Web Analytics

Primarii cu decizii de clasare în dosarul „Consultanţa 2” vorbesc despre cei 5 ani de calvar

de | 12.02.2021 10:34 | Actualitate, Dezvăluiri

În noiembrie 2015, acest dosar a fost disjuns din dosarul ”Consultanța 1”, în care au fost trimise în judecată 43 de persoane. La sfârșitul lui 2019 însă, primarul de la Micești, Dumitru Voicu, a depus o contestație privind durata excesivă a urmăririi penale făcute de DNA în dosarul ”Consultanța 2”, pentru că nu se dăduse până atunci nicio soluție în patru ani. Contestația primarului de la Micești a avut efect. Astfel că, pe 5 februarie 2020, Tribunalul Argeș a fixat termenul la care DNA Pitești să finalizeze cercetările: 1 februarie 2021, când s-a și clasat dosarul. Cum comentează primarii implicați în dosarul ”Consultanța 2” decizia de clasare și cum au trecut peste cei 5 ani de cercetări puteți citi în cele ce urmează.

„S-a dorit cu totul și cu totul altceva din această «Consultanță». O sperietoare pentru foarte mulți primari care aparțineau PSD-ului”

Gheorghiță Boțârcă, primarul orașului Topoloveni: ”Această clasare vine foarte târziu, pentru că au fost mai mult interese politice vizavi de dosarele acestea decât fondul problemei. Fiecare dintre colegii mei și-a justificat în timp ce importanță are să faci o strategie pentru o comunitate, iar acum nu poți să mai accesezi fonduri, dacă nu ai prevăzut într-o strategie. Când, Doamne iartă-mă, suntem noi serioși? Mi s-a părut că timpul a lucrat și pentru unii și pentru alții. Mai repede sunt alte greșeli, de altă natură. Pentru că, în graba cu care s-a lucrat la vremea respectivă, am observat și eu că s-au confundat anumite străzi dintr-o localitate în alta. Probabil că primarii sau pe cine au pus să ia în primire acele dosare nu au fost foarte atenți. Au confundat râul Cârcinov cu nu știu ce alt râu. Analizând lucrurile pe fond, localitățile noastre au cam aceleași nevoi. Nu sunt identificate alte probleme. Toți am plecat de la același lucru, școli fără toalete, râuri neamenajate, canale neamenajate, fără canalizare, fără iluminat public etc. Și atunci, la ce ne puteam aștepta? Ca acele strategii să fie pe undeva asemănătoare. Ce s-a dorit? S-a dorit cu totul și cu totul altceva din această «Consultanță». O sperietoare pentru foarte mulți primari care aparțineau PSD-ului, pentru că s-a și văzut interesul acesta politic, pentru că nu au fost alții din alt eșichier politic cercetați. A fost un timp pierdut așa, în spațiu, cu o serie întreagă de cuvinte și de capitole lăsate la nivelul de interpretare și o parte din presă se folosea, în anumite etape, fie de campanii, fie de anumite lucruri mai ciudate care se petreceau în viața unor primari sau ceva îi lega neapărat de chestia asta, de Dosarul «Consultanța». Nu am ce să caut la CEDO. Până la urmă, nu am fost păgubit de nimic. Alegerile le-am câștigat, partidul nu l-am schimbat, viața a mers înainte, programele mele și ce am făcut acolo s-au dovedit că le am în practică. Adică sunt foarte multe proiecte care s-au și realizat din ce a fost specificat acolo”.

„Nu știu de ce am fost acolo. Nu am avut nicio problemă cu «Consultanța 1» și «Consultanța 2»”

Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni: ”Ce să comentez? Eu nici nu știu de ce am fost acolo. Nu am avut nicio problemă cu «Consultanța 1» și «Consultanța 2», dar, într-adevăr, am fost chemat de două sau de trei ori la început, prin 2014-2015. A fost un volum mare de muncă și am dus 14 bibliorafturi. Am muncit cu o echipă, o sâmbătă și o duminică… Nu știu de ce, pentru că noi nu am avut nimic comun cu firma respectivă, nu am avut nimic comun cu nimeni, dar am fost chemați. Dacă vom merge sau nu la CEDO? Ce pot să vă spun e că va trebui să vedem ce spun colegii, care au fost mai tăvăliți decât mine. Dar dacă vor să mergem mai departe, nicio problemă. Îi susțin și sunt alături de ei”.

Citește și Bombă! S-a clasat dosarul „Consultanţa 2”, în care erau cercetaţi 20 de primari şi foşti primari din Argeş

Citește și Tribunalul Argeş a dat termen DNA Piteşti să termine ”Consultanţa 2” până la 1 februarie 2021

„Fără acea strategie, acea «Consultanță», în Stolnici nu aveam nici asfalt, nici pod, nici apă, nici școli modernizate”

Sevastian Pupăză-Roșu, primarul comunei Stolnici: ”Este o decizie pe care o așteptam. Primăria Stolnici și alte primării, pentru tot ce înseamnă atragerea de fonduri europene, care la nivelul comunei Stolnici se însumează la 7 milioane de euro, au la bază această strategie, această «Consultanță». Și ca prejudiciu pentru 20.000 de lei, pe care îl invocă acolo, mi se pare ceva absurd. Tot ce a fost făcut a fost făcut conform legii. Acest dosar a însemnat un stres și tot ce vedeam prin ziare, legat de DNA, mă afecta. Asta e! De ce să mai cheltuim banii la CEDO? Să se ducă cei tineri… Am așa, totuși, o satisfacție că până la urmă cineva s-a gândit că lucrurile au fost într-o normalitate pe care mulți dintre primari o respectă și tot ceea ce fac astăzi fac în spiritul legii. Cine muncește greșește, dar nu trebuie să greșești cu tentă, adică să fie ceva voit, ceva făcut special… În privința celor 20.000 de lei la care se face referire în dosarul respectiv, trebuie să ne gândim că datorită acestor strategii și «Consultanței» am reușit să atragem peste 7 milioane de euro, bani nerambursabili, ceea ce înseamnă bugetul de venituri al comunei Stolnici pe 20 de ani. Nu este, așadar, un oarece lucru pentru o UAT. Acești 20.000 de lei au fost supraînmulțiți și au adus numai beneficii pentru UAT Stolnici. Fără acea strategie, acea «Consultanță» pe care am întocmit-o la vremea respectivă, în Stolnici nu aveam nici asfalt, nici pod, nici apă, nici școli modernizate. Nu aveam mai nimic. Bugetul de venituri al comunei Stolnici este de 300.000 de euro pe an și, raportați la sumele încasate nerambursabile, sunt bugetele pe 20 și ceva de ani”.

12 Secareanu„A fost umilință până la Dumnezeu. Ce să facem? Asta e! Astăzi putem spune că interesele politice sunt cele care fac cărțile”

Dumitru Secăreanu, primarul comunei Dâmbovicioara: ”Am fost anchetat atâția ani de zile degeaba. Eu am dus la bun sfârșit cinci proiecte pe fonduri europene și nu am văzut nimic în această «Consultanță». A trecut termenul, e lege, care este problema? Nu au fost decât vreo 8 ani de cercetări și iată că am câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție și la ANI. Au fost terfeleală, umilință până la Dumnezeu. Ce să facem? Asta e! Astăzi putem spune că interesele politice sunt cele care fac cărțile. Eu nu m-am gândit dacă merg la CEDO, s-a mai discutat și-n dreapta și-n stânga, vom vedea… Credeți-mă, că nici dvs., dacă erați în locul nostru, nu suportați așa ușor chinurile astea și umilința asta de nedescris”.

5 GheorgheStoican Arefu„Am fost chemat o singură dată. Nu am avut nicio treabă cu «Consultanța»”

Gheorghe Stoican, primarul comunei Arefu: ”Am fost chemat o singură dată. Nu am avut nicio treabă cu «Consultanța», cu strategia de dezvoltare. Eu am făcut altceva cu banii… Nu știu ce altceva aș putea să vă mai spun”.

„Nu am nicio problemă. Totul a fost făcut cu hotărâre de Consiliu, ofertă, factură…”

Ion Pădureanu, primarul comunei Godeni: ”Mi se pare corectă această decizie de clasare. Eu am fost unul dintre primari și am ieșit de la prima strigare, adică m-au chemat la DNA, le-am pus documentele pe masă și din acel moment, de când au văzut documentele, pe mine nu m-au mai chemat și este o decizie corectă. Când am fost chemat, m-au pus să dau declarație că s-au făcut fraude și nu am dat, am semnat de luare la cunoștință, după care nu m-au mai chemat niciodată și nici nu am fost în niciun proces decât acum, când dl. Voicu de la Micești a făcut o sesizare să se judece mai repede și ne-a chemat și pe noi. Nu am avut nicio problemă, totul a fost cu toate aprobările pe fonduri europene. Nu am nicio problemă. Totul a fost făcut cu hotărâre de Consiliu, ofertă, factură… Nu am fost niciodată chemat în instanță și mi-a venit acasă faptul că dosarul este clasat”.

„Sunt vinovat, ia-mi averea, leagă-mă! Dacă nu, dă o soluţie! Şi s-a dat! Nu numai mie, ci la toţi din Consultanţa 2”

Dumitru Voicu, primarul comunei Micești: ”Eu am promovat în instanță acest dosar. Din toți cei implicați în dosar, unul nu m-a sunat să-mi mulțumească, dar când am făcut acțiunea, m-au bălăcărit că îi duc la pușcărie. Și acum e bine! Sunt vinovat, ia-mi averea, leagă-mă! Dacă nu, dă o soluție! Și s-a dat! Nu numai mie, ci la toți din ”Consultanța 2”. Să știți că în «Consultanța 2» nu au fost toți din «Consultanța 1», ci au fost și alții. Deci, nu sunt aceiași colegi care sunt în «Consultanța 1». Au avut eficiență aceste «Consultanțe», pentru că s-au făcut proiecte, au avut bani… Asta este tot ce vă pot spune!”.

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii