Web Analytics

Preoţi din Argeş, somaţi de Arhiepiscopie să aleagă între sutană şi politică

de | 13.11.2020 10:32 | Actualitate, Dezvăluiri

Mai mulți preoți din Argeș au fost somați de la cancelaria Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului să aleagă între preoție și politică. Este vorba despre slujitori ai bisericii, în unele cazuri chiar și parohi având rang bisericesc, care, în urma alegerilor locale, au obținut funcții administrative laice. Mai multe hotărâri ale Sinodului BOR din 2008, 2016 și 2020 se referă la această interdicție, dar până acum Biserica a închis ochii la politizarea clericului, mergând și pe apartenența înaintașului Miron Cristea la sfera politicii, știindu-se că luminatul patriarh a fost senator și chiar prim-ministru.
În acest fel, în urma scrutinului din 2016, mulți slujbași ai bisericii, cântăreți sau chiar preoți din Argeș au candidat și au fost aleși și validați, ducându-și mandatul de patru ani până la capăt, fără ca nimeni să atenteze la sutana lor. Așa cum sunt, de exemplu, preotul paroh Nicolae Fratea de la Izvoru sau Marcel Popa de la Mihăești. Cei doi au candidat din nou în septembrie și din nou au fost aleși, numai că se pare că arhiepiscopul nu le-a mai dat binecuvântarea și sunt în postura de a alege între a fi slujbașii lui Dumnezeu sau ai politicii.
L-am întrebat pe arhiepiscopul Calinic câți clerici din Argeș sunt în această situație, iar acesta ne-a răspuns: „În urma alegerilor locale, şase clerici au primit adresă oficială din partea Cancelariei Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului pentru a se defini starea lor personală între cariera politică şi chemarea preoţească, potrivit hotărârii Sfântului Sinod şi statutului Bisericii Ortodoxe Române. Până la 1 decembrie 2020, se aşteaptă opţiunea celor şase, după care se vor lua măsurile statutare, fără excepţie. Sper ca înţelepciunea duhovnicească să biruie ambiţiile trecătoare”.
 
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Prin menirea lor, preotii fac deja o politica . Pe cand, concomitent, o mai fac si pe a doua , lucrurile se imbarliga .