în care de-a lungul timpului s-a ajuns la o inversare, dacă am gândi-o piramidal, a salarizării în România. Până acum câțiva ani de zile, salariile cele mai bune erau în industrie, la cei care produceau, care aveau o implicație directă asupra bugetului României. Adică s-a ajuns ca bugetarii să aibă salarii mai mari decât industria privată. Industria privată este cea mai taxată din punct de vedere al impozitării. Suntem total nemulțumiți de faptul că impozitele pe muncă sunt foarte mari și s-ar justifica mărimea acestor impozite dacă s-ar investi în infrastructură. Mediul privat nu poate susține aceste vouchere și sporuri plătind cele mai mari impozite din Uniunea Europeană. România este în cel mai înalt grad de cost fiscal pe angajat. Dacă acum un an, în România impozitul pe muncă era în jur de 42%, în Bulgaria era în jur de 23%, Polonia 34%, Slovacia 17%…”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Industria ospitalitatii nu ar trebui sa astepte dupa vouchere sau alte ajutoare de stat si ei sa nu faca nimic.Subventiile de la stat sau intelegerile cu sindicatele au dus la distrugerea calitativa a turismului romanesc.De aceea avem unele dintre cele mai mari preturi turistice din Europa si din lume si calitatea indoielnica a serviciilor fiindca se mergea pe premiza „las’ca oricum vin ca plateste fabrica sau institutia” si „le da sindicatul bilete subventionate”.Te ducea-i la hotel si gasea-i mizerie,mobilier vechi si de multe ori deteriorat si dadea-i spaga sa-ti dea o camera cu vedere la mare sau munte ca sa nu-ti dea una sa vezi gunoaiele din spate.Sa nu mai vorbim de mizeria din statiuni sau comportamentul celor din hotel sau sala de mese unde o ciorba costa la fel ca la Hilton,si unde femeia de serviciu……. din camere.Ca de controlat nu-i deranja nimeni.
    Daca ne uitam la situatia existenta unde bulgarii ne dau clasa cred ca am dreptate.Nu mai vorbim de Thailanda,Bali sau alte destinatii unde oferta nu se compara si unde chiar ai ce face sau ce vedea.
    Asa ca inainte de a striga ajutor de la stat ar trebui sa se cam uite in oglinda HoReCa.