Web Analytics

Privatizarea Oltchim a eşuat din nou, salvarea Arpechim aproape imposibilă

de | 2.04.2014 20:33 | Politica si Administratie

Niciun investitor nu a depus oferte angajante de cumpărare a acțiunilor deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV până pe 28 martie, ora 11.00, termenul limită, a anunțat consorțiul de administratori judiciari format din RomInsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL. Au fost patru potențiali investitori care au achiziționat caietul de sarcini, însă trei dintre ei nu au depus deloc oferte, iar altul a depus o ofertă după expirarea termenului limită. În aceste condiții, Adunarea Creditorilor ar putea decide amânarea cu cel puțin o lună a depunerii de oferte. Investitorii care s-au arătat interesați sunt un consorțiu chinez format din Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum, omul de afaceri Ștefan Vuza care deține Chimcomplex Borzești, SIF Transilvania și un fond de investiții elvețian. Cel din urmă a depus o ofertă dar după ora 11,00 a zilei de 28 martie iar aceasta nu a mai fost acceptată. „Până la această dată, un număr de patru potențiali investitori au plătit suma de 20.000 euro plus TVA pentru a achiziționa Caietul de prezentare care detaliază procedura și etapele vânzării fluxului de producție al Oltchim SA. La expirarea termenului limită, consorțiul de administratori judiciari a consemnat că nu a fost depusă nicio ofertă angajantă din partea investitorilor interesați”, se arată în comunicatul administratorilor judiciari.

Chinezii au cerut o amânare de 30 de zile

O parte dintre investitori, printre care și consorțiul chinez, interesați de funcționarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, au solicitat un nou termen, de 30 de zile, motivat de orizontul de timp în care estimează că vor finaliza negocierile care le garantează preluarea rafinăriei piteștene odată cu Oltchim SPV. În acest context, consorțiul de administratori judiciari va convoca Adunarea creditorilor și va supune aprobării acesteia repetarea procedurii cu un nou termen limită de depunere a ofertelor angajante.
Reamintim că la sfârșitul lunii ianuarie a mai avut loc o amânare a depunerii de oferte. Atunci, administratorii judiciari au decis prelungirea termenului de depunere a ofertelor angajante de la 31 ianuarie la 28 martie 2014.

Mihai Georgescu: „O amânare mai mare de 30 de zile ar deveni periculoasă”

Mihai Georgescu, fostul director general al Arpechim, este unul dintre cei care urmărește îndeaproape și se implică activ în rezolvarea situației de pe platforma petrochimică. Legat de acest nou eșec privind vânzarea Oltchim și, implicit, a rafinăriei Arpechim, domnia sa ne-a declarat următoarele: „Am urmărit și eu ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Cineva mi-a spus că elvețienii ar fi fost ținuți pe la poartă până a trecut termenul și astfel oferta lor a fost respinsă. Nu știu ce să spun. O amânare de 30 de zile nu ar fi deloc o catastrofă, dar una mai mare ar deveni periculoasă. Spun asta pentru că, în primul rând, nu știu cât mai poate rezista Oltchimul în situația în care se află acum. Iar dacă Oltchimul se prăbușește atunci salvarea Arpechim devine practic imposibilă.”
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii