Web Analytics

Primăria Costeşti, sancţionată de ITM în urma morţii şoferului electrocutat

de | 12.03.2020 13:38 | Dezvăluiri

# Primarul Ion Baicea: „N-am ce date să vă dau” # Dosarul continuă și pe parte penală la Parchetul Costești

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a finalizat ancheta în cazul angajatului Primăriei Costești care a murit în noiembrie 2019, după ce un stâlp de înaltă tensiune a căzut peste remorca tractorului cu care transporta resturi vegetale. Cătălin Ilie Crăciun avea 56 de ani și era angajat al Primăriei Costești de mulți ani. În ziua morții sale, fiind tractorist, a primit sarcină de serviciu să se ducă să facă curățenie în cimitir. După ce a încărcat remorca cu resturi vegetale, în loc să le ducă la o rampă de descărcare, bărbatul a mers într-o altă direcție și, în urma unei manevre de virare a tractorului, a acroșat un stâlp de electricitate, care a căzut pe o parte din remorcă. În momentul în care bărbatul a coborât din tractor, acesta s-a electrocutat. ITM Argeș a clasat moartea drept accident de muncă și, prin acceptul inspectorului-șef Ion Samoilă, ne-a pus la dispoziție rezultatele anchetei care vizează Primăria Costești. În schimb, primarul Ion Baicea spune că nu știe concluziile anchetei.

Tractoristul care a murit nu avea controlul medical periodic efectuat

În urma cercetărilor inspectorilor de la ITM, s-au constatat anumite deficiențe, iar Primăria Costești a primit 2 amenzi și 2 avertismente. Prima amendă, în valoare de 4000 de lei, cu posibilitatea de a plăti 2000 în 15 zile, a fost aplicată pentru că victima, la data producerii evenimentului, nu avea controlul medical periodic efectuat. A doua amendă, de 3500 de lei, a fost aplicată deoarece tractorul agricol și remorca nu aveau inspecția tehnică periodică; aceasta trebuia făcută la RAR.
Cu ocazia cercetării, s-au constatat și alte nereguli. Primăria Costești a primit un avertisment pentru nefuncționalitatea Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă, deși acesta exista, însă doar pe hârtie. Rolul comitetului era de a organiza ședințe în care să se discute problemele legate de condițiile de muncă și de a asigura o comunicare periodică, la trei luni, cu ITM.
De asemenea, în fiecare an primăria trebuie să își întocmească un plan de prevenire și protecție, iar măsurile stabilite să fie comunicate salariaților, în cadrul instructajului periodic, însă Primăria Costești nu avea pentru 2019 făcut acest plan și a primit un avertisment și pentru această deficiență. Din informațiile pe care le avem, reiese că primăria a respectat până la urmă măsurile impuse de ITM, inclusiv inspecția la RAR. Și atunci, este clar că Primăria Costești cunoaște concluziile anchetei și primarul Baicea ne-a mințit.

Primarul de la Costeşti: „Nu ştiu ce să vă spun, credeţi-mă!”

Potrivit celor de la ITM, Cătălin Ilie Crăciun, bărbatul care a murit electrocutat, avea contract de muncă, era, de asemenea, instruit și deținea permis de conducere. Ancheta ITM nu a clarificat însă dacă bărbatul a luat singur decizia de a împrăștia resturile pe câmpul unde a murit sau dacă a primit această sarcină de la primărie. Cert este că, după moartea tractoristului, primarul de la Costești, Ion Baicea, declara pentru Jurnalul de Argeș că angajatul nu a respectat traseul și că trebuia să meargă la o groapă pentru resturi vegetale, așa cum îi spusese șeful de serviciu. Contactat telefonic zilele trecute, primarul nu a mai vrut să comenteze acest caz și nici nu a oferit detalii despre rezultatele anchetei. „Nu știu ce să vă spun, credeți-mă. N-am ce date să vă dau”, ne-a spus primarul Baicea, proaspăt întors la primărie după ce a contestat în instanță ordinul prefectului, din 28 ianuarie, în urma căruia îi încetase mandatul. Dacă Inspectoratul Teritorial de Muncă a fost răspunzător de partea tehnică a accidentului de muncă în urma căruia și-a pierdut viața angajatul primăriei, de aspectele penale se va ocupa însă Parchetul Costești, acolo unde a fost înaintat dosarul de cercetare încă nefinalizat.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii