Web Analytics

Testare gratuită a femeilor din localitatea Bughea de Sus pentru depistarea cancerului de col uterin

de | 5.04.2021 10:57 | Actualitate

Primăria comunei Bughea de Sus a semnat un protocol de colaborare cu o serie de parteneri din cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene, ȋn vederea implementării unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. Astfel, femeile între 24 şi 64 de ani din Bughea de Sus au posibilitatea de a beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, pentru depistarea leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. Testarea poate fi realizată oricȃnd pe parcursul anului ȋn centrele de recoltare ȋnscrise ȋn program, sau ȋn unităţi mobile, ȋn cadrul unei caravane care va ajunge ȋn localitate ȋn perioada următoare. 

CITESTE SI Medic din prima linie, mesaj pentru protestatari: ‘Sunteți liberi să strigați orice, dar nu aveți libertatea de a ne încălca drepturile noastre’

Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) şi este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman. Sunt vizate ȋn cadrul acestuia peste 170.000 de femei din regiunea Sud-Muntenia, provenind mai ales din grupuri vulnerabile. 

ȋn Romȃnia, cancerul de col uterin este depistat ȋn stadii foarte avansate, pe fondul unei prevenţii reduse. Din acest motiv, rata mortalităţii este de 4 ori mai mare decȃt ȋn celelalte ţări UE. Este o realitate ce poate fi schimbată cu o informare şi programe adecvate, ȋntrucȃt incidența cancerului cervical poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional. Prin acest proiect, ne propunem ca ȋn judeţele din Regiunea Sud Muntenia să creştem gradul de informare cu privire la importanţa controlului medical, precum şi numărul femeilor care se testează”, spune dna Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.  

CITESTE SI Update! Dozele de vaccin Pfizer nu mai ajung luni în România. Volumul de marfă este prea mare

„Ne bucurăm că suntem prima localitate din judeţul Argeş care a dat curs invitaţiei de a se alătura acestui proiect atȃt de important pentru sănătatea locuitoarelor din comună. Ne dorim ca, prin implicarea ȋn acest proiect, să ȋncurajăm femeile din Bughea de Sus să se ȋnscrie pentru testare şi, astfel, să contribuim la o mai bună calitate a vieţii ȋn comună”, a declarat dl Nicolae Tarbă, Primar Bughea de Sus.

Persoanele interesate să se ȋnscrie ȋn program pentru testare pot contacta coordonatorul judeţean al proiectului, Marius Liţă, la numărul de telefon 0742202905.

Detalii privind proiectul pot fi accesate şi pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.

CITESTE SI Simona Bucura Oprescu:”Programul de succes “Prima Casă” devine în Guvernarea actuală Programul “Adio Casă!”

 

 

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii