Web Analytics
scris vineri, 24.05.2024

Primul set de reguli UE pentru combaterea violenței împotriva femeilor a fost oficializat

Primele reguli stabilite la nivelul Uniunii Europene (UE) privind combaterea violenței împotriva femeilor au fost publicate azi în Jurnalul Oficial al UE, după ce statele comunitare și Parlamentul European (PE) au ajuns, în februarie, la un acord în acest sens. Totuși, potrivit unei platforme media europene, există un element important ce divizează părțile, respectiv definiția violului.

Primul set de reguli UE pentru combaterea violenței împotriva femeilor a fost oficializat

În esență, Directiva 1.385/2024, publicată în Jurnalul Oficial al UE, aduce un prim set de reguli stabilite la nivelul UE în ceea ce privește violența împotriva femeilor și violența domestică. Directiva intră în vigoare în 13 iunie 2024, iar statele UE trebuie să pună în aplicare noile prevederi până în 14 iunie 2027.

Citește și: Un nou sondaj Eurobarometru privitor la așteptările cetățenilor UE de la alegerile europene

Astfel, sunt introduse măsuri legate de prevenirea violului, reguli stricte privind violența cibernetică și acordarea unui sprijin mai consistent victimelor violenței. Printre altele, noile norme includ: o listă mai lungă de circumstanțe agravante pentru infracțiuni, inclusiv infracțiuni comise împotriva unei persoane publice, unui jurnalist sau apărător al drepturilor omului, intenția de a pedepsi victimele pentru orientarea lor sexuală, sex, culoarea pielii, religie, origine socială sau convingeri politice și intenția de a păstra sau restaura „onoarea”; reguli împotriva mutilării genitale feminine și a căsătoriilor forțate; reguli specifice pentru infracțiunile online, inclusiv publicarea de materiale intime (imagini sau înregistrări video); proceduri îmbunătățite pentru siguranța și sănătatea victimelor.

Citește și: Alegeri locale într-o comună cu mai puțin de 100 de locuitori. Ce partid vrea supremația

Totuși, directiva nu conține și o definiție a violului. Potrivit platformei media European Newsroom, includerea unei definiții comune a violului, solicitată de mulți, a fost blocat de mai multe țări UE, în frunte cu Franța, Germania, Austria și Țările de Jos. Ele au invocat motive tehnico-juridice cu privire la modul de adoptare a propunerii, argumentând că violul nu este o “infracțiune europeană”. Alte țări tradițional conservatoare, precum Polonia, Ungaria, Malta, Republica Cehă, Estonia, Bulgaria și Slovacia, au adoptat aceeași poziție. În schimb, PE și mai multe țări UE, inclusiv Belgia, Grecia, Italia și Spania, doreau să includă o definiție a violului bazată pe absența consimțământului explicit.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită