Web Analytics

Primăria Topoloveni a organizat o nouă ediţie a Festivalului „Tita Bărbulescu”

de | 7.03.2019 12:56 | Cultură

Ca în fiecare an, în luna martie, orașul Topoloveni o omagiază pe Tita Bărbulescu, una dintre cele mai apreciate și longevive interprete de muzică populară. Organizat de Primăria orașului Topoloveni și găzduit de Casa de Cultură ”Pr. Ion Ionescu” din localitate, Festivalul-Concurs Național de Muzică Populară ”Tita Bărbulescu” a ajuns la cea de-a cincea ediție. Manifestarea își propune valorificarea tezaurului folcloric din România, afirmarea și promovarea valorilor autentice, introducerea în circuitul național de noi talente, cât și prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice ale țării.
La acest festival-concurs au participat interpreți amatori, soliști vocali de muzică populară din țară cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Fiecare participant a interpretat două melodii specifice zonei de proveniență, dintre care una fără acompaniament (doină, baladă, cântec doinit) și una cu acompaniament orchestral asigurat de Orchestra ”Doina Argeșului”. Concursul tinerelor talente a fost urmat de recitalurile susținute de Tita Bărbulescu, Maria Loga, Grupul vocal ”Doruri Muscelene”, Ana Maria Iorgulescu, Sebi David, Iuliana Muscalu, Diana Călinescu, Bogdan Oncioiu (ultimii doi fiind soliști ai Orchestrei ”Doina Argeșului”). Evenimentul găzduit de Casa de Cultură ”Preot Ion Ionescu” a avut o dublă însemnătate, întrucât în 2019 se împlinesc 60 de ani de când doamna muzicii populare munteneşti s-a lansat în cariera de solist vocal, iar cu acest prilej Consiliul Judeţean i-a acordat artistei trofeul ”Fabricat în Argeş”.

Tita Bărbulescu s-a născut la 15 februarie 1936, în Topoloveni, moştenind talentul tatălui, un cunoscut lăutar din zona Argeşului. La 14 ani a făcut parte din corul Căminului cultural Topoloveni-Călineşti, participând la concursuri de gen, artista câştigând locul I ca solistă vocală. A studiat canto la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, avându-i profesori pe Gheorghe Oancea şi Ana Armăşeşcu. După absolvire s-a angajat în orchestra populară ”Doina Argeşului” din Piteşti. A cules folclor de la vechii lăutari autentici din Argeş. Alături de orchestra amintită, a făcut şi primele înregistrări, la doar 16 ani, la Radiodifuziunea Română. A evoluat alături de faimoşii artişti ai vremii: Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Aurelia Fătu Răduţă, Emil Gavriş, Dan Moisescu, Alexandru Grozuţă, Ioana Radu, Mia Braia, Rodica Bujor şi Ion Luican. În afară de folclor, artista interpretează muzică lăutărească autentică, muzică de petrecere şi romanţe.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii