Web Analytics
scris luni, 10.06.2024

Premierul Belgiei a demisionat în lacrimi după eșecul în alegeri

Regele Filip al Belgiei a acceptat luni demisia premierului Alexander De Croo, ca urmare a rezultatelor slabe obţinute de formaţiunea sa, partidul liberal flamand Open Vld, la alegerile federale, regionale şi europene de duminică, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Premierul Belgiei a demisionat în lacrimi după eșecul în alegeri

De Croo îşi anunţase încă de duminică intenţia de a demisiona după înfrângerea partidului său. Totuşi, el va continua să fie prim-ministru până la formarea unui nou guvern. Duminică, el a recunoscut că rezultatul Open Vld nu a fost cel pe care îl spera şi a dat asigurări că va pregăti totul pentru o bună predare a ştafetei succesorului sau succesorilor săi.

Citește și: Elena Iagăr a demisionat de la conducerea Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș

Monarhul va începe luni consultările cu preşedinţii diferitelor partide pentru a încerca să desemneze persoana însărcinată cu formarea guvernului, începând cu Bart De Wever, liderul partidului naţionalist flamand N-VA, câştigător al alegerilor. El se va întâlni apoi cu preşedintele partidului de extremă-dreapta Vlaams Belang, Tom Van Grieken, şi cu preşedintele liberalilor francofoni, Georges-Louis Bouchez, a precizat Casa Regală.

Partidul naţionalist flamand N-VA a câştigat alegerile federale belgiene de duminică, urmat de partidul de extremă dreapta Vlaams Belang. Ambele partide au obţinut rezultate mai bune decât în 2019. Pe locul al treilea s-au situat stânga francofonă şi flamandă (PTB-PVDA) şi liberalii francofoni (MR). Aceştia au fost urmaţi de socialiştii flamanzi (Vooruit) şi creştin-democraţii flamanzi, socialiştii francofoni (PS) şi creştin-democraţii francofoni (Les Engages). Partidul Open Vld, condus de actualul prim-ministru, Alexander De Croo, a obţinut unul dintre cele mai slabe rezultate, urmat de Verzii flamanzi GROEN şi de Verzii francofoni Ecolo.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...