Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, a fost întâmpinată cu proteste, miercuri, la Carei, unde a mers într-o vizită privată și a participat la festivitatea de inaugurare a statuii poetului Kolcsey Ferenc, autor al textului imnului naţional al Ungariei.
Novak a fost întâmpinată de protestatari, iar potrivit imaginilor filmate de presa locală aceasta s-a dus către gardul de protecție montat de jandarmi, în spatele cărora se aflau cei care o huiduiau, gestul putând fi considerat unul provocator. În imagini se poate observa cum președinta Ungariei, după ce face o baie de mulțime printre cei care o aclamau, s-a îndreptat în zona în care se aflau protestatarii care scandau „Aici e România” sau „Pleacă”. Este vorba despre reprezentanţi ai AUR şi ai unor asociaţii naţionaliste. Protestatarii, veniţi din mai multe oraşe, au declarat jurnaliştilor prezenţi că sunt deranjaţi de faptul că preşedintele Ungariei nu vine oficial în România, ci în vizită privată, dar şi de amplasarea unui număr prea mare de statui ale unor personalităţi maghiare în Carei, scrie Agerpres.
Citește și: A început minivacanța de Paște: coloană de mașini pe autostrada București-Pitești
Agenții SPP, care potrivit protocolului trebuie să îi asigure protecția unui demnitar străin aflat pe teritoriului țării noastre, au fost nevoiți să deschidă umbrelele pentru protecția președintelui Ungariei și să încerce să o îndepărteze din zona în care erau protestatarii și spre care s-a îndreptat Katalin Novak. Ca să evite orice posibilă confruntare directă, forțele Inspectoratului Județean de Jandarmi și cele al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare au montat garduri de protecție. În tot acest timp, oficialii prezenți la ceremonie au aplaudat, iar un cor a început să cânte pentru a acoperi huiduielile. Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, consideră că grupul de 30-40 de persoane care a huiduit-o pe Katalin Novak „nu poate fi identificat cu poporul român”, fiind doar „o mână de scandalagii”.
Amplasarea bustului, la a cărei dezvelire a participat președinta Ungariei, a fost votată în urmă cu circa un an de către consilierii locali din Carei. Kolcsey Ferenc a fost un poet, om politic din secolul XIX, autorul imnului Ungariei. Acesta s-a născut pe 8 august 1790, în localitatea Săuca, Comitatul Sătmar şi a murit pe 24 august 1838, în localitatea Szatmarcseke (Ungaria).
0 Comentarii