Web Analytics

Primăria Bogaţi şi Cultul Eroilor au organizat comemorarea a 100 de ani de la naşterea eroinei Elena Chiriţă

de | 7.12.2017 10:51 | Cultură

19 Bogati01Săptămâna trecută, Primăria Bogați și Cultul Eroilor au organizat comemorarea a 100 de ani de la nașterea eroinei Elena Chiriță. Dezbaterea a avut loc în sala de ședințe a Primăriei Bogați, evenimentul bucurându-se de o prezență numeroasă și de personalități județene de referință.

„Elena Chiriță este un erou național, un erou care a plecat de pe lumea aceasta când era ca o floare”

„Mulțumesc mult pentru prezență președintelui PSD Argeș, Șerban Valeca, subprefectului de Argeș, Gabriel Stoian și inspectorului școlar general, Dumitru Tudosoiu, a spus primarul Ion Gârleanu. De asemenea, mulțumesc reprezentanților Cultului Eroilor în frunte cu președintele Ștefan Alexandrescu, care alături de Primăria Bogați sunt organizatorii acestui eveniment. Trebuie amintiți și reprezentanții Asociației Veteranilor de Război Argeș și ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere. Nu în ultimul rând, le mulțumesc domnilor consilieri, care sunt prezenți la acest eveniment, cetățenilor și familiei urmașei Elenei Chiriță. Vreau să mai spun că iată sala de ședințe a Primăriei Bogați este neîncăpătoare la acest eveniment și de aceea vreau să menționez faptul că de curând s-a aprobat realizarea unui Centru cultural în Bogați în valoare de 100 de miliarde, care va avea sală de festivități, sală de conferințe, bibliotecă etc. Cred că va fi un alt mediu, când la anul pe vremea aceasta, asemenea evenimente se pot desfășura în alte condiții. Comemorăm așadar toți eroii comunei Bogați, ostașii care și-au dat viața pe câmpurile de luptă ale patriei și chiar peste hotare pentru câștigarea independenței și suveranității statului român, ostașii căzuți la datorie în cel de-al doilea război mondial. Numărul ostașilor căzuți la datorie din comuna Bogați este cel mai mare din județul Argeș raportat la comune. Nu ne bucurăm, dar ne mândrim că și aici cetățenii comunei Bogați au fost în linia întâi. Elena Chiriță este un erou național, un erou care a plecat de pe lumea aceasta când era ca o floare. Există și o poezie: Elena Chiriță, floarea României”.

Cine a fost Elena Chiriță

19 Bogati02În numai trei luni de când era pe front, Elena Chiriță primise ca recompensă decorația Virtutea militară, clasa a II-a, alături de Meritul sanitar, clasa a II-a și clasa I-a. La porțile Budapestei, la vest de ferma Ferras Major, Elena, fata cu ochi mari și cozi groase, cu trusa de sanitar pe umăr și automatul în mână se prăbuși… Căzu în timp ce se pregătea să facă un nou asalt spre un cuib de rezistență. O mină explodă chiar în fața ei. Era prima zi a anului 1945. În spitalul din Arad, în ziua de 8 martie 1945, inima Elenei, a încetat să mai bată. Viața sa pe care a închinat-o cu dragoste patriei, s-a stins în plină tinerețe. Ca un omagiu pentru faptele sale glorioase de arme, Elena Chiriță a fost înmormântată în Cimitirul Eroilor de la Radna, lângă ceilalți viteji ai detașamentului Păuliș, căzuți în luptele din defileul Mureșului, acolo unde ea primise focul pentru prima dată. Mormântul ei este așezat într-un loc umbros, cu multă verdeață și flori.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Un eveniment cultural foarte frumos, mulțumesc frumos !

  2. Un eveniment cultural foarte frumos, mulțumesc frumos !