Web Analytics

Primul interviu amplu cu noul lider al Sindicatului Dacia, Viorel Ungureanu: „Nu-mi place sintagma «gulere albastre, gulere albe». Vreau să reprezint corect toate categoriile profesionale”

de | 15.04.2021 13:23 | Actualitate, Dezvăluiri

# Cum merge vaccinarea anti-Covid în rândul salariaților de la Dacia?
– Noi am amenajat și un spațiu în cadrul societății, dar nu putem să terminăm vaccinarea decât prin acel program național. Ne trebuie personal și nu avem altă posibilitate.
# Cam câte persoane s-au vaccinat și cam câte persoane ar fi reticente la această vaccinare?
– Nu am o situație în acest sens, însă lumea se vaccinează, de regulă. Nu aș putea să spun în medie pe zi cam câți se vaccinează. Deocamdată, angajații de la Dacia nu sunt reticenți față de vaccinarea anti-Covid, poate reticență există un pic pentru vaccinul Astra Zeneca.
# Deci, există un centru de vaccinare la Dacia, dar încă nu funcționează?
– Știți foarte bine că etapa a treia cuprinde pe toată lumea. Primele două etape au fost pentru cei vulnerabili și cadrele medicale. În etapa a treia suntem în curs, dar altă posibilitate decât prin platforma națională nu avem. Prin forțe proprii, cu Dacia, nu avem.

„Prima de Paște la Dacia este de 30% din salariul mediu pe societate, adică 1.826 de lei”

# Se dau prime de Paște la Dacia?
– O să avem o întâlnire cu administrația pentru mai multe detalii. Dar este vorba despre 30% din salariul mediu pe societate, adică 1.826 de lei, iar suma netă o să fie de 1.450 de lei. Această primă de Paște se va acorda pe data de 26 aprilie.
# Am înțeles că la nivelul conducerii societății s-au plafonat unele sporuri…
– Nu avem cunoștințe vizavi de această decizie. Vă pot spune însă că există o discuție din partea administrației, care, odată cu revenirea componentelor electronice, piesele care ne-au creat probleme, pentru că avem cereri foarte multe de a construi mașini, anticipează că în luna august este nevoie ca Dacia să reia activitatea cu o săptămână mai devreme din concediu. Administrația face propuneri ca aceia care vor veni mai devreme cu o săptămână din concediu să primească o bonificație, undeva în valoare de 500 de lei. Este opțiunea omului, dacă vrea sau nu să vină mai devreme din concediu.

Citește și Exclusiv. Interviu cu noul lider al Sindicatului Dacia / Viorel Ungureanu: „Am înţeles că şi în luna martie producţia va fi oprită la Dacia pentru câteva zile”

Citește și Un lider de legendă iese din scena sindicală / Ion Iordache: „În câteva săptămâni, mă retrag total de la Dacia”

„Mă îngrijorează foarte mult problema tinerilor, angajaţi cu contract de muncă pe o perioadă determinată”

# De când ați venit la conducerea Sindicatului Autoturisme Dacia ați avut întâlniri cu conducerea Uzinei?
– Prin ședințele noastre lunare, permanent avem contact cu administrația. Cel puțin o dată pe lună avem astfel de ședințe, uneori chiar și de câteva ori pe lună.
# Pe viitor o să păstrați linia vechii conduceri a sindicatului sau aveți și o altă perspectivă?
– Bineînțeles că avem și alte perspective. Însă acum ne aplecăm mai mult pentru a gestiona problemele create de situația economică în care ne aflăm, precum aceste momente de oprire a producției. Avem și perspective pe mai departe vizavi de unele negocieri care sunt în derulare, chiar dacă situația economică este una mai dificilă. Am găsit și vom găsi de fiecare dată soluții. Încrederea acordată de Adunarea Generală a Sindicatului Autoturisme Dacia, prin alegerea mea ca lider, mă obligă să mă autodepășesc. În mandatul meu îmi propun să reprezint în mod corect toate categoriile profesionale. Nu-mi place sintagma ”gulere albastre, gulere albe”. Consider că suntem cu toţii în slujba realizării produsului fenomen al industriei românești, fie că lucrăm la Dacia sau la furnizori.
În viziunea mea, salariaţii organizaţi în sindicat nu reprezintă altceva decât un parteneriat între salariaţi și investitori. Contractul Colectiv de Muncă este actul legal prin care părţile își asumă responsabilităţi și drepturi. Faptul că reprezint cel mai puternic sindicat din România mă obligă să respect valorile care au stat la baza constituirii acestui sindicat, și anume solidaritatea, unitatea și capacitatea membrilor Sindicatului Autoturisme Dacia de a susţine negocierile. Pe agenda mea imediată se află cunoașterea tuturor organizaţiilor care fac parte din Sindicatul Autoturisme Dacia, participarea la negocierile care vor avea loc pe parcursul anului 2021, organizarea unui curs de formare pentru liderii de grupe sindicale în luna mai 2021, dacă restricţiile sanitare vor permite, reglementarea muncii de acasă. Voi fi intransigent în ceea ce privește respectul între salariaţi, indiferent de munca pe care o prestează. Trecem printr-o perioadă grea. Lumea e într-o continuă schimbare. Mă îngrijorează foarte mult problema tinerilor, angajaţi cu contract de muncă pe o perioadă determinată. În calitatea mea de vicepreședinte al Blocului Naţional Sindical, voi milita pentru ameliorarea condiţiilor contractuale în cadrul contractelor pe perioadă determinată. Trebuie să privim sindicatul ca fiind absolut necesar într-o întreprindere. El este garantul negocierii colective, care asigură drepturile și demnitatea salariaţilor.

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ” … Vreau să reprezint corect toate categoriile profesionale”. // Multe flori sunt, dar putine rod in lume o sa poarte … //. Esti la-nceput de drum, chiar poti sa faci ceea ce ti-ai propus, dara … slabe-s sperantiile . De vei reusi, vei fi un soi de Zeu … de prin Olimp ori din Ceahlau !