Web Analytics

Primii 500 de porci de la ferma DanBred au fost sacrificați și îngropați

de | 23.10.2019 19:59 | Actualitate

La o zi de la confirmarea virusului pestei porcine africane la una dintre cele trei ferme ale danezilor de la DanBred, au fost deja sacrificate primele 500 de animale. Totul, sub strictă supraveghere sanitar-veterinară. Animalelele au fost îngropate pe un teren din spatele crescătoriei.

Pentru investitorul de la Slobozia pierderile sunt imense chiar dacă va primi despăgubiri.
“Efectele sunt incomensurabile. În primul rând pentru că se întâmplă la sfârșit de an și era o posibilitate suplimentară pentru alimentarea pieței cu carne de porc. Impactul economic este foarte mare, nu atât prin cei 20.000 de porci, a căror contravaloare, potrivit legislației, este acoperită, ci mai ales pentru faptul că este o perioadă de circa 4-5 luni în care nu se poate repopula ferma. Nici scroafele din ferma mamă nu pot să fie valorificațe în această perioadă… Mai devreme de 1 aprilie nu se poate spune că va fi reluată activitatea la această firmă”, spune Emilian Dragnea, prefectul județului Argeș.

Localnicii din Slobozia se tem că dacă virusul a ajuns până și în interiorul fermei, unde condițiile de igienă sunt stricte, pesta va face prăpăd și în gospodăriile lor. Cu frica în sân stau și oamenii din localitățile învecinate, inclusiv cei din satele dâmbovițene alăturate, având în vedere răspândirea alarmantă a virusului.

Pentru a preveni răspândirea virusului, autorităţile din Argeş au instituit filtre în zonă şi au interzis ca mașinile cu furajele, produsele din carne sau alte utilaje să iasă sau să intre în perimetrul fermei.

A fost interzis accesul în zona focarului şi s-au instituit filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne.

De asemenea, au fost montate dezinfectoare la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere.

Se vor catagrafia toate suinele din exploataţii şi fonduri de vânătoare din zona de supraveghere. Se vor recolta analize.

Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.
“Pentru a limita răspândirea bolii, recomandăm cetăţenilor să îşi ţină animalele închise în gospodărie, fără acces la păşunat şi la bălţi, iar orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar. De asemenea, toate cazurile în care cadavre de porci sunt descoperite în spaţii publice trebuie raportată. Sunt interzise târgurile de animale şi expoziţii de păsări”, precizează Instituția Prefectului Argeș.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii