Web Analytics

Primul festival românesc la Washington, pe malul Potomacului * România, prezentată timp de două zile în capitala americană cu spectacole de dans și concerte, demonstrații de meșteșuguri tradiționale, ateliere interactive, expoziții și degustări culinare și oenologice

de | 7.07.2022 16:00 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

La împlinirea a 25 de ani de la lansarea, în 11 iulie 1997, a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, Ambasada României în SUA și Institutul Cultural Român din New York, împreună cu Consiliul Județean Maramureș și cu sprijinul financiar al Băncii Transilvania, organizează la Washington un amplu program aniversar al acestui eveniment-reper al politicii externe românești.

Citește și: Cazul ginerelui corupt, Andrei Stancu, arestat de DNA

În 9-10 iulie 2022, timp de două zile pline, publicul american, dar și reprezentanții comunității româno-americane din capitală și din împrejurimi se vor putea bucura de spectacole de dans și concerte live, demonstrații de meșteșuguri tradiționale, ateliere interactive, lecturi publice, prezentări turistice, expoziții și degustări culinare și oenologice, organizate pe eleganta esplanadă The Wharf, o zonă foarte populară pentru petrecerea timpului liber situată pe malul râului Potomac, nu departe de Capitoliu.

„Weekend-ul românesc de la Washington” propune publicului o ofertă culturală caleidoscopică, larg accesibilă și atractivă, punând accentul pe unicitatea și spectaculosul culturii tradiționale românești, pentru care există un interes potențial semnificativ în rândul americanilor. Evenimentul face parte dintr-un program aniversar de anvergură, desfășurat pe întreaga durată a acestui an special, care mai cuprinde un mare festival de film românesc, recent încheiat la Washington, concerte, expoziții și publicații tematice, conceput să ofere o imagine cât mai nuanțată a României contemporane, moderne și tradiționale, subliniind punctele de convergență  dintre cele două culturi, română și americană.

În centrul programului „Weekend-ului românesc” se află arta tradițională, meșteșugurile și atracțiile culturale și naturale ale Maramureșului, prezentate de spectaculosul Ansamblu Folcloric Național „Transilvania”, de câțiva artizani excepționali, dar și prin intermediul unei expoziții de costume tradiționale și al bogatei oferte turistice a regiunii.

Cap de afiș sunt, de asemenea: Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu, creat și condus de  etnomuzicologul american Shaun Williams, cu oferta sa de muzică lăutărească autentică și folclor urban contemporan; Ana Everling Trio, condus de cunoscuta muziciană basarabeană din Chicago, care alătură muzicii românești ritmuri provenind din muzica braziliană și africană; Ansamblul de Dansuri Folclorice „Carpathia” din Washington, format din dansatori americani, îndrăgostiți de cultura română; Tehno-Vrăjitoarele, care combină influențele culturii Roma și ale rap-ului american pentru a atrage atenția asupra unor teme precum dreptatea socială, egalitatea de gen și impactul tehnologiei asupra vieții de zi cu zi.

Pe parcursul celor două zile, câteva dintre cele mai active scriitoare româno-americane, Cristina BejanDomnica RădulescuElena Secotă și Adela Sinclair, vor susține lecturi performative, în cadrul unei serii curatoriate de organizația româno-americană “Bucharest inside the Beltway” din Denver, Colorado.

În corturile special amenajate se vor derula ateliere de dans, demonstrații de olărit ale maestrului olar Daniel Leș, demonstrații de sculptură în lemn oferite de sculptorul Petrică Codrea și vor putea fi vizitate: o expoziție interactivă de costume populare, publicul fiind invitat să și probeze minunatele costume tradiționale; o expoziție de cărți semnate de autori româno-americani, apărute recent; un stand de prezentare a ofertei de etno-turism și turism cultural din zona Maramureșului; nu în ultimul rând, standuri cu produse și vinuri românești, cu degustările aferente.

Informații suplimentare

Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”

Cu o orchestră, dansatori și soliști de valoare, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, înfiinţat în 1959, a oferit spectacole pe tot globul, neîntrerupt, timp de peste 60 de ani, fiind unul dintre promotorii cei mai de succes, în plan internațional, ai culturii populare românești și, în special, a frumoaselor tradiții maramureșene.

Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu

Corina Sîrghi și taraful condus de acordeonistul și etnomuzicologul Shaun Williams (aka Jean Americanu), din care mai fac parte virtuozii Laurențiu Feraru, Nicolae Feraru și Ciprian Răducanu, evocă muzical Bucureștiul anilor treizeci și promovează, cu același succes, stilurile contemporane ale muzicii lăutărești.

Ansamblul de Dansuri Folclorice „Carpathia”

Înființat în 2011, Carpathia Folk Dance Ensemble / Ansambul de Dansuri Folclorice „Carpathia” este un grup multietnic de dansuri populare din Washington, care s-a făcut repede îndrăgit prin spectacolele sale pline de culoare. Format din americani pasionați de folclorul românesc, dintre care câțiva de origine română, ansamblul prezintă dansuri din toate regiunile României, impecabil executate.

Ana Everling Trio

Ana Everling este o cântăreață originară din Republica Moldova, stabilită la Chicago, cunoscută pentru gama vocală impresionantă, versatilitatea repertoriului multilingv și stilul plin de dramatism. Ana este acompaniată de brazilianul Edinho Gerber (chitară) și Luiz Everling (percuție), care dau o strălucire originală pieselor de proveniență est-europeană, combinându-le cu sonuri groove, braziliene și africane.

Tehno-Vrăjitoarele

Tehno-Vrăjitoarele este un grup de rap feminist format din Niko G. și Kali, care propune o formulă de spectacol originală și „futuristă” menită să submineze stereotipurile sociale, aducând în discuție cauza femeilor rome prin intermediul unor sonorități moderne, rezultate din fuziunea temelor melodice tradiționale cu un sound electronic și versuri în stil rap, referitoare la teme stringente precum justiția socială și egalitatea de gen.

Citește și: Institutul Pomicol Mărăcineni a pierdut laboratoarele de cercetare

”Weekendul Românesc” este organizat de Ambasada României în Statele Unite ale Americii și Institutul Cultural Român din New York împreună cu Consiliul Județean Maramureș și The Wharf, cu sprijinul generos al Băncii Transilvania.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *