Web Analytics
scris joi, 25.02.2021

Primarul Gentea a explicat cu cât se va majora preţul la apă şi canalizare

În conferința de presă de la Primăria Pitești, marți – 23 februarie, edilul Cristian Gentea a spus cu cât se vor majora tarifele la apă și canalizare în următorii ani, în urma implementării proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Argeș.

Primarul Gentea a explicat cu cât se va majora preţul la apă şi canalizare

Piteștiul – locul 36 pe țară cu tarifele la apă

În prezent, prețul la apă este 3,67 lei mc și 3,79 lei mc pentru canal. Creșterile se vor face în mai multe etape, din 1 iulie a.c.
„Am în față prețurile oficiale de la ANRSC, la data de 6 ianuarie 2021. La apă, Piteștiul a ajuns pe locul 36 în țară, din 45 de operatori. Și, împreună cu canalul, suntem pe locul 19 per total. Deci nu mai suntem locul 1, cum se spunea, am ajuns pe 19. (..) Am promis, împreună cu CL, că nu vom scumpi prețurile la apă și canal până la 1 iulie 2021. Creșterea în acest an este 6% și va fi de 21 de bani, de la 3.67 la 3.89. În anii următori, la fel, 6%. În 2024 va fi 5%. În 2025, 2%. În așa fel încât, în cei 5 ani, creșterea la apă este de 28%. La canal, anul acesta avem creșteri tot de 6%, deci, la fel, 23 de bani, după care 24 de bani, numai că în anul 2023 crește la 10% și în anul 2024, la 30%. Se ajunge de la 3.79, în 2025, la 6.28. Creșterea este de 65%”.
Primarul a vorbit și despre prețurile din alte județe, unde s-au semnat contracte identice cu cel semnat la Pitești în ziua 12 februarie a.c., pentru implementarea proiectului.
„La Buzău, de exemplu, apa este acum 4.64%. Creșteri sunt și de 13.2% în 2022, de 9% în 2023, de 6.5% în 2024 și creșterea totală este de 44% în 2025. La noi e doar 28%. Tot în Buzău, la canalizare pleacă de la 2.60 astăzi. Creșteri sunt cu 30%, cu 20%, 10% și creșterea finală este de 78% în Buzău. La noi este doar 65%. La Gorj, prețul la canalizare crește cu 100%, sunt creșteri de 40%, 30%, iar la apă crește cu 75%. La Sibiu, apa crește cu 45%, iar canalizarea cu 58%. La Turnu-Severin, apa crește cu 47%, canalizarea cu 85%. Atunci când apelezi la aceste instituții europene de finanțare, ești nevoit să accepți și condițiile lor. Nu știu în câți ani am fi putut să punem din bugetul local, de exemplu, 90 de milioane de euro pentru a face aceste schimbări, pentru a interveni pe atâtea străzi în Pitești. Sunt 121 de străzi pe care se va interveni”, a spus primarul.

Citește și SC Apă Canal atenţionează: „Reţeaua de canalizare nu este un imens coş de gunoi!”

Citește și Proiecte de 10 milioane de euro la Miceşti, pentru extindere canalizare şi introducere de gaze

Citește și Au început lucrările la canalizarea pluvială în Bradu

„Nu au apă în colonia ACH. Au apă la chiuvetă, nu de la rețeaua publică”

În continuare, Cristian Gentea a abordat și alte subiecte. „Am început de o lună – jumate audiențele, joia – dimineață, și sunt foarte multe solicitări pentru zonele noi, pentru extinderi de rețele de apă și canalizare și, de fiecare dată, căutăm să vedem dacă străzile pe care doresc dumnealor să intervenim sunt incluse în acest program. Colonia ACH nu este prinsă în acest proiect, din păcate. Domnul director pune în bugetul de anul acesta suma necesară pentru a introduce apă și canalizare în această zonă. Am văzut niște reacții în presă. Șă știți că e cum spun eu! Nu au apă în colonia ACH. Au apă la chiuvetă, nu de la rețeaua publică, au din niște rezervoare, ale celor de la ACH, și nu știu dacă cineva face analiză la apa aceea. Au aceeași problemă și cu terenul, și cu curentul electric, și cu apa. Canal n-au deloc băgat. Legat de calitatea apei, am văzut tot felul de sesizări cu apă roșie. În fiecare zi se fac măsurători pentru monitorizarea calității apei, buletine de analiză sunt pe site-ul Apă Canal, zilnic. Iar acolo unde se întâmplă, vreau să știu și merg acolo, să văd cum arată apa aceea. Nimeni nu spune că nu este așa, dar se întâmplă când se fac lucrări sau când sunt avarii. Tocmai de aceea vrem să schimbăm țevile vechi cu țevi de polipropilenă sau să limităm intervențiile, asta este ce putem să facem în acest moment”, a mai spus primarul.
Directorul Apă Canal 2000 SA Pitești, Mihai Marinescu, despre investițiile în infrastructura de apă: „Municipiul Pitești va beneficia de cele mai mari investiții de după Revoluție. S-a spus că ar însemna bugetul municipiului pe 4 ani. Mă bucur că am semnat acest contract de finanțare, care înseamnă locuri de muncă pentru utilizatori, locuri de muncă și dezvoltarea companiei pe viitor. Vom face tot ce depinde de noi ca să ducem acest contract la bun sfârșit”.

Gentea: „Îmi doresc foarte mult un centru oncologic la Pitești”

Primarul Gentea își dorește un centru oncologic în Argeș. „La întâlnirea pe care am avut-o cu domnul director Liviu Mușat, am discutat și despre dorința ca Piteștiul să devină un centru regional pentru cercetare, pe parte genetică. Știți că ne-am dorit tot timpul, la Pitești. Am și lucrat în domeniu și îmi doresc în continuare foarte mult un centru oncologic aici. Mai ales că Piteștiul este un nod foarte important. Cred că partea de cercetare și de radioterapie ar fi foarte importante la Pitești. Vom lua legătura inclusiv cu Institutul de Fizică de la București, cu Institutul de Cercetări Nucleare, să vedem în ce mod vom lucra în continuare pe această temă”.

Din 8 aprilie, întâlniri cu reprezentanții cetățenilor

Din 10 februarie a.c., s-a lansat campania de consultare publică a cetățenilor din Pitești. Cele 1280 de asociații de proprietari au primit informare și regulamentul de organizare a consiliilor consultative cetățenești, iar pe 8 aprilie vor începe întâlnirile periodice cu reprezentanții cetățenilor Piteștiului. De atunci vor fi sondaje pe site-ul Primăriei cu privire la proiectele dezvoltate pe termen scurt, mediu și lung.
În legătură cu dezbaterea publică privind traficul din cartierul Găvana, s-a realizat ședință a Comisiei de Circulație. „Ceva trebuie făcut acolo. Spunem de mult timp că toate străzile care se «varsă» în «Ion Minulescu» blochează circulația. Noi am propus o serie de sensuri unice în Găvana. Poliția Națională agreează total această propunere. Vedem ce spun și cetățenii”, a precizat Cristian Gentea.

Primarul a cumpărat 50 de bilete la meciul FC Argeș – Iași

FC Argeș are un director de imagine. Acesta este Cristian Mitrache, care, potrivit spuselor primarului, s-a oferit voluntar. Pentru meciul FC Argeș cu Politehnica Iași, putem să cumpărăm bilete virtuale. Primarul a cumpărat 50 de bilete. Biletul costă 5 lei. „Bilețel. ro” este site-ul unde se pot achiziționa online biletele la meci. Bilete virtuale se pot cumpăra și pentru meciurile de volei și baschet.

 

Distribuie!

0 Comentarii