Web Analytics
scris marți, 12.03.2024

Președintele Iohannis anunță oficial că “intră în competiția pentru funcția de secretar general al NATO”

Președintele Klaus Iohannis anunță oficial că “intră în competiția pentru funcția de secretar general al NATO”. 

Președintele Iohannis anunță oficial că “intră în competiția pentru funcția de secretar general al NATO”

“Rusia a devenit o amenințare gravă și de lungă durată, iar noi avem o înțelegere profundă inclusiv din perspectivă istorică asupra actualei situații de securitate. Cred că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale”, a spus Iohannis.

Citește și: DGA Maramureș. Grefier trimis în judecată pentru cinci infracțiuni!

Principalele idei ale declarației:

  • Trăim în cele mai dificile vremuri din punctul de vedere al securității, din ultimele decenii, dar ne simțim protejați pentru că suntem membri NATO.
  • Rusia – o amenințare gravă și de lungă durată pentru continent și pentru NATO. În acest context frontierele NATO capătă o importanță foarte mare.
  • În acest context complicat țara noastră a dovedit că e un pilon de stabilitate și securitate în regiune, alocând acum 2,5% din PIB pentru înarmare.
  • Avem o prezență importantă în Balcanii de Vest contribuim la securitatea Mării Negre, susținem Ucraina și contribuim la securitatea partenerilor, în special cei mai vulnerabili.
  • Avem o vecinătate complicată cu Rusia, am fost conștienți și ne-am pregătit temeinic pentru a asigura cetățenilor securitatea.
  • România e un membru respectat în NATO și UE, un statut câștigat în ani prin implicare și predictibilitate strategică, de stabilitate, profesionalism și respect nemijlocit față de valorile fundamentale ale NATO și UE.
  • Suntem într-un moment în care țara noastră trebuie să își atribuie mai multe responsabilități în NATO.
  • Avem o înțelegere profundă a situației, inclusiv din perspectivele istorice al confruntărilor generate de actuala situație de securitate. Cred că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectiva asupra misiunii sale. Europa de Est este importantă pentru deciziile NATO.
  • Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *