Web Analytics

Primarul Ionel Dulamă: „Vreau ca Rucărul să arate ca o adevărată localitate montană”

de | 10.05.2012 19:13 | Actualitate

# Domnule primar, ce realizări ați avut pe parcursul acestui mandat?
– Aș începe, ca primă realizare, cu reabilitarea Școlii Generale nr. 1, care a fost făcută fără să fi avut finanțare. A fost necesar ca, imediat cum am preluat mandatul, să găsim sursele de finanțare pentru a reuși să aducem copiii în școală. Aceștia învățau în spații improprii. Apoi, continuarea lucrărilor la grădiniță, făcute tot fără finanțare. Grădinița era doar la stadiul de șanțuri și de fundație. În acest caz, o să intervină Curtea de Conturi, având în vedere faptul că, în 2007, s-a dat o sumă mai mare cu vreo 900 de milioane decât au costat lucrările și nu s-au recuperat banii de la societatea care trebuia să le execute. A trebuit să procedăm și la recuperarea sumei pe care societatea respectivă o încasase, dar nu făcuse lucrările contractate. Banii încasați de societate proveneau de la guvern, de la Ministerul Educației și Cercetării, dar au fost primiți în alt mandat, nu în al meu. O altă realizare este edificarea unei săli de sport, prin Compania Națională de Investiții, care a început la 3 luni după începerea mandatului meu.
# Înțeleg că realizarea sălii de sport a fost arogată de altcineva.
– Sigur, de fostul primar. Dar toate etapele de realizare s-au derulat în mandatul meu. Terenul pe care s-a făcut această sală era un teren desfundat, al unei fabrici de betoane. Etapele au fost parcurse rapid, pentru că la un moment dat existau și amenințările din partea Companiei Naționale de Investiții că nu vor mai face această lucrare. Și atunci a trebui să rezolvăm situația cu terenul, într-un timp foarte scurt. Am făcut sala de sport în mandatul meu și nu trebuia ca altcineva să-și aroge acest merit. În afară de asta, am continuat cu asfaltarea acelei zone, care a făcut obiectul unei investiții separate și acest lucru l-am făcut imediat după finalizarea sălii de sport. Zona respectivă a devenit acum una dintre cele mai frumoase din localitate, cu asfalt, și am reușit să facem acolo un centru sportiv foarte important.

„Am transformat malurile râului Dâmbovița într-o zonă curată”

# Ce alte proiecte ați mai derulat?
– În mandatul trecut, pe malurile râului Dâmbovița, erau depozitate deșeurile menajere ale comunei, situație care a determinat Apele Române și Agenția de Mediu să dea o amendă Primăriei Rucăr de aproape 950 de milioane de lei, însumat, care, din păcate a trebuit să fie plătită în mandatul meu. Ajunsesem chiar să ni se blocheze conturile de către Finanțele Publice. Am desfășurat operațiunile de transportare a întregii mase de gunoi de acolo, am reușit să transformăm zona aceea într-una curată. De când sunt eu primar, transportăm gunoiul cu mașina proprie la gropile autorizate. Am asfaltat 2,5 km în localitate, în afară de asfaltul din zona sălii de sport, am reușit să băgăm 2,5 km conductă de apă și, în continuare, lucrările se derulează și sperăm să reușim să schimbăm toate conductele de apă ale comunei. La Căminul Cultural, în 2001, s-a dărâmat acoperișul și construcţia, foarte veche, a ajuns o ruină. Acum, am început un proiect nou. 
# Ce proiecte aveți pentru un mandat următor?
– În primul rând, ar trebui finalizate cele începute. Unul dintre ele este Centrul Cultural. Grădinița este în stadiu de 85% finalizată, acoperită, exteriorul este deja gata, numai în interior mai trebuie să mai lucrăm. Avem lucrări ample de asfaltare, iar pe partea de canalizare și apă va începe licitația în curând. Asta înseamnă 32 de km de canalizare, stație de epurare, stație de tratare a apei și bazin de depozitare a apei.

„Am construit remiza de pompieri”

# La ce v-ați gândit pentru zona centrală?
– Vom pava trotuarele, pentru că vrem ca Rucărul să arate ca o adevărată localitate montană. Am omis să menţionez, printre proiectele realizate, construirea unei remize de pompieri în zona centrală și cumpărarea unei mașini autospeciale de stins incendii. Totul s-a făcut pe sponsorizări și cu aportul unor persoane din localitate, cărora le mulțumesc. La nivelul echipei de fotbal de la Rucăr, noi am avut ceva performanțe, altfel decât au fost până acum. Vrem să creștem jucători tineri, din localitatea noastră. Am realizat și împrejmuirea stadionului, care era inițial un izlaz, iar acum a devenit un stadion comunal. Ar urma ca în următorul mandat să facem și astfel de investiții. În zona centrală este foarte importantă amenajarea unei piețe, pentru că au fost ceva probleme și cu piața comunală. Sunt multe lucruri pentru care am deja proiecte sau cu care suntem în stadiul de discuții pentru finanțarea lor.
Adriana Gândilă

***

Comparaţiile între ce-a fost şi ce-a ajuns Rucărul sunt nu numai evidente, dar şi demne de laudă pentru primarul Ionel Dulamă

„Sper ca împreună cu locuitorii comunei Rucăr să fac ceea ce am promis în campania electorală!”, este doar o parte din declaraţia dată de actualul primar al Rucărului, Ionel Dulamă, la data de 18 iunie 2008, atunci când pentru comună s-a produs o schimbare rămasă în istoria Muscelului. În iunie 2008, rucărenii au reuşit să-l schimbe pe Titi Ghica care stăpânea comuna de peste 16 ani, pentru că nu făcuse nimic din ceea ce ar fi putut intra pe o listă de realizări pentru comună. Din 2008, Rucărul a început să-şi recâştige uşor, dar sigur, identitatea de comună reprezentativă pentru Argeş şi acest lucru a fost posibil doar prin eforturile susţinute ale primarului Ionel Dulamă. 
Diferenţele între ceea ce a fost Rucărul până în 2008 şi ce a devenit după acel an sunt unele imense. Spre exemplu Lunca Rucărului era îngropată în maldăre de gunoi, care nu reprezentau numai un adevărat focar de infecţie, dar erau şi un magnet pentru Garda de Mediu şi Apele Române, care nu o singură dată au secat bugetul comunei cu amenzi astronomice. De amintit fiind aici şi amenda de aproape un miliard de lei vechi lăsată moştenire de exprimarul Ghica, în 2008, amendă plătită de către Ionel Dulamă la puţin timp după investirea sa în funcţia de primar al Rucărului.     
În aceeaşi ordine de idei, printre realizările primarului Ionel Dulamă se numără şi Sala Sporturilor, care în anul 2008 era doar în stadiul de proiect. În septembrie 2008 au început lucrările la sala de sport a comunei Rucăr, făcându-se eforturi pentru finalizarea acesteia la cele mai înalte standarde ale calităţii. Primarul Dulamă a obţinut sprijin de la Consiliul Judeţean Argeş pentru a racorda sala de sport la utilităţi (gaze, canalizare şi apă), reuşind să asfalteze şi întreaga zonă din jurul acesteia.
Realizările primarului sunt numeroase şi nu sunt de cuprins toate o dată. Ceea ce este cert este că, Ionel Dulamă, a reuşit să-şi ducă la îndeplinire promisiunile făcute rucărenilor în vara anului 2008, fapt pentru care acum a intrat din nou în lupta de câştigare a unui nou mandat numai pentru a-şi putea continua şi celelalte proiectele începute pentru dezvoltarea Rucărului.

Ioana Ştefan

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii