Web Analytics

Primarul de la Rucăr, despre atacurile urșilor: „S-a produs o mare agitație la nivelul localității”

de | 28.11.2019 13:33 | Actualitate, Politica si Administratie

Joi, în cadrul celei mai recente ședințe a Colegiului Prefectural, primarul comunei Rucăr, Ionel Dulamă, a vorbit despre atacurile urșilor și problemele cauzate de lupi în comuna sa, unde a fost organizat un miting, sâmbătă, 23 noiembrie, cu aceeași temă.

„Toți oamenii au cerut ca eu să organizez un miting la nivel de București, la Ministerul Mediului, la Parlament, la Prefectură pentru a ne face cunoscute problemele noastre. Au fost 35 de porci mâncați în cursul anului 2019, peste 20 de oi, peste 20 de bovine, au fost 29 de atacuri consemnate, dar în total au fost peste 100. Au fost atacuri în care s-au întâlnit oamenii cu ursul în curte și n-au fost contabilizate pentru că ursul n-a produs nicio pagubă. Problemele sunt extrem de grave și cred că nu mai putem să răbdăm, să stăm într-o stare de latență și trebuie să luăm o atitudine. Nu neapărat să ucidem aceste animale, pentru că sunt acele ONG-uri foarte vocale și care au scos în evidență, de fiecare dată, că aceste animale sălbatice nu trebuie să fie omorâte, dar aceste animale sălbatice omoară animale domestice, crescute în gospodăriile noastre. Am ajuns în situația în care ieși la ora 5 jumătate, după-amiaza, pe stradă și te întâlnești cu ursul. Am trei fonduri de vânătoare pe raza localității Rucăr. (…) Concomitent, în diferite puncte, 8 urși au fost văzuți de oamenii din localitate. trebuie să găsim soluția cea mai bună și din punct de vedere legal. Am mai avut o situație extrem de delicată cu privire la un atac care s-a produs în ziua de 15 noiembrie, când doi porci au fost atacați de urs într-o gospodărie. Datorită faptului că oamenii s-au mobilizat, ursul nu a ucis animalele, le-a lăsat în agonie. Garda Națională de Mediu, Direcția Agricolă, Fondul de Mediu și cei care au competență să întocmească astfel de procese verbale n-au putut fi prezenți pentru că era weekend. În aceste condiții, animalele au agonizat până luni, la ora 10, când au venit reprezentanții acestor instituții și au întocmit proces verbal de constatare a pagubelor. S-a produs o mare agitație la nivelul localității”, a declarat primarul Ionel Dulamă.

O altă problemă semnalată de primar, despăgubirile întârziate. „Faptul că se dă un preț de 6, 85 lei pe kg de carne de porc ca despăgubire, prin Ministerul Mediului, este prea puțin, este o sumă prea mică. În plus, în cursul acestui an nu s-a dat niciun leu despăgubire. Este adevărat, s-au întocmit deciziile, dar nu s-au concretizat în a se da sumele respective cetățenilor despăgubiți. Aș vrea să trag un semnal de alarmă și o să fac toate demersurile care țin de mine. În afară de ce am făcut, adrese, memorii către gestionarii fondului de vânătoare, către prefect, care a fost receptiv. Nu suntem pentru decimarea lor, știm cum se pune problema, dar să găsim o soluție ca să îi putem reloca, să îi ducem într-o rezervație, să îi exportăm în țările care nu au urși și lupi, poate aberez acum, dar sunt cazuri de disperare în care trebuie să îți spui punctul de vedere. Soluțiile poate că nu sunt la mine sau nu le sugerez eu, dar poate că aceste sugestii le găsiți dumneavoastră, care sunteți în Parlamentul României, care aveți funcții importante. Să găsiți o soluție pentru a ne proteja viețile și bunurile din gospodăriile noastre”, s-a adresat primarul din Rucăr deputaților Dănuț Bica, Ionuț Moșteanu și Radu Vasilică.

 

Prefectul Emilian Dragnea a menționat că au fost peste 250 de atacuri ale urșilor în acest an. Printre cauzele pagubelor produse de urși, se numără înmulțirea necontrolată a animalelor și atitudinea cetățenilor care le oferă mâncare, obicei des întâlnit pe Transfăgărășan, este de părere prefectul.

„Relocarea urșilor se izbește de niște cifre statistice, răspunde deputatul PSD Radu Vasilică solicitării primarul de la Rucăr.  E un urs la 1500 de ha, într-un anumit areal. Din datele pe care le am eu, în Argeș sunt 1117 urși. Unde să îi relocăm? Au fost reticenți cei de la Ministerul Mediului din acest punct de vedere, în schimb, au făcut un lucru bun, au făcut scrisori tuturor omologilor din restul țărilor Uniunii Europene. Niciun Ministru al Mediului n-a vrut niciun urs sau lup relocați din România. Vreau să vă informez că a trecut o  modificare la legea vânătorii, prin care, pentru o perioadă de 5 ani, ursul va fi scos de pe lista animalelor protejate. Legea se află acum în Camera Deputaților. La nivelul grupului PSD, noi am luat decizia politică de a susține această alegere. Dacă toți suntem de acord, vom trece această lege destul de repede. Este singura soluție viabilă pentru a proteja viețile oamenilor” , a mai declarat Radu Vasilică în ședința Colegiului Prefectural.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii