Web Analytics

Primăria Piteşti vrea să mute gardul Colegiului „Brătianu” în spatele copacilor din curte, în ciuda opoziţiei profesorilor

de | 13.04.2017 10:56 | Dezvăluiri

6 01# Va dispărea o bucată dintr-un parc-simbol al municipiului # În Consiliul Profesoral, la vot, directoarea a fost pentru în vreme ce majoritatea corpului profesoral a votat împotrivă  # Clădirea colegiului este monument istoric, iar pentru intervenţiile asupra zonei sale de protecţie e necesar avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură

Pentru amenajarea staţiei de autobuz din faţa Colegiului Național „I.C. Brătianu”, Primăria Piteşti intenţionează să taie o bucată din spaţiul verde aferent unităţii şcolare. Autorităţile locale şi-au exprimat deja intenţia de a include staţia cu pricina în proiectul de modernizare a staţiilor de autobuz din Piteşti, încă din decembrie anul trecut, printr-o adresă oficială transmisă conducerii Colegiului „Brătianu”. Pe 3 februarie a.c., viceprimarul Laurenţiu Zidaru şi inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu au luat parte la şedinţa Consiliului Profesoral al colegiului pentru a informa cadrele didactice despre intenţia primăriei şi a le cere acestora acordul pentru repoziţionarea gardului în spatele teilor din curtea instituţiei. Pe cei doi metri lăţime dintre actualul gard şi perdeaua de copaci ar urma să fie amenajată alveola staţiei de autobuz, numai că acolo se află şi un monument cu bustul lui Ion C. Bătianu. Mai trebuie spus că pentru repoziţionarea gardului e necesar şi avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, întrucât este vorba de zona de protecţie a Colegiului „Brătianu”, clădire aflată pe lista monumentelor istorice din România.

Directoarea Alina Manea: „Numai eu ştiu câţi copii accidentaţi am ridicat de pe caldarâm…”

6 AlinaManea BratianuPotrivit directoarei Colegiului „Brătianu”, cei mai mulţi dintre dascălii liceului au votat, în şedinţa Consiliului Profesoral, împotriva repoziţionării gardului.
„În şedinţa Consiliului Profesoral s-a votat nominal la propunerea unui coleg al nostru, dl profesor Miu Barbu. În urma votului a ieşit contra”, spune Alina Manea. Mai exact, 16 membri ai Consiliului Profesoral s-au abţinut, 22 de membri au fost pro, iar cei mai mulţi, 29 de membri, au votat contra proiectului primăriei. Directoarea colegiului mai spune că după acest vot consultativ al dascălilor de la „Brătianu” nu a mai existat niciun fel de discuţie pe această temă.
„În Consiliul de Administraţie nici pe departe nu s-a votat, nici sub presiune, nici fără presiune, pentru mutarea gardului. Asta a fost singura întâlnire dintre reprezentanţii administraţiei locale şi Inspectoratului Şcolar cu Consiliul Profesoral din cadrul colegiului. Ce vor face dumnealor în continuare, nu ştiu. Dar legal vorbind, schimbarea destinaţiei spaţiilor se face prin avizare de către Ministerul Educaţiei. Din câte ştiu, spaţiul, chiar dacă are statut de clădire de patrimoniu, e tot în administrarea primăriei, adică nu este bun personal al Colegiului Brătianu”, afirmă directoarea Manea.
Cât despre votul consultativ al profesorilor liceului, cei mai mulţi ar fi votat contra mutării gardului invocând argumente de factură „emoţională sau emoţional-istorică”.
„Eu am votat pentru mutarea gardului. Nu pot avea poziţia pe care o are un profesor din cancelarie. Eu am poziţia managerului, care trebuie să privească din toate unghiurile, să vadă că mai sunt o sumedenie de lucruri de făcut aici. Dar de aici până la a ajunge la discuţii mai puţin plăcute, că mă şantajează primăria cu chestia asta, eu nu am simţit niciun fel de şantaj! Eu am votat ca manager, ca om care are primăria parteneră şi a primit toată susţinerea primăriei. Aş fi ipocrită să spun că trăiesc o bucurie maximă că se mută gardul de la „Brătianu” un metru mai încolo. Dar văd şi pragmatismul situaţiei. Numai eu ştiu câţi copii am ridicat de pe caldarâm, accidentaţi acolo. E strada foarte îngustă, trag autobuzele în staţie, de obicei două, trei şi cei care vin pe banda cealaltă neglijează faptul că un copil sau un om nu trece pe trecerea de pietoni care e în spate, ci prin faţa autobuzului”, mai spune Alina Manea.
Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Viceprimarul Laurenţiu Zidaru: „Profesorii de la Brătianu probabil că merg mai puţin cu autobuzul…”

6 LaurentiuZidaruViceprimarul Piteştiului, Laurenţiu Zidaru, susţine că prin crearea unei alveole pentru autobuze traficul din municipiu se va fluidiza. „Procedura spune că trebuie să obţinem avizul Consiliului de Administraţie al liceului. Deocamdată nu am obţinut acest aviz. Unii profesori consideră că e bine să rămână aşa cum a fost, alţii consideră că e binevenită o modernizare şi o lărgire a spaţiului şi crearea unor condiţii civilizate pentru cei care aşteaptă în staţia de autobuz. Fiecare cu părerea lui! Sigur că ţinem cont şi de părerea cadrelor didactice pentru că îşi desfăşoară activitatea acolo, dar şi ei trebuie să ţină cont de părerea noastră. Ne dorim să înţeleagă şi ei necesitatea creerii unei astfel de alveole, atât pentru copiii de la Brătianu, profesorii probabil că merg mai puţin cu autobuzul. Ei vin cu tot felul de idei năstruşnice. A venit un cadru didactic şi a spus că ar fi bine să închidem toată strada Armand Călinescu. O altă doamnă a gândit că ar fi bine să închidem strada Rahovei”, spune vicele Zidaru. Care a lăsat impresia că nu are idee de existenţa monumentului aflat pe spaţiul verde unde ar urma să se amenajeze copertina şi băncuţele staţiei de autobuz. Asta deşi, până să devină viceprimar al Piteştiului, Laurenţiu Zidaru a fost profesor de informatică la Colegiul „Brătianu”.
„Eu ştiu că monumentul era mai în spate, chiar după alee. E posibil să fie mai multe monumente. Există o variantă şi pentru asta, ar putea fi mutat într-o poziţie mai centrală, să fie şi el vizibil. Faptul că e băgat printre pomi, nu mi se pare o idee fericită”, spune Laurenţiu Zidaru.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură: „Nu vom aviza o lucrare care să aducă atingere arhitecturii şi aspectului liceului”

6 cristian coceaCristian Cocea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş spune că doar liceul se află pe lista monumentelor istorice din România, fiind monument istoric de categorie B. „Intervenţiile care se efectuează asupra Colegiului Brătianu trebuie avizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Au un aviz încă din 2007 pentru intervenţie pe liceu, iar pentru corpul administrativ din spate au aviz din 2015. Gardul nu este precizat ca monument istoric. Totuşi, în momentul în care vor dori să intervină asupra lui, fiind o zonă de protecţie a monumentului, trebuie să ceară avizul de la noi, de la Direcţie. Până acum nu au solicitat un astfel de aviz”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, Cristian Cocea.
Acesta mai spune că pentru a schimba sau reface gardul, Primăria Piteşti trebuie să depună un proiect, care va fi înaintat unei comisii zonale a monumentelor istorice, formată din experţi ai Ministerului Culturii şi arhitecţii şefi din judeţe. Comisia respectivă va aproba sau respinge proiectul.
„Se poate interveni şi asupra parcului din faţa liceului, dar la fel, se face un proiect pentru că e zonă de protecţie a monumentului şi tot ceea ce înseamnă amenajare trebuie să fie avizat. Eu cred că o dezbatere publică în zona asta s-ar impune, să-şi spună părerea profesorii, consiliul de administraţie, Inspectoratul Şcolar, dar şi elevii, părinţii. Eu n-aş interveni, aş lăsa parcul frumos, aşa cum este tradiţia, e un spaţiu verde, e excepţional. Vom vedea ce vor propune, că nu poţi să faci nu ştiu ce gard cu lei de ipsos în faţa Colegiului Brătianu, monument istoric. Nu poate fi avizată o lucrare care să aducă atingere arhitecturii şi aspectului liceului. La Casa Căsătoriilor – Vila Coandă au încercat să pună un gărduleţ de o jumătate de metru înălţime. Primăria a propus un astfel de proiect şi n-a fost acceptat. Şi au mai fost cazuri când intervenţiile au fost considerate nepotrivite şi nu s-au făcut”, a mai adăugat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii