Web Analytics
scris vineri, 24.05.2024

Alegeri locale într-o comună cu mai puțin de 100 de locuitori. Ce partid vrea supremația

O comună din Hunedoara, care nu are nici măcar o sută de locuitori, are la alegerile locale din iunie doar candidați din partea PSD.

Alegeri locale într-o comună cu mai puțin de 100 de locuitori. Ce partid vrea supremația

Citește și: Copil de 8 ani, căzut din telescaun în stațiunea Straja. Era însoțit tot de un minor

O comună din județul Hunedoara va avea la alegerile locale din iunie toți candidații din partea aceluiași partid. Mai mult, pentru funcția de primar este înscris doar un singur candidat, asta deși legea spune că este nevoie de cel puțin doi candidați. Cei zece viitori aleși locali, nouă consilieri locali plus primarul, vor constitui mai mult de 10% din populația comunei, în condițiile în care localitatea nu are nici măcar o sută de locuitori.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, în comuna Bătrâna din județul Hunedoara sunt înscriși pe listele electorale doar 89 de persoane. Singurul candidat la funcția de primar este Ciprian-Sergiu Pascotesc, actualul vice-primar, susținut de către PSD.

Sociologul Mircea Kivu a subliniat într-o postare recentă că organizarea alegerilor în această localitate s-a făcut probabil cu o excepție de la legea electorală, care prevede că, pentru înscrierea la alegeri, candidații trebuie să vină cu semnăturile de susținere din partea a cel puțin 100 de persoane. Cum localitatea are mai puțin de 100 de persoane, este clar că cei înscriși la alegerile locale nu aveau cum să vină cu numărul acesta de semnături.

„Conform datelor publicate de AEP, comuna Bătrâna din jud. Hunedoara are 𝟖𝟗 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐞𝐠ă𝐭𝐨𝐫𝐢. Articolul 49, alin.(2) din Legea nr.115/2015 spune că, pentru funcția de primar, fiecare partid trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși dar 𝐧𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐮ț𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝟏𝟎𝟎 în cazul comunelor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită