Web Analytics

Premii pentru elevii talentaţi din Argeş

de | 19.05.2022 12:15 | Actualitate, Cultură

Iașiul, “această Florență a culturii românești, acest oraș printre cele mai frumoase din Europa” (Ioan Alexandru), a găzduit în perioada 12-15 mai faza națională a Concursului Național Transcurricular „Ionel Teodoreanu” de lectură și interpretare pentru clasele gimnaziale, aflat la cea de-a XVII-a ediție. Cu implicarea Ministerului Educației, a Consiliului Județean și a Primăriei Iași, Colegiul Național „Costache Negruzzi” și I.Ş.J. Iași au fost organizatorii acestei competiții, care a generat nu numai concurență în rândul elevilor talentați din întreaga țară, ci și experiențe de neuitat pentru dascăli și elevi, deopotrivă.
Însoțitorul de lot pentru elevii din Argeș, prof. dr. Delia Dumitrică, de la Şcoala “Tudor Muşatescu” Piteşti, a relatat:

Citește și Festivalul-Concurs de Umor „Tudor Muşatescu” de la Câmpulung a fost un succes

“Festivitatea de deschidere s-a organizat în Biblioteca Națională «Mihai Eminescu», într-o atmosferă solemnă. Activitățile culturale oferite de echipa Colegiului «C. Negruzzi» între proba scrisă și cea orală s-au ținut în amfiteatrul acestuia. Iubitorii de lectură contemporană l-au cunoscut și au primit autografe de la scriitorul Dan Lungu. Distinsa doamnă director a colegiului, prof. dr. Camelia Gavrilă, a impresionat din nou prin discursul său academic, potențat de talentul oratoric, întruchipând varianta feminină a lui Titu Maiorescu. Atitudinea dumneaei m-a făcut să cred ca particip la o ședința a «Junimii», prin trecerile line de la literatură la filosofie, pe aripile istoriei și ale geografiei zonale şi naționale. Acest lucru m-a determinat să-mi consemnez observațiile printr-un catren în cadrul chestionarelor, făcând referire la calitatea atmosferei și la armele copilăriei, cărora le-a rămas fidel însuși scriitorul care patronează, spiritual, concursul: «Atâtea inimi, azi, la Iași s-adună,/ Să scrie, să compună, să vibreze,/ În spirit negruzzist să demonstreze/ Că inocența-i arma cea mai bună»”.

Astfel, argeșenii noștri s-au întors cu două mențiuni la clasele a V-a (Călin-Istrate Maria, Colegiul Național “Zinca Golescu”) și a VIII-a (Cîrstea Sara, Şcoala “Al. Davila”, Piteşti); cu două premii speciale la clasele a VI-a (Dina Andreea, Şcoala “Mircea cel Bătrân”, Curtea de Argeș) și a VII-a (Marin Olivia, Colegiul “I.C. Brătianu”). Premiile au constat în cărți, în motivaţie financiară și, nu în ultimul rând, în sentimentul apartenenței la o comunitate care funcționează pe principiul meritocrației. Însoțitoarea lor a dorit să sublinieze: “Elevii au câștigat. Copiii au învins”.
M. Staicu

Citește și Amintiri despre Tudor Muşatescu şi Paul Everac, cu maestrul Ion Focşa

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *