Pe când era în clasa a XI-a la Liceul de Arte „Dinu Lipati”, Cristian Dragomirescu a câștigat Premiul al II-lea la un concurs de poezie (am făcut parte din juriu, în 1993, Premiul I fiind atribuit unei colege de-a sa, Loredana Drăgănici, sora lui Fernando Drăgănici, dar care s-a pierdut pe drumul… creației; în fapt, Cristi câştigase Premiul I, dar așa a decis șeful juriului, inspectorul școlar Marian Stoica). Mai târziu, a debutat în „Calende”, dar de atunci nu a mai publicat versuri, dar cine știe, o va face, cum l-am invitat, pentru că, în secret, a continuat să scrie (și) versuri.
Mai apoi, ca student al Facultății de Teologie, Cristian Dragomirescu și-a descoperit o nouă vocație, cea de portretist, o artă pe care a dus-o până aproape de desăvârșire. A început cu subiecte religioase, dar, treptat, a îndrăznit mai mult. Iar în portretistică, ori ești bun, ori nu ești deloc!
Simțind că a realizat destule portrete și la îndemnul și încurajarea unor prieteni de suflet, preotul piteștean Cristian Dragomirescu s-a decis, în sfârșit, să publice un volum cu acestea. Tipărirea unui album costă foarte mult, e nevoie de hârtie specială, scumpă, așa că preotul a apelat, prin concurs de proiecte, și la sprijinul Consiliului Județean Argeș. La începutul acestui an, preotului portretist i s-a aprobat, de plenul C.J.A., prin hotărâre, o subvenție de 5.000 de lei pentru publicarea unui volum.
Ei bine, Cristian Dragomirescu a… renunțat la subvenție, pe motiv că i se punea o restricție, aceea de a nu putea vinde din albumele sale, care ar fi ajuns la dispoziția C.J.A. E un act unic în istoria C.J.A., când cineva renunță la o subvenție importantă, preferând să pună, la schimb, bani din buzunarul propriu. Albumul e în lucru, la Editura „Paralela 45” din Pitești, și cuprinde cele mai bune portrete realizate de Cristian Dragomirescu, ediția fiind bilingvă (română-engleză).
Citește și Povestea preotului care i-a pictat şi dăruit Regelui Mihai icoana ”Dulcei Sărutări”
Dan Puric scrie elogios despre pictorul preot
Cunoscutul actor și autor Dan Puric, specialist în „sufletul românesc”, îi face un portret impresionant piteșteanului: ”Portretistica părintelui Cristian Dragomirescu merge de la sensibilitatea hai-ku-ului până la dimensiunea simfonică a sufletului omenesc. Un balans aproape liturgic între a privi și, mai ales, în a fi priviți de către cei pictați, ca și cum ar spune: «Între noi și voi, privitorii, plutește imponderabil ceea ce numim noi atât de în grabă: VIAȚA». Nu poți să nu observi că între cel privit, portretul, și noi, privitorii, rămâne, parcă, întotdeauna un REST. În acel REST se ascunde harul părintelui pictor, ca și cum, pictându-le sau desenându-le, ar fi murmurat din vârful pensulei o rugăciune numai de el știută”.
Și dacă Dan Puric crede asta, ar merita să adăugăm aici și convingerea, exprimată public, la un vernisaj, de către actorul și marele om de cultură Bebe Cotimanis (offf, nu am știut să ne bucurăm de valori!) despre portretele realizate de Cristian Dragomirescu, dar nu o facem, din motive de spațiu.
Citește și La vernisajul unui mare portretist: Cristian Dragomirescu
„Portrete” va fi lansat în septembrie, la Cărtureşti
Volumul „Portrete” va fi lansat în luna septembrie, la Librăria „Cărturești” de pe b-dul Magheru, din București, cu participarea principelui Sturdza, a lui P.S. Varlaam Ploieșteanul, a lui Bebe Cotimanis, Cristian Tabără, Răzvan Bucuroiu (de la „Lumea credinței”), Dan Puric, firește, dar și a celui mai mare jazz-man în viață, Harry Tavitian (dacă poate, și sperăm, numai un pian îi trebuie!). O a doua lansare va fi la Universitatea din Pitești, Cristian Dragomirescu neuitând unde s-a format, iar o a treia lansare va fi la Muzeul „Golești”, la invitația lui Iustin Dejanu. Și suntem convinși că vor urma și altele, în țară și în străinătate!
0 Comentarii