Web Analytics

Primarul din Vlădești – trimis în judecată pentru transport ilegal de material lemnos

de | 6.02.2021 21:31 | Actualitate, Politica si Administratie

Prins transportând aproximativ 40 mc de lemne, fără documente legale

Polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice au finalizat cercetările într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de transportul materialelor lemnoase în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documente specifice de transport. Din cercetări s-a stabilit că, în urmă cu câteva luni, mai exact în ziua de 27 octombrie 2020, un bărbat de 57 de ani, din localitatea argeșeană Vlădești, transporta, cu ajutorul unui ansamblu auto format dintr-o autoutilitară cu macara și remorcă, cantitatea totală de 38,73 mc de material lemnos, fără documente legale de proveniență.

CITEȘTE ȘI: Iana Matei, Reaching Out, asociație de salvare a fetelor abuzate sexual: „Juristul de la DGASPC a urlat în instanţă că exploatez fetele prin muncă, fără să facă niciun fel de investigaţie”

Dosarul în cauză a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, cu propunere de trimitere în judecată, informează Poliția Argeș printr-un comunicat.

Reamintim că în octombrie a anului trecut, primarul din Vlădești, Cristian Dică-Hristu, a fost prins de polițiștii argeșeni în timp ce transporta ilegal aproape 40 mc de material lemnos.

Firma familiei edillui argeșean – luată la „puricat” , la o zi după ce primarul a fost prins

La puțin timp după ce primarul Hristu a fost depistat de oamenii legii transportând lemne ilegal, polițiștii au verificat, la o zi distanță, și societatea deținută de familia sa, firmă care are ca obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos.

Polițiștii au constatat noi nereguli. Societatea a fost amendată cu 13.000 lei

Au fost acordate două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 13.000 lei.

„În ziua de 28 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, au acționat pe linia combaterii sustragerii, transportului și comercializării de material lemnos fără forme legale, ocazie cu care au efectuat un control la o societate comercială cu sediul în localitatea Vlădești, având ca obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos. Din verificări s-a constatat faptul că reprezentantul societății verificate a expediat cantitatea de 29,91 mc de material lemnos, fără documente de însoțire și nu a verificat corespunzător avizele de însoțire, la momentul primirii în depozit a materialelor lemnoase. Ca urmare a neregulilor constatate, societatea a fost sancţionată contravenţional cu amenzi în valoare totală de 13.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice. Totodată, a fost luată măsura complementară de confiscare valorică a cantității de  29,91 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 12.680,786 de lei”, se arăta într-un comunicat transmis de IPJ Argeș la data respectivă.

Noile prevederi ale Codului Silvic – puse în aplicare în cazul primarului din Vlădești 

La articolul 68 din Legea 46/2008 (Codul Silvic), după alineatul (2) s-au introdus două noi alienate, 21 și 22, cu următorul cuprins:
„21 – Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documentele specific de transport prevăzute la alin. 1, constituie infracțiune și se sancționează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an și cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului
22 – Sunt supuse confiscării mijloacelor de transport material lemnoase și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii prevăzute la alin. 21”.

Antoniu Neguț

 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii