Web Analytics

Prevederile pe care angajatorii trebuie să le respecte privind munca în condiţii de izolare

de | 21.06.2017 07:40 | Actualitate

itm arges

Reprezentanţii ITM Argeş informează că în cadrul controalelor pe care inspectorii în muncă le vor efectua în perioada următoare, va fi verificat şi modul în care se respectă prevederile legale privind munca în condiţii de izolare.

Potrivit prevederilor HG nr. 1091/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locurile de muncă, se consideră că un lucrător lucrează în condiţii de izolare atunci când nu are contact vizual şi comunicare verbală directă cu alţi lucrători, în cele mai multe cazuri pentru o perioadă de timp mai mare de o oră şi când nu este posibil să i se acorde ajutor imediat în caz de accident sau când se afla într-o situaţie critică.
Personalul care lucrează în condiţii de izolare trebuie sa fie informat cu privire la manevrarea echipamentului de muncă, starea acestuia (fiabilitate şi accesibilitate), riscurile de accidentare şi modul de acţiune în caz de apariţie a acestora, comportamentul adecvat în cazul producerii unei avarii sau al apariţiei unei situaţii critice, utilizarea echipamentului individual de protecţie, primul ajutor şi utilizarea sistemului de supraveghere şi de legatură cu exteriorul.
Angajatorul are obligaţia de a numi prin decizie o persoană cu atribuţii concrete care să supravegheze angajaţii care lucrează în condiţii de izolare.
De asemenea, pentru a se putea interveni în timp util în caz de accident sau avarie la locurile de muncă în condiţii de izolare, acestea vor fi dotate cu mijloace tehnice care permit legatura cu persoana care asigură supravegherea: constant automat (centrale de supraveghere, dispozitive de alarmare prin unde radio), periodic automat (radio-telefon, telefon) sau periodic, prin intermediul unei persoane (apeluri telefonice, radio-telefon, cameră de luat vederi şi monitor).
În situaţia în care, în cadrul controalelor efectuate, inspectorii ITM vor constata deficienţe, vor fi dispuse măsuri pentru remedierea acestora. Nerespectarea reglementărilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, referitoare la amenajarea locurilor de muncă în condiţii de izolare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii