Web Analytics

Primarul Ionel Moloiu: „Ne-am gândit la copiii din Hârseşti, să-i ţinem activi cumva…”

de | 9.04.2020 13:21 | Politica si Administratie

În timp ce părinții își văd de treburile lor de oameni mari, copiii din Hârsești și-au făcut și ei de lucru, care cum l-a îndemnat talentul. Țintuiți acasă, într-o vacanță ad-hoc, micuții nu au fost lăsați să se plictisească, ci s-au trezit puși la treabă chiar de prim-gospodarul comunei, Ionel Moloiu.

„Ne-am gândit la copiii comunei, să-i ținem activi cumva, să nu se simtă uitați, ignoraţi, izolați, ba chiar să arate de ce sunt în stare, fiecare în gospodăria lui. Și, prin legătura neîntreruptă pe care o au cu directoarea căminului cultural, i-am provocat să-și aleagă preocupări, activități zilnice care le fac plăcere, să-și cultive și să-și exerseze deprinderi, înclinații artistice și să le arate tuturor, cum altfel decât prin postările pe Facebook-ul nostru cel de toate zilele…!”, spune primarul localității, profesor la bază și, la rândul sau, tată de doi băieți la gimnaziu, cărora le-a umplut timpul mai ales cu activități gospodărești, după ce și le-au încheiat pe cele școlărești. Și uite-așa, în ultimele trei săptămâni s-a umplut rețeaua de socializare cu zeci de filmulețe ale copiilor din Hârsești, în care aceștia îngrijesc animalele, plantează cartofi, repară utilaje agricole, cos, citesc, cântă, dansează și joacă inclusiv Călușul, sub privirea atentă, chiar dacă acum doar virtuală, a doamnei lor de la căminul cultural. „Știam eu că avem copii harnici și talentați, că doar au cu cine semăna, cam toți suntem oameni gospodari, dar parcă acum, în liniștea grea a acestor zile, îi observ și mai bine și-mi crește inima când văd că au poftă de muncă, dragoste de animale și pasiune pentru tradiția locului”, mărturisește edilul localității, făcându-ne și o prezentare succintă a câtorva micuți care l-au impresionat.

Băieții pompierului: „Ninge plouă, animalele trebuie hrănite”

„Pe la noi, pe la țară, nu ai vreme să te plictisești. Ninge, plouă, animalele trebuie hrănite…! Dacă tot stai acasă, dă și tu o mână de ajutor în gospodărie! Cum facem noi”, ne îndeamnă Alex și Mihai Prună, doi băieți de 12 și 14 ani. Sunt băieții lui Gigi Prună, de peste gârlă, din cătunul Aguleștilor, din Hârsești. Și nu, nu sunt flăcăi de cioban, ci de… pompier! Chiar comandant de detașament!
„Ferice de părinții care-i au, nu-i așa…?! Și ca ei găsești pe toate ulițele, prin multe curți din Hârsești”, adaugă mândru primarul Moloiu, care, la rândul lui, este și agricultor, crescător și iubitor de animale și se bazează mult pe ajutorul dat de cei doi băieți ai săi, deprinși cu munca în gospodărie, ba chiar și la câmp, deși micuții nu au sărit de 13-14 ani.

Dănuța Manea: „ Cine stă acasă… coasă!”

Cât despre „partea meșteșugărească și artistică” a localității, ei bine, asta a rămas „la îndemâna” fetelor din sat, care au învățat să coasă precum bunicile lor, la șezătorile de la căminul cultural. De pildă, Dănuța Manea, din satul Martalogi, le-a arătat tuturor, într-un filmuleț, ce lucruri frumoase poți coase: „Cu pânză, ață și ac plictiselii îi vii de hac! Cine stă acasă… coasă!”, spune copila de 13 ani, care a dobândit priceperea într-ale cusutului lucrând curioasă și ambițioasă, de mititică, pe lângă mămica ei.

Andrei Vișenoiu: „Joacă, taică, călușu’, să dispară virusu’!”

Cum Hârseștiul este străveche vatră călușărească, sigur că jocul ăsta bărbătesc i-a fermecat pe băieții locului, care, de dorul repetițiilor de la căminul cultural, joacă acum unul câte unul, prin bătătură sau prin odaia a bună, filmându-se și postând apoi filmulețe care stârnesc încurajările și aprecierile vizitatorilor.
„Joacă, taică, călușu’, să dispară virusu’!”, strigă cu convingerea celor cinci anișori ai săi Andrei Vișenoiu, din Ciobani, unul dintre cele trei sate ale comunei. Că ăsta mic, zis Geolgău, va ajunge mare vătaf, nici nu mai încape vorbă, după cum sare în opinci, ridicând ciumagul de călușar. Și ca el sunt mulți alții, dintre care David și Edi, amândoi nepoți ai Ioanei lu’ Cionea, doi verișori care s-au întrecut în a ne arăta pe Facebook, măiestria lor călușărească și de dansatori. Flăcăii nu vor în ruptu’ capului să se lase „bătuți” de-o netrebnică de pandemie care le încurcă lor socotelile… călușărești! Carevasăzică, „trage-i, taică, la opincă! Virusu’ să nu ne prindă!”.

Separați, dar împreună în… on line

Stai acasă și dansează! La fel au făcut surioarele Ana și Andreea Stanciu, Anița, micuța Karina, Ioana, Maria și Mălina, iar lista momentelor coregrafice virtuale poate continua, că nu degeaba are comuna asta secție externă de dans popular și căluș în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești…! „Noi păstrăm tradiția”, spune primarul, care investește în educația culturală și artistică a copiilor din sat.
Separați, dar împreună în „online” și-au petrecut școlarii din Hârsești și Ziua Mondială a Cărții pentru Copii și Tineret, primind ca provocare să citească fiecare, chiar așa, în izolare.

„Voi face cumva să duc Lumina de la biserică în sat”

„Asta este viața, cu luminile și umbrele ei. Mă doare și pe mine că în Duminica Floriilor nu se vor mai auzi pricesnele cântate de micuții noștri în bisericile satului. Creștin-ortodox, cu credință în Dumnezeu și iubire pentru oamenii locului pe care îl păstorește, primarul Ionel Moloiu caută totuși o soluție ca să rupă „întunericul” din inimile triste ale credincioșilor, din noaptea Învierii, când este interzisă participarea la slujba de la biserică: „Voi face cumva să duc Lumina de la biserică în sat. Poate vom lăsa câte o candelă, pe ici, pe colo, mai peste tot, vom fi doi-trei, organizați conform legii, care vom împărți scânteia Învierii pe la porțile oamenilor, fără să-i adunăm, doar dându-le de veste să iasă fiecare după trecerea noastră”.
Ar putea fi „Lumina de la poartă”, „Lumina de peste gard”, o lumină cu adevărat sfântă, „înviată” și ea.
Ioana Stoian

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii